zaterdag 8 september 2007


VOLKSTUINEN IN DE HEINIS

Qua plantensoorten vond ik het in het gebied gelegen grote volkstuinen complex veel interessanter planten. Natuurlijk een terrein met een hek er omheen, dat na zonsondergang afgesloten wordt en tot mijn verbazing was er zelfs een soort cafe / kantine achtig iets met terras voor mooi weer en aan het logo te zien zelfs gesponsord door een bekend biermerk (3 x raden welk merk :) ! Nergens staat een bordje "verboden toegang" voor niet leden, of non tuinders ofzo en toch krijg je het gevoel dat je een bepaald territorium binnendringt. Uit respect had ik dat nog nooit eerder gedurfd, maar ditmaal trok ik de stoute schoenen aan en ben ik met een vriend op mijn aftandse mountainbike door alle onverharde hobbelige paadjes gefietst en werkelijk mijn ogen uitgekeken. Als ik in mijn eentje was geweest had ik er wel de gehele dag te voet kunnen rondstruinen. Op een gegeven moment kwam er wel een man naar ons toe die de indruk wekte een soort beheerder te zijn. Hij vertelde ons dat het eigenlijk toch geen openbaar terrein was en hij informeerde naar onze intenties en na duidelijk te hebben gemaakt dat we louter plantjes kwamen kijken en geen intenties tot stelen te hebben was het okay en liep ie terug in de richting waar ie vandaan kwam. Dat stelen van gewassen en ook vandalisme schijnt in sommige volkstuinen voor te komen. Hij was de enige man die we in de tuin hebben gezien behalve een aantal mannen die bier zaten te drinken op het terras bij de ingang. Zoals op veel volkstuinen staan naast broeikassen ook kleine huisjes, erg leuk, eigenlijk een soort buiten- / vakantiehuisjes van mensen die geen geld hebben voor een echt tweede huis.

NATUURGEBIED DE HEINIS

Al in het eerdere bericht over de eikels noemde ik natuurgebied De Heinis in het noorden van Den Bosch. Het gebied ligt ingesloten tussen de woonwijken De Haren, De Reit, De Slagen en De Herven en de industrieterreinen De Herven, het Tradepark en het kantorenpark Soetelieve Noord. Het gebied is zeer "langwerpig" in de West-Oost richting en in diezelfde richting wordt ie doorkruisd door een slingerende dijk die vroeger doorliep tot in Rosmalen. In de 80er jaren is dat stuk er van afgekapt vanwege een snel- / randweg achtig iets en industrie. Er staan nog wel wat oude boerderijen die niet meer als dusdanig functioneren en nog wat huizen.

De gebiedjes naast de dijk zijn stukjes bos, weilanden (waar oa. koeien lopen) en voornamelijken plassen water die Wielen genoemd worden. Dat zijn restanten van vroegere dijkdoorbraken. De eigenaar van het gebied is het Brabants Landschap. Echt goede websites erover heb ik nog niet kunnen vinden. Op de hieronder vermeldde websites is wel het 1 en ander te lezen, maar dingen kunnen zien vind ik altijd veel interessanter en leuker. Er wordt beweer dat de flora en fauna er zeer divers is maar na uren rondstruinen heb ik er toch maar weinig echt opmerkelijks aangetroffen. Zo ongeveer datgene wat je kan verwachten is een drassig gebied. Opvallend vond ik wel een lange berm waar heel veel bloeiende Balsemien groeide (welke soort weet ik nog niet, daar kom ik ook op terug).

www.brabantslandschap.nl/natuurgebieden/midden/de-heinis.html
www.bastion-oranje.nl/28.htm

EIKENBOMEN & EIKELS


De herfst breekt dit jaar al behoorlijk vroeg aan, ik plaatste al eerder een bericht en foto over Paardenkastanjes en de Kastanjes zelf.

Deze eikels heb ik gevonden op zondag 26 augustus in natuurgebied De Heinis in het noorden van Den Bosch. (Er volgt nog een apart bericht over het gebied.)

De foto is door mezelf gemaakt, ditmaal met flitslicht en dat is een bewuste keuze. Daaroor krijgen de eikels die van nature glans hebben ook op de foto glans. Bij fotograferen zonder flitslicht valt die glans weg, vandaar.

Op een stukje van de dijk in De Heinis staan Eikenbomen (de in Nederland inheemse Zomereik, Latijns-wetenschappelijke naam Quercus Robur) en dat verbaasde me enigzinds. Het zijn ook geen grote eikenbomen (je ziet ze ook langs de dijk van het Drongelens kanaal), niet zoals je ze soms ziet langs lanen op bijv. landgoederen en wegen en soms oude snelwegen (de vroegere snelweg tussen 's-Hertogenbosch en Tilburg is (was ?) daar een mooi voorbeeld van. Plekken in Den Bosch waar dergelijke grote Eikenbomen staan ken ik uit mijn blote hoofd niet, ook geen solitaire exemplaren in parken ofzo.Vaak zie je in natuurgebieden onder Eikenbomen dat de eikels kiemen en kleine boompjes worden. Ook ze zelf poten / zaaien levert boompjes op, ze kiemen gemakkelijk maar het zijn wel trage groeiers, voordat ze volwassen zijn (lees zelf eikels produceren) kan decennia voorbij gaan. In het algemeenheid geldt dat bomen die traag groeien hard hout produceren, en andersom. Vandaar dus dat het feit dat hardhout dat in tropische oerwouden gekapt wordt ook zo bedreigend is, die bomen zijn ook trage groeiers. Paardenkastanjes daarentegen zijn snelle groeiers (waarover ook later mee).