zondag 5 augustus 2007


MINEEDERSMOT OP

PAARDENKASTANJE

Bovenstaand blad heb ik geplukt aan de Van der Weeghensingel in
's-Hertogenbosch en gefotografeerd op mijn stoep.

Op 28 juli al noemde J. in een REACTIE de Mineerdersmot op Paardenkastanje bomen door heel Nederland. Net rond die tijd had ik besloten de "breedte" van mijn blog te verwijden.

Vraag bleef tot hoever, en waar ik hier dicht in de buurt grote Paardenkastanje bomen kon vinden. Er staan er veel aan de Mayweg maar ook aan de Van der Weeghensingel langs het riviertje de Aa, bij het Kruithuis. Daar was ik zoeven en de bomen zien er an sich van veraf allemaal goed uit. Geen dode bladeren of zelfs takken. Bij nadere beschouwing, lees: van dichterbij bekeken zie je idd. toch dat veel bladeren door Mineerders aangetast zijn. Ik lees dat de bomen er na enkele jaren nog steeds niet echt heel erg van lijden c.q. nog niet van doodgaan, maar wel ontvankelijker worden voor ziektes.

Het beest komt van origine niet eens uit Europa maar uit Azie en Noord Amerika. Pas in 1984 dook ie voor het eerst op in Macedonie en in Nederland pas in 1999. De opwarming van het klimaat noemen is haast een dooddoener maar het zal er ongetwijfeld toch wel mee te maken hebben.

Meer info is te vinden op: www.bladmineerders.nl/minersf/lepidopteramin/cameraria/ohridella/ohridella.htm
en
http://library.wur.nl/artik/vnbl/1217980.pdf
(alleen zijn de foto's daar helaas zwart-wit).

VRAAG / VERZOEK:
Voor meldingen over andere Paardenkastanje bomen in
's-Hertogenbosch die zijn aangetast.

GRAAG VIA "reacties" ONDERAAN HET BERICHT