woensdag 19 september 2007


BEUKEN BOMEN DEEL 3


Ik heb dus op de grond onder de boom geen dichte bolsters gevonden. Ik weet ook niet zeker OF ze wel "dicht" van de bomen afvallen ?
Misschien vergis ik me en dat we ze als kind zo bemachtigden door stokken in de kroon te gooien om ze zo uit de boom te doen vallen. Wel herinner ik me dat ik als kind bolsters openmaakte om de nootjes te bemachtigen. Anno nu kan je dat vandalisme noemen maar vroeger was het bij kinderen zeer populair, ook bij Kastanjebomen. Misschien doen kinderen het nog steeds wel ?

De inhoud van de nootjes is eetbaar. Als er uberhaupt sprake is van een inhoud want vaak zijn ze leeg. Ik hoorde laatst het verhaal dat er slechts 1 x per 7 jaar iets in de nootjes zit, maar of dat waar is, en waarom zou ik niet weten. Ik heb een paar van de nootjes open gemaakt en daarin zat zeker iets eetbaars.

In een reactie op het eerste bericht over Hazelaar bomen werd geschreven dat de inhoud van beukennootjes een gif bevat, maar de giftigheid daarvan valt reuze mee hoor. Dat is alleen zo als je heel verse eet (en in grote hoeveelheden) want als je ze een tijdje laat drogen is er niks meer aan de hand.

Verder heb ik vroeger vele pogingen gedaan om door nootjes te zaaien zelf Beuken boompjes te kweken. Ten eerste is het maar de vraag of er dus iets in de nootjes zit en ze dus wel kiemen. Als ze kiemen komt er een plantje uit met 2 kiembladeren (waaraan je zoals bij zoveel planten niet eens kan zien van welke soort plant ze zijn). Hoger dan een paar centimeter en die twee blaadjes kwamen ze niet. Ze stierven daarna helaas al snel af.

VRAAG / VERZOEK:
Weet iemand hoe het precies zit met lege nootjes ?

GRAAG VIA "reacties" ONDERAAN HET BERICHT


BEUKEN BOMEN DEEL 2


Zoals ik al schreef waren er nog geen bladeren van de boom gevallen maar ik vond op de grond wel dit afgebroken twijgje. Uit de vorm en kleur van het blad is af te leiden dat het om een gewone Beuk gaat. Latijns-wetenschappelijke naam Fagus Sylvatica.

Bij het blad links zie je ook hoe de bolsters aan de takken zitten. Deze is leeg maar er staat me bij van vroeger dat ook nog dichte bolsters van de boom vallen. Daarover meer in het volgend bericht.
In het midden van de foto (als je em uitvergroot) zie je in het verlengde van het steeltje ook nog een knopje. En dat in september ? Is me ook een raadsel.

BEUKEN BOMEN DEEL 1


Hierbij deel 1 van een serie van 3 berichten over Beuken bomen in 's-Hertogenbosch. Ik was al eerder van plan er over te schrijven en was getipt dat er Beuken bomen in het kleine Casinotuin parkje staan. Ik was vooral uit op de Beukennootjes en was er al een paar weken geleden gaan kijken maar vond geen nootjes. Er staan enkele Beuken bomen, aan het geasfalteerde (naamloze ?) pad richting de kruising van Hekellaan en Petterlaarseweg, Zuidwal en Oude Dieze staat zelfs een heel grote Treurbeuk. Maar de nootjes waren nog niet rijp en ik zag er ook maar een paar hangen op grote hoogte. Ook langs het geasfalteerde pad door hetzelfde parkje dat het verlengde is van het Cavaliersstraatje staat op enige afstand van het pad een grote Beuk (of zelfs meerdere ?), maar ook daar kon ik nog geen nootjes ontdekken, noch op de grond, noch hangend in de boom zelf.

Daarna ontdekte ik nog een hele grote Beuk aan de achterkant van de St. Jans Kathedraal, pal aan de binnenkant van het hek dat het terrein van de kathedraal omsluit. Ook daar nog geen afgevallen nootjes. Alleen nootjes van het vorige jaar die er zeer smerig uitzagen. Aangezien ik geen grote afstanden per fiets wil gaan afleggen in de hoop ergens toevalligerwijs een Beuk tegen te komen en ook niet de bossen van Vught wil intrekken (want de blog gaat immers over natuur in stedelijke omgeving) heb ik her en der om wat tips gevraagd aan kennissen waar in 's-Hertogenbosch nog meer grote Beuken die vruchtdragend zijn te vinden waren. Iemand tipte me toen over de Grobbendoncklaan in de noordelijk van het centrum gelegen Graafse Wijk. Die laan ligt noordelijke van de IJzeren Vrouw plas met parkje er omheen. De Beuken staan op een noorderlijk gelegen gazon strook van die laan. De Beuken staan daar om em om met even grote Eiken van het soort Amerikaanse Eiken. Dat was dus 2 vliegen in 1 klap :)

Grappig is dat er dus onder de Beuken afgevallen verdorde bladeren liggen van die Eiken maar vrijwel geen enkel blad van die Beuken. Eiken laten hun blad veel eerder in de herfst vallen dan Beuken. Die Eiken kom ik later terug. Omdat ik het in het vorige bericht nog had over boombasten en ook specifiek die van Beuken heb ik bij dit eerste bericht een foto geplaatst van het onderste deel van de stam en de boomgrondse kronkelige wortels. De felgroene kleur van die wortels is echt, en niet veroorzaakt door flitslicht want dat heb ik niet gebruikt. Misschien een miniscule mos-achtige aanslag maar ik heb er op dat moment niet aan gedacht dat beter te bekijken