donderdag 11 oktober 2007


MIMOSA BOMEN DEEL 2


























Zoals beloofd een closeup van de stam en bladeren van de rechtse boom uit het vorige bericht. De bladeren groeien uiteraard aan takken maar ook rechtstreeks uit de stam. Net iets te hoog om een blad te kunnen plukken. Duidelijk zijn de verwondingen aan de stam te zien, en aan een wond onderaan de stam (op de foto buiten beeld) groeien ook bladeren maar die waren al verdord.

MIMOSA BOMEN DEEL 1


























Vlakbij dat Herman Moerkerkplein waar ik het over had staat een kolos van een parkeergarage en de straten er omheen heten allemaal Burgemeester Loeffplein. Als je langs de achterkant van de parkeergarage gaat en dan rechtsaf een niet openbaar parkeerterrein met slagbomen op en je duikt daar diep in geraak je in een wirwar van straatjes die geen naam hebben. Allerlei gebouwen, ouwe en nieuwe en nergens staat iets op wat het is, behalve 1 semi-neo-classisistische pand wat het ouwe mortuarium van het Groot Ziekengasthuis blijkt te zijn. Helemaal achterin dat quasi "niemandsland" trof ik bij een oud gebouw deze 2 bijzondere bomen aan. Bovenstaande geografische omschrijving zet ik er voor Bosschenaren bij omdat weinig mensen dit stukje verborgen binnenstad schijnen te kennen.

Het blijken Mimosa bomen te zijn, een soort dat ik nog nooit eerder in het echt had gezien (althans niet bewust of dat ik me kan herinneren). Op de foto is het niet zo goed te zien, maar het zijn er 2, de linkse is de grootste. Omdat het allemaal nogal smalle straatjes zijn kreeg ik de bomen niet beter gefotografeerd dan zo. De bladeren hingen ook te hoog om te kunnen plukken. En de stam van het rechter exemplaar was ook behoorlijk beschadigd. Daarvan in het volgend bericht een closeup.

De boom behoort tot de familie der Acacias, en de bomen die wij altijd Acacias noemen zijn dat helemaal niet, die zijn van het geslacht Robinia. (Net zo'n soort verhaal dus als met Geraniums waar ik het laatst al over had.)

Waarschijnlijk zijn deze 2 bomen van het soort "Acacia Dealbata", in het Nederlands gewoon Mimosa. Ze zijn van subtropische origine en dat doet het blad al vermoeden, dat heeft iets palm-achtigs. Ze bloeien al in de winter met gele bloesems, het kan voorkomen dat ze die al vertonen als er nog sneeuw ligt hoorde ik. Ook de vruchten vallen er al in het vroege voorjaar af. Maar ook zonder dat alles te hebben gevonden en gezien vind ik het al een erg mooie boom, dus vandaar deze "totaal" foto.

Tot slot in dit bericht, de boom is verwant aan Mimosa als kamerplant, beter bekend als Kruidje-roer-me-niet dat afkomstig is uit Zuid-Amerika.
Zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruidje-roer-mij-niet