maandag 15 oktober 2007


VERGROEIINGEN AAN STAM


In een hoek van het eerdergenoemde parkje vlakbij het Muntelbolwerk en de nieuwbouw van de Graafsewijk, staat een boom (misschien een Appel ? er is overigens geen spoor van appels te bekennen) die met 3 stammen met vergroeiingen uit de grond komt. Dergelijke vergroeiingen vind ik altijd erg fraai, maar of ze nu het gevolg zijn van entingen of dat het "kankergezwellen" zijn zoals het dan in de volksmond heet, is me een raadsel.

VALSE CHRISTUSDOORN

(alleen de peulvrucht)


Gisteren een kort tochtje gemaakt door het park rond de IJzeren Vrouw. Ik was er onlangs nog geweest maar toen alleen de paden langs de noordzijde "gedaan". Ditmaal meer de westzijde waar ook de kinderboerderij / het hertenkamp is. Vlak daarbij stonden een paar grote bomen (3 joekels van Populieren) en 2 exotische boomsoorten. Een Valse Christusdoorn (die ik door ongunstig licht niet gefotografeerd kreeg). Wel heb ik een grote peulvrucht ervan mee naar huis genomen en thuis gefotografeerd. De peulen zitten behoorlijk stevig aan de takken. Ik vermoed zelfs dat ze gedurende de winter in de boom blijven hangen en er pas in het voorjaar van af vallen. De peulen zijn vrij plat en je kan de zaden er in voelen. De boom komt van origine uit Noord-Amerika dus de aan de bijbel gerelateerde naam is dus gewoon onzin, zoals van wel meer bomen en waaroo ik deze week nog terugkom. Latijns-wetenschappekijke naam is Gleditsia Triacanthos. Er bestaan diverse rassen van die varieren qua grootte van de doorns.

De andere grote boom die er staat en een erg fraaie stam heeft is de Moerascipres (een naaldboom). Wie weet kom ik daar nog eens op terug.