dinsdag 23 oktober 2007


MOERASCIPRES DEEL 4


Tot slot een takje met bladeren van de Moerascipres. Hoewel het een bladverliezende naaldboom is en het nu al eind oktober is, waren alle bladeren nog hardstikkende groen.

MOERASCIPRES DEEL 3


De stam aan de onderkant waar je ook al de aanzet van de wortels kan zien. Dat is een typisch kenmerk van de boom, hoewel deze boom nog niet echt oud genoeg is om dat echt te tonen. De onderkant van de stam en die wortelaanzetten kunnen er bij veel oudere exemplaren uitzien zoals op deze foto:

MOERASCIPRES DEEL 2


























Vanwege het zware tegenlicht op de vorige foto, hierbij nog een foto van wat dichterbij. De zon staat al flink laag en komend weekend gaat alweer de wintertijd in.

De boom liet zich als geheel niet van de andere kant fotograferen omdat daar andere bomen staan.

MOERASCIPRES DEEL 1


























Zowat 100 meter zuidelijk van de Valse Christusdoorn aan De IJzeren Vrouw staat deze Moerascipres. Vlak langs het water, waar ze graag groeien. Nog liever staan ze IN het water en dan vormen ze luchtwortels, net als in Magrove bossen in de subtropen. Zie:
www.cubra.nl/bomen/boomvandeweek/tilburgmoerascipressenwandelbos/tilburgmoerascipressenwandelbos.htm

De soort heet dus Moerascipres, logisch zou je dan denken maar waarom heet die andere (die zijn voeten liever droog houdt dan Watercipres ? Maar dat zal wel net zo'n vraag zijn als waarom de bananen krom zijn) :)

Vroeger stond er naast dit exemplaar nog een tweede, aan de andere zijde van het voetpad, maar daar staat nu een kleinere die er voor in de plaats is geplant.

Net als de Watercipres waarvan het een verwant is (maar wel met een andere geslachtsnaam, de Moerascipres heet Taxodium Distichum) is het een bladverliezende naaldboom en stamt ie qua evolutionaire leeftijd ook uit het geologische tijdperk van het Tertiar. Tegenwoordig komt ie "in het wild" voor in zuidelijke delen van de USA, maar vroeger kwam ie ook voor in Europa, gezien de fossiele vondsten ervan.

VALSE CHRISTUSDOORN

het blad


Hierbij een blad van de Valse Christusdoorn (van het exemplaar bij De IJzeren Vrouw).

Vergelijk dit blad maar eens met dat op de foto van de onbekende boom op de foto van afgelopen donderdag.

Zoals ik gisteren al schreef is het blad van onbekende boom "dubbel geveerd" en dit blad niet. Behalve dan het blad / tak midden links op deze foto.

Ik kom hierdoor tot de conclusie dat de onbekende boom dus geen Valse Christusdoorn is. Maar wat dan wel ?

VALSE CHRISTUSDOORN

de stam


Zoals ik gisteren al schreef over de onbekende boom wilde ik de bladeren vergelijken met die van de Valse Christusdoorn in het park van De IJzeren Vrouw waarvan ik eerder de peulen heb geplukt en dus zeker weet dat het een Valse Christusdoorn is, al moet ik erbij zeggen dat ik ook aan de stam van dit exemplaar geen doorns zie zitten.

Vergelijk deze foto van deze stam maar eens met de stam van de andere boom, bij het bericht van gisteren, pal hieronder.

Voor een vergelijking van de bladeren, zie volgende bericht.