donderdag 16 augustus 2007


2E FOTO VAN DEZELFDE PAD


Ik krijg het nog steeds niet voor elkaar 2 foto's in 1 bericht te plaatsen (ik zal wel iets verkeerd doen) dus hier nog een tweede foto waarop de rudimentaire staart nog beter te zien is.

WELK PADDENSOORT IS DIT ?

Dit is een van de vele padden uit de tuin in Schagen. Een nog net geen volwassen exemplaar wat goed te zien is aan het rudimentaire bobbeltje aan zijn achterzijde, een overbijfsel van het "kikkervisje" stadium oftewel de staart die ze in dat stadium hadden.

Padden leggen, net als kikkers, hun eitjes in water en van eierdril tot aan volwassen dieren doorgaan ze een soortgelijke metamorfose.

Waar we nog niet achter zijn is het soort pad. Gezien de doffe en erg zwarte kleur is dat voor ons nog een mysterie. Het is geen Chameleon achtige verkleuring als gevolg van een angst reactie omdat ie op de hand werd genomen. Alle padden in die tuin in Schagen hebben dezelfde kleur. Het lijkt mij persoonlijke geen Gewone Pad (Bufo bufo) en er zijn wel enkele zwartachtige Paddensoorten in Nederland, maar die komen alleen in Limburg voor en zijn bovendien erg zeldzaam. Determinatie is nog moeilijk omdat deze foto's de buik van de pad niet tonen. Kleur en tekeningen van de buik helpt zeker bij het bepalen van de soort. Zodra er weer een "gevangen" wordt plaatst deze blog er een foto van. Deze en volgende foto's van de padden uiteraard van de persoon uit Schagen.

Wie weet helpt ook een beschrijving van de biotoop ?

Hierover schreef mijn nicht:

"De padden zitten altijd in donkere hoekjes, achter een heleboel opgeslagen rotzooi, niet onder struiken of zo dus, maar manden, gaas, ballen, zakken, een kist, potten enz. Dat staat dan weer onder een afdakje."

VRAAG / VERZOEK:
Als iemand weet welk paddensoort dit is, of er meer over kan vertellen, laat het ons weten s.v.p.

GRAAG VIA "reacties" ONDERAAN HET BERICHT


UITBREIDING VAN DE BLOG

Al eerder heb ik de blog qua onderwerp verbreed. Van eigen achtertuin naar alle zelf geobserveerde dingen die met de natuur in mijn eigen omgeving te maken hebben.

Nu een dubbele verbreding bestaande uit:

- Mijn eigen kennis en herinnering qua natuur is ook "mijn directe omgeving" dus in de toekomst ga ik ook over dingen van andere plekken in Nederand en andere tijden schrijven, zonder daarbij in nostalgie en sentimentiteit te vervallen.

- Door het erg specifieke karakter van de blog kwamen er ook weinig reacties en ik kreeg van een aantal bekenden wel emails en foto's van eigen observaties van die personen die eigenlijk erg mooie aanvullingen op de blog zouden zijn. Vandaar ik dat ik in de toekomst ook van een van deze personen foto's en teksten ga plaatsen. Het gaat hierbij om mijn nicht uit Schagen, Noord-Holland met een tuin ter grootte van mijn eigen tuin en gelegen achter een 18 jaar oud rijtjeshuis. Bovendien heeft deze persoon meer met fauna en ik meer met flora. Een mooie "complementaire" aanvulling dus.

Wie beweerde ook alweer dat blogs altijd egocentrische solo-projecten van weirdo's zijn ?


Ik blijf gewoon zelf beheerder van deze blog, schrijf ook het meerendeel van de teksten en maak ook de foto's zelf. Indien het in de toekomst gaat om teksten en foto's van de nicht uit Schagen zal ik dat er expliciet bij vermelden.

PAARDENKASTANJE

MEER MINEERDERS MELDINGEN

& KASTANJES


Eigen foto van een Kastanjebolster van een boom aan de Mayweg.

Ik heb nu ook mineerder aantastingen gezien op de bomen op het gazon langs de Oliemolensingel (Oostzijde) en op de hele rij bomen langs de Mayweg (beide in 's-Hertogenbosch). Bij de bomen aan de Mayweg zag ik dat er al bijna "rijpe" Kastanjebolsters aan hangen en zelfs dat er een behoorlijk aantal bolsters van de bomen afgevallen waren en open gebarsten op de grond lagen.

Veel te vroeg (medio augustus) volgens mij.