donderdag 13 september 2007


Zie foto Plataan stam hieronder

Ik heb een stukje naar onderen in de blog een foto en verhaaltje over de boombast van platanen geplaats.

Effe scrollen dus :)

PERENRAS


Ik had de laatste tijd flink wat peren uitgedeeld aan vrienden en was er zodoende achter gekomen dat het geen stoofperen zijn maar handperen. Van een persoon die in de jeugd op een boerderij met boomgaard woonde hoorde ik dat het waarschijnlijk het ras Doyenne du Comice is. Na het ras de Conference in Nederland het meest geteeld, met name in Zeeland en de Betuwe. Het ras is gekweekt door de Comice Horticole de "Maine et Loire" te Angers in Frankrijk en in de handel gebracht in 1849.

Het is een sterke groeier waardoor ie vaak last heeft van beurtjaren (het ene jaar meer peren dan in het andere jaar) en dat het daarom raadzaam is om in een jaar met veel vruchten ze flink te dunnen. Bij mij hingen er dit jaar heel veel aan, maar omdat het een hoogstam is en ook de takken ver uitwaaierend vanaf de stam, heb ik de meeste peren helaas moeten laten hangen, simpelweg omdat ik er zonder keukentrapje niet bij kan. De oogsttijd is ook maar heel kort, slechts 2 weken, ze rijpen erg snel. De peren die zijn blijven hangen worden dus overrijp en vallen op de grond en gaan rotten en er komen ook veel vogels op af. Als resultaat daarvan ziet het er onder de boom nu uit als op de foto hierboven.

KLEUR GEWONE PAD

De padden in Schagen laten zich de laatste tijd niet meer zien dus is het nog even wachten op een foto waarop de kleur van de ogen te zien is.

Verder vragen we ons al geruime tijd af waarom de Gewone Pad (Bufo Bufo) zo veel verschillende huidskleuren heeft. Welnu, ik lees net in een artikel over deze paddensoort in het natuurgids boek van het Brabants Landschap dat het afhankelijk is van stemming, vochtigheid, jaargetijde of vervelling en dat de kleur kan varieren van geel tot zwart. Verder vermeldt Wikipedia dat er 4 ondersoorten bestaan die verschillende verspreidingsgebieden in Europa hebben en verschillende kleuren, tot zelfs rood toe. Soms ook met een tekening.