maandag 8 oktober 2007


BESJES WILDE WINGERD


Ten eerste iedereen bedankt voor de reacties op de oproep over de Wingerd soorten.

Kort samengevat:

- in mijn tuin: Vijfbladige Wingerd
- in Schagen: Wilde Wingerd

In een van de laatste reacties attendeerde iemand me op de grote Wilde Wingerd tegen de muren van een grote oude fabriek aan de Parallelweg. En daar ben ik meteen wezen kijken. Ze zijn daar gigantisch groot en de takken ook erg dik, wat je op deze foto ook kunt zien.

Maar de eigenlijke aanleiding voor deze foto waren de blauwe besjes. Ik had die nog nooit eerder gezien, zelfs niet in boeken. Wellicht moet de struik eerst behoorlijk oud worden voordat die besjes (eigenlijk dus een soort druifjes) er aan komen.

GEENTE ZILVERLINDE DEEL 2


Een closeup van de enting. Als je de foto vergroot (klik er op) kan je op de meest rechtse knobbel een rood "goedje" zien dat er waarschijnlijk opgesmeerd is vanwege een verwonding aan de bast.

NB. geen verdere berichten of foto's van de boom, want de bladeren waren reeds afgevallen en verdord. De algehele herfstkleur van Lindebomen is napels geel.

GEENTE ZILVERLINDE DEEL 1


























Niet ver van de 2 Trompetbomen kwam ik op de Hekellaan ook deze grote geente Zilverlinde tegen. Hij staat ter hoogte van de zijstraat Van Deventherstraat, dus aan de zuid / oost ? - zijde van de Hekellaan langs een fietspad dat naar het Zuiderpark leidt.

De bovenstammen van deze Zilverlinde zijn geent op de stam van een Gewone Linde. De enting zie je op zowat 1 meter hoogte. De bobbelige vergroeiingen op die hoogte zijn het gevolg van het feit dat het bovenste stuk harder groeit dan het onderste stuk.

De boom is in de loop der jaren behoorlijk onderhouden, want de ovale holte die je op ongeveer 3 meter hoogte ziet is, vermoed ik, een litteken van een afgezaagde zijtak.

De Latijns-wetenschappelijke naam is Tilia Tomentosa. Ze komen van oorsprong voor in de Balkan, Turkije en de Oekraine met als noordelijkst groeigebied Hongarije. Misschien is dat laatste de verklaring voor het feit dat een ander exemplaar, achter de St. Janskathedraal en tegenover cafe De Keulse Kar, in de volksmond Hongaarse Zilverlinde genoemd wordt. Of is het toch een kruising (cultivar) die echt zo heet ?