vrijdag 22 augustus 2008


GEKROESDE MELKDISTEL # 1:

GEHELE PLANT



Ook deze vond ik vanmiddag in het Westerpark, niet ver verwijderd van het Kraaikampen fietspad.

Iedere keer weer als ik denk dat ik alle planten in dat park intussen wel ken tref ik weer iets nieuws aan, zoals deze dus.

Mijn eerste reactie was : Heh ? Wat krijgen we nu ? Een Distel met gele bloemen ? Die bloemen zijn toch altijd roze of paars ?

Ik heb een blaadje mee naar huis genomen ter determinatie en had wel een vermoeden ik welke hoek ik het moest zoeken, n.l. in de hoek van Melkdistels, maar ik had nog nooit een Melkdistelsoort gezien die zulke sterke stekels heeft. De Gewone Melkdistel heeft namelijk amper of vrijwel geen stekels, en daarom heb ik de naam van die plant altijd wat vreemd gevonden.

Maar ziehier zijn broertje en die heeft wel degelijke flinke stekels aan het blad al zijn dat wel een ander soort stekels dan bij echte Distels die je haast doornen kunt noemen.

Deze plant is dus de Gekroesde Melkdistel. De bovenkant van het blad van deze soort is i.t.t. die van de Gewone Melkdistel glanzend.

Distels behoren allemaal tot de familie der Composieten maar er bestaan verschillende geslachten van, de meeste andere echte Distels hebben als geslachtsnaam Cirsium. De geslachtsnaam van de Melkdistel soorten is Sonchus.

GEKROESDE MELKDISTEL = Sonchus asper.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk dat ik nu 'het muurtje' herken en weet hoeveel stenen daar gestapeld zijn en dat er toch van alles op groeit, zoals deze...

Anoniem zei

Er staat me vaag bij dat toen we er liepen we het er over hadden dat je dat soort muurtjes ook wel in andere steden ziet en dat jij ze ook kende van elders.

Ik vind het vanaf het begin al een raadsel hoe planten daar helemaal bovenop kunnen groeien. Dat doet mij vermoeden dat er onder de toplaag van stenen toch grond tussen de stenen zit. De muurtjes zijn schat ik 60 centimeter hoog en ik kan me haast niet voorstellen dat de wortels over een dergelijke diepte door lege holtes groeien totaan de grond.

Onderaan lijken ze me weer wel hol want dat is een schuil-, overwinter en slaapplek voor Padden die je er soms in zeer grote getale op de paden ziet, althans de jonkies.

Er is ook een speciale naam voor dit soort muurtjes al vergeet ik steeds die naam, het is iets met ... kooi ....

Anoniem zei

Over padden gesproken...er zat vandaag een dikke, vette pad in onze tuin !! Hij glipte weg achter de rommel, dus ik kon hem niet op de foto zetten, maar het was écht een grote...ik hoop dat ie één dezer dagen nog een keer verschijnt, dan zet ik hem erop..

Anoniem zei

Leuk die padden, ik hoop dat het je gaat lukken en dan ook op je blog gaat zetten, ik zal het zeker in de gaten houden op http://jannavz.web-log.nl/.

Vraagje; was het ook weer zo'n gitzwarte als vorige jaar ? In afgelopen maanden stuurde je me ook een foto van een (zo goed als) volwassen pad en dat was een bruine en een tikkeltje bont gevlekt (en zo ken ik ze ook vaak vroeger).

Ook nog even over die hele kleine Padjes in grote getalen zagen op de spoordijk van het vroegere Halvezolen lijntje hier in de Moerputten, jij hebt ze beter gezien dan ik en ze zelf ook in je hand gehad, die waren toch ook zo gitzwart ? Ook die kleine padjes die ik in de afgelopen maanden zag lopen over de geasfalteerde voet-, fietspaden in het Westerpark waren zo zwart als de nacht :)

Anoniem zei

Hoi An,

Mocht je weer eens hier terechtkomen wil je me dan s.v.p. schrijven of de grote Pad die je laatst zag in je tuin ook weer zo zwart was als die van vorig jaar ?

Intussen heb ik door een reactie van JL op een ander bericht geleerd dat die muurtjes schanskorven heten.

Anoniem zei

Hoi Anton,
Ik heb die grote pad niet gevonden nog, maar die zal vast en zeker in de tuin blijven en ik gahem zeker op de blog zetten. Hij was echt groot, en erg dik ook trouwens. Inderdaad, donkerbruin en zwarte strepen/vlekken. Ik hoef maar iets weg te halen in de rommelhoke in d etuin en ik kom hem vast tegen (met waarschijnlijk nog heel wat andere 'familieleden').

De kleintjes die we zagen tijdens onze wandeling waren inderdaad nogal donker, want ze vielen niet erg op, je moest echt uitkijken waar je je voeten neerzette toen. Dichtbij het gras sprongen ze bij tientallen weg toen.

Wat die muurtjes betreft, ik heb ze niet ergens in natuurgebieden gezien, maar ze worden hier wel als tuinafscheiding gebruikt. Dat is nog allemaal onbegroeid trouwens.