zaterdag 25 augustus 2007


DE STOOFPEREN ZIJN RIJP


Ik was al een paar dagen niet meer achter in mijn tuin geweest en zag zojuist (in de vooravond) dat er al volop peren van de boom zijn gevallen. Als ze gevallen zijn kan je ze wel vergeten want dan beginnen ze binnen de kortste keren te rotten, vaak als gevolg van beschadigingen bij de val op de grond. Of vogels gaan er aan pikken (al zie ik dat nooit want die plek is vanuit de keuken amper te zien). Ook is de begroeiing rondom de boom dermate weelderig dat je de planten opzij moet duwen wil je de afgevallen peren zien liggen.

Op bovenstaande dubbele foto is te zien hoe ze er dan bij liggen: [links] pas afgevallen & [rechts] eentje die er al 1 of 2 dagen ligt en al begint te rotten omdat ie op een op de grond liggende tak is gevallen. NB. op de foto zie je ook wat bladeren van de begroeiing er om heen. Vagelijk de Grote Brandnetel, de grootste bladeren zijn die van de Valse Wingerd die alweer een poging had gedaan in de stam en takken van de boom te klimmen. Op de linkerfoto met de donkergroene kleine blaadjes de Maagdenpalm en op de rechterfoto de kleine blaadjes van een vetplantje van het geslacht Saxifraga.

Het rijpingproces van de peren is ineens wel heel snel gegaan want een week geleden voelde ik nog aan de peren of ze als losjes kwamen te zitten en dat was toen nog niet het geval. Als je ze beet pakt voel je het meteen, je hoeft er niet eens aan te trekken, ze laten dan meteen los. Voor hetzelfde geld zouden ze enkele uren of een dag later op de grond vallen, en zoals gezegd ben je dan te laat. Ik heb er zojuist 6 geplukt en ze zijn best groot en qua gewicht varieeren ze van 200 - 300 gram. Het vervelende is dat er nog veel meer aanhangen die al rijp zijn maar waar je vanaf de grond niet bij kunt. In de komende dagen zal ik er eens een keukentrapje bij plaatsen en dan kan de echte oogst en het uitdelen beginnen :)

Tot slot nog een weetje over dit stoofperen ras (de Gieser Wildeman), ze kunnen zichzelf bevruchten / bestuiven, vandaar misschien het succes van dit ras ?

DIT PLEKJE IS GERESERVEERD

VOOR DE 4E FOTO VAN DE PAD

De padden in Schagen laten zich al een week niet zien of laten zich in ieder geval niet vangen. We willen graag nog een 4e foto plaatsen om de kleur ogen te tonen en er nog een laatste keer over schrijven. Ook wil ik er een blokje van 4 aaneengesloten berichten van maken dus hierbij is er alvast een plekkje gereserveerd.