vrijdag 14 september 2007


HAZELAAR BOMEN DEEL 2

Boomhazelaar of Turkse Hazelaar: het blad



Een blad van 1 van de Hazelaars aan de Vaaltweg.

HAZELAAR BOMEN DEEL 1

Boomhazelaar of Turkse Hazelaar: de vruchten


Op maandag 3 september kwam ik, aan de overkant van de Diezebrug door de Vaaltweg en zag daar in de parkeervakken van de GGD vruchten van een boom liggen. Op afstand dacht ik even aan bolsters van Tamme Kastanjes. Dergelijke bolsters bevatten heel veel stekels net als die van de Platanen. Op de terugweg ben ik gestopt en heb ik een aantal vrucht met nootjes erin / eraan meegenomen. Gezien de vorm van de vrucht had ik niet meteen in de gaten van welk soort boom ie was. Grootte en bladeren van de bomen deden ook niet meteen een belletje rinkelen. Pas toen ik het nootje zelf beter bekeek realiseerde ik me dat het een soort Hazelnootjes moeten zijn. In de vruchten zitten wel 2 - 8 nootjes. Na wat research kwam ik er achter dat dit de Boomhazelaar moet zijn. Latijns-wetenschappelijke naam Corylus Colurna of een kruising ervan die Corylus Colurna Turkish Filbert genoemd wordt of in het Nederlands Turkse Hazelaar.

Hierbij een closeup foto van de vrucht (nadat ie al flink uitgedroogd was door lang op de grond liggen) en daarnaast wat losse nootjes.

In drie volgende berichten foto's van het blad en boom zelf en het "tapijt" van afgevallen vruchten en nootjes op de grond. Daarna nog een foto van een veel versere pas uit de boom gevallen vrucht (eentje die ik elders gevonden heb). En daarna een verhaal over de 2 groepen van bomen die Hazelaars genoemd worden. En dan later nog een bericht over Hazelaars en Hazelnoten zoals we die kennen ter consumptie met een foto uit Schagen.

Meer info over dit soort en de kruising:
www.neerlandstuin.nl/bomen/corylus_colurna.html
www.bomengids.nl/soorten/Boomhazelaar__Corylus_colurna__Turkish_filbert.html