woensdag 20 februari 2008


SATURNUS ZONDAG TE ZIEN

Nu ik vandaag ook astronomie onderdeel van de blog heb gemaakt en de maansverduistering heb aangekondigd wil ik vaker dergelijke dingen gaan aankondigen. Ik heb zojuist ook een link toegevoegd met gegevens van het waarnemen van hemellichamen in Nederland (en Belgie) en daar las ik zojuist dat er in de nacht van zaterdag op zondag aanstaande voor liefhebbers weer iets te zien valt.

Het leek me goed om het dit keer wat ruimer op tijd aan te kondigen, bij deze dus :)

De planeet Saturnus is die gehele nacht goed en helder te zien (uiteraard en zoals altjd mist er niet teveel bewolking is). De planeet staat dan in oppositie met de Zon en staat ook relatief dicht bij de Aarde, waardoor ie vrij groot en helder te zien is en ook vrij hoog boven de horizon staat. Rond 01:00 uur op zondagochtend 24 februari (de zaterdagnacht noem ik dat maar) staat ie in het Zuiden. Saturnus is een van de reuzenplaneten uit onze zonnestelsel en met een verrekijker schijnen zelfs de beroemde ringen te zien te zijn. Dat lijkt mijzelf toch wel bijzonder !

De manen zijn met een verrekijker helaas niet te zien (zelfs de grootsten niet), daarvoor is echt een telescoop nodig. En dat instrument noemde ik al in een vorig bericht en ik doel dan op amateur telescopen zoals ze ook wel te koop zijn in sommige gespecialiseerde fotografie winkels (en niet de gigantische telescopen zoals sterrenwachten die hebben).

Voor dit voorval is de tijd ook wat gunstiger, niet al te laat na middernacht op zaterdag. Visueel natuurlijk wel wat minder spectaculair dan een maansverduistering maar houdt dan in gedachten dat dit hemellichaam veel, veel verder weg staat dan de maan en dat ie nu relatief dicht bij de Aarde staat. Min of meer een buitenkansje dus :)

Zie
http://hemel.waarnemen.com/astrokal/februari.html
en scroll naar beneden tot 24 februari.

TOTALE MAANECLIPS

Vannacht is er een totale maansverduistering. Ik had er in januari al over gehoord maar was de datum ervan weer vergeten. Deze week heb ik het opgezocht, maar door drukte komt het er nu pas van om het aan te kondigen.

De verduistering begint dus op donderdag 21 februari om even na 01:30 (half twee 's-nachts dus). De totale eclips is te zien vanaf 04:01 tot 04:52 met als maximale verduistering het tijdstip 04:26 uur. Een erg ongunstig tijdstip natuurlijk maar daarna neemt de verduistering weer langzaam af en is pas om 07:17 (in de ochtend dus) weer verdwenen. Misschien toch nog iets voor "vroege vogels" om er het laatste stukje van te kunnen zien.

Maar dat stelt niet veel voor vergeleken bij de totale verduistering. Want denk nu niet dat het net zoiets is als een zonsverduistering (precies het omgekeerde qua stand van de zon en de maan t.o.v. de aarde) want naarmate de climax van de eclips er aan komt wordt het niet alleen maar donkerder (de maan zelf want 's-nachts heeft het natuurlijk verder weinig impact) maar op het hoogtepunt is de maan felrood. Een erg mooi gezicht kan ik zeggen want ik heb het een klein jaar geleden zelf gezien. Dat was op 4 maart 2007 (dus amper een jaar geleden). Toen was het rond middernacht en op een zaterdag als ik me goed herinner.

Ik stond toen op straat met een verrekijker de hemel in te staren en sporadische voorbijgangers hadden niks in de gaten en keken me aan alsof ik een idoot was. Wellicht met name vanwege de verrekijker, wat overigens een perfect hulpmiddel is om het verschijnsel te bekijken want behalve het rood zie je ook vlekken van kraters. Het is wel even zoeken totdat je em in beeld hebt. Een statief kan ook wel van nut zijn, een fotocamera met zoom- of telelens werkt ook wel, maar een verrekijker heeft vaak toch een grotere vergrotingsfactor. Een telescoop is natuurlijk nog idealer maar zeg nu zelf; wie heeft zo'n ding :)

Wil je toch gaan kijken, de maan staat op het hoogtepunt van de eclips in het West-Zuid-Westen. Bij het begin in het bijna Zuiden en bij het einde pal in het Westen.

En voor zover ik in staat ben om astronomische tabellen te lezen zal de maan ook vrij hoog staan dus hoef je er niet voor de polder in en is ie ook in straten tussen de huizen te zien (al ken ik uiteraard jouw woonomgeving niet(zo goed)).

Op het moment dat ik dit schrijf is het vrijwel onbewolkt en dat zal het in de komende uren ook blijven (volgens www.buienradar.nl) enige dunne sluierbewolking die onzichtbaar is voor de radar niet meegerekend.

Hoewel de vorige totale maanverduistering minder dan een jaar geleden is is de volgende pas weer 15 juni 2011. D.w.z. te zien in Nederland (want het is natuurlijk ook geografisch bepaald t.o.v. de hemel).

Voor meer info, zie:
http://hemel.waarnemen.com/moon/lunareclipse_20080221.html

CONTINUERING BLOG

Het is een flinke tijd stil geweest op de blog. Ik had er de afgelopen maanden weinig zin meer in en had ook weinig inspiratie. Maar ach het was winter nietwaar en dan valt er in de natuur niet zoeveel te zien en / of beleven. Ook ikzelf ben niet zo'n wintermens, ik heb een gruwelijke hekel aan kou en sneeuw en aanverwantte zaken. Ik was de blog begonnen in juli 2007 dus heb het totnutoe vooral over de nazomer en herfst gehad en een verhaal over de natuur is uiteraard evenzeer een verhaal over de seizoenen. Voorjaar en voorzomer zijn meer de seizoenen die mij op het lijf geschreven zijn.

Afgelopen dagen zag ik alweer verschijnselen van een vroege lente, al moet je van mij niet verwachten dat ik het ga hebben over crocussen, narcissen en tulpen enzo, want ik wil het alleen hebben over flora die van origine inheems is. Verder wil ik de blog qua natuur weer verder verbreden, niet langer alleen maar de levende (groene) natuur maar ook over andere natuurverschijnselen, dingen zoals astronomie, metereologie, energiebeleid en wie weet zelfs wel culinaire zaken.