maandag 10 september 2007


VRUCHTEN PLATAAN BOMEN


Hier in 's-Hertogenbosch staan langs veel straten grote danwel kleinere Plataan bomen. Bij mij in omliggende straten in de wijk ook. Hoe oud de bomen moeten zijn voordat ze vruchtdragend zijn weet ik niet. Er zijn diverse soorten waaronder de Westerse en Oosterse en dan ook nog een ras dat daar een kruising (cultivar) van is en die Gewone Plataan heet. Op de verschillen tussen de twee soorten en bastardras kom ik later nog terug.

De bomen die hier langs straten staan hebben een heel hoge stam en daardoor kan ik niet bij de bladeren. Van die bladeren kan je afleiden om welk soort het gaat, dat lukt dus helaas niet. Ook vruchten zie ik niet hangen, en zeker al niet op de grond liggen want die blijven in de winter gewoon aan de boom hangen en vallen pas in het voorjaar af.

Op woensdag 29 augustus zag ik echter aan de Graafsebaan in Rosmalen (een deelgemeente van 's-Hertogenbosch) een grote Plataan staan vlakbij een groot landhuis, waarvan de takken veel lager hingen dan die van de bomen bij mij in de wijk. Ik ben vergeten om een blad te plukken, maar er hingen nog niet rijpe vruchten aan, zie bovenstaande foto. Ik had ze nog nooit gezien en wist dus ook niet dat het een soort bolsters zijn die een beetje op Kastanje bolsters lijken. Officieel heten ze dopvruchten i.p.v. bolsters. Wat er in zit blijft nu nog een raadsel, want ik wil ik ze niet geforceerd openbreken. Laat ze maar net als in de natuur rijpen tot het voorjaar. Maar misschien heb ik ze te vroeg geplukt; er was flink wat kracht voor nodig om ze van de boom te trekken. Wie weet dus komend voorjaar een foto van de rijpe vrucht.