zondag 21 oktober 2007


CONIFEER STRONK & MOS


In de reactie van An op het vorige bericht over kapvergunningen en mijn commentaar daarop kondigde ik deze foto al aan.

Eigenlijk ging het ons geen van beiden om de boomstronk zelf maar het feit dat er op boomstronken en dode bomen vaak mossen en paddestoelen groeien die we erg mooi vinden.

We hebben geen van beide verstand van mossen en paddestoelen, laat staan korstmossen, maar willen er binnenkort wel op terugkomen, met name op paddestoelen omdat we daar al heel wat aardige foto's van hebben verzameld.

Wie weet gaan we een beroep doen op lezers van de blog bij de determinatie van de soorten.

Ik wil hierbij ook nog even ontzenuwen dat ik bezig ben met een inventarisatie van boomsoorten in 's-Hertogenbosch. Dat is zeker nooit mijn bedoeling geweest. Toevallig stuit ik steeds op bomen die ik niet ken en ik ben nu eenmaal leergierig en nieuwsgierig en probeer dat te delen. Dat het dan toevallig een "inventarisatie" lijkt te worden is mooi meegenomen, en ik vat het eerder op als compliment dan als kritiek. Het sterft van de websites over bomen maar dan gaat het vrijwel altijd puur om oude en dikke en markante bomen daar en daar..... iets wat blijkbaar veel mensen leuk en interessant vinden. Niks mis mee natuurlijk, en ik draag die websites een warm hart toe en voeg ze aan de links van deze blog toe, maar ik vind dat ook bomen die nog niet zo groot zijn onze aandacht verdienen.

Het zal duidelijk zijn dat bovenstaande foto van An is en ze heeft me ook verteld dat de stronk van de Leylandi conifeer is (Cupressocyparis Leylandi), een soort dat in "kortgehouden" vorm vaak door tuinders aangeboden wordt om er een heg / erf-afscheiding mee te maken, en het zijn snelle groeiers zoals An al aangaf dus het kunnen als je ze anders behandelt ook vrij snel vrij grote bomen worden.


KAPVERGUNNINGEN BOMEN

Geen landelijke regelgeving

In het vorige bericht sprak ik mijn zorg uit over de vraag of de Watercipressen achter het Groot Ziekengasthuis niet gekapt gaan worden als ook het ziekenhuis gesloopt wordt (er staat nieuwbouw gepland voor 2011). Een krantenartikel uit 2005 dat ik net vond geeft echter hoop.

Zie:
www.brabantsdagblad.nl/jeroenboschziekenhuis/article27435.ece

Een aantal gebouwen op het terrein waar de bomen staan worden waarschijnlijk tot rijksmonument verklaard. In Nederland bestaan er voor van alles en nogwat verschillende regeltjes (voor een Bossch voorbeeld hiervan zie einde van dit bericht). In Groot Brittannie bestaat 1 instantie die zowel waakt over de bescherming van natuur als van historische monumenten. Dat is The National Trust. Als zij iets beschermen dan wordt ook ieder grassprietje of steentje beschermd, waarvan je ook weer kunt zeggen dat het over-regulering is, en met dat laatste ben ik het ook weer wel een beetje eens :)

In Nederland heb je voor panden Monumentenzorg maar dat bestaat op zowel plaatselijk als provinciaal als landelijk niveau en daarnaast bestaat nog het Rijksdomeinen die panden beheren die vroeger van het rijk waren maar niet meer door het rijk gebruikt worden.
Qua natuur heb je Staatsbosbeheer en daarnaast nog de Stichtingen die het van hun leden moeten hebben en niks met de overheid te maken hebben. 1 ervan is het landelijke Natuurmonumenten en dan heeft iedere provincie ook nog eens zijn eigen landschapsbeschermings organisaties.

Anyway, om op het originele onderwerp terug te komen: het kappen van bomen.

- In 's-Hertogenbosch gelden de regels die ik in het vorige bericht formuleerde.
- Ik schreef daarbij dat ik niet wist of dat een plaatselijke verordening was of landelijke regelgeving.

Intussen weet ik dat iedere gemeente zijn eigen verordening heeft. Hierbij een aantal voorbeelden en mijn commentaar erop:

* In 's-Hertogenbosch is de norm dus de ouderdom van de boom. Dat is erg vaag want van veel bomen op prive grond is dat niet bekend en de enige manier om de ouderdom van een boom te bepalen is de jaarringen van een omgezaagde boomstam te tellen, een tegenstrijdige manier in dit geval om de ouderdom te bepalen :)
* In de stad Groningen is de norm de dikte van een boom, nl. een doorsnee van 20 centimeter gemeten op een hoogte van 1.3 meter, dat vind ik al evenzeer kort door de bocht; sommige bomensoorten bereiken die dikte al binnen een decennium, andere soorten pas na vele decennia.
* In Schagen zijn in 2004 kapvergunningen voor bomen van particulieren afgeschaft, alles mag gekapt worden mits het geen "bijzondere" boom is, en je ziet mijn kritiek vast al aankomen :) : "wie bepaalt of een boom bijzonder is ?"
Bron, zie:
www.dekleinemedia.nl/redactie/schagen/onderhoud.html


En tot slot het Bossche voorbeeld: Tegenwoordig volg ik het kappen van bomen een beetje via het gemeentelijke nieuws in het Bossche huis-aan-huis blad "De Bossche Omroep op Zondag". In de editie van vandaag stonden er 3 aanvragen voor een kapvergunning aan de straten St. Janssingel en de Westwal (die liggen in elkaars verlengde en zijn oude stadswallen waar de rivier de (Stads)Dommel langsloopt. Er zijn daar dus ook 2 miniatuur bastions die Bastion Maria en Bolwerk St. Jan heten. Ter herinrichting daarvan (de stad was Europese Vestingstad van het jaar 2005) en daarvoor worden 69 bomen gekapt, waarvan 3 Zilveresdoorns en de overige allemaal Essen. Op al die plekken worden echter tegen de iepziekte resistente Iepjes aangeplant van 50 a 60 centimeter hoog. Dat kan wel eens flink gaan duren voordat dat grote bomen zijn. Rond 1980 zijn er op de Bossche wallen hel veel Iepen gekapt als gevolg van die ziekte, en sindsdien zie je amper nog Iepen, dus an sich wel een goede zaak. Maar 1 ding begrijp ik niet, de gemeente heeft het steeds over de samenhang tussen die vestingswerken in en rondom de stad en de groenvoorziening, dus vind ik het toch wat raar (let op: ik zeg niet fout, maar raar).