maandag 25 februari 2008


OPROEP TOT MELDINGEN

Vroege inheemse kruidachtige planten

Ik weet uit ervaringen dat er inheemse kruidachtige planten zijn die al vroeg in het voorjaar uitlopen en aangezien het weer een zeer vroeg voorjaar is zullen ze / zijn ze dit jaar extra vroeg.

In mijn eigen tuin heb ik al kleine exemplaren zien uitlopen van Robertskruid en ook wat mossen doen het lekker.

Ik heb al een plek gemeld gekregen waar Speenkruid staat (daarbij verschijnen de bloemen al voordat er bladeren aan komen).

Wat ik zelf ook al gezien heb is Groot Hoefblad, zoals de naam al zegt worden dat planten met heel grote bladeren. De blaadjes die ik zag waren nog erg klein maar ik zag ook al een bloemaanzet / een stengel met knoppen. Het was echter een locatie waar ik niet goed bij kon komen.

Een andere plant die al heel vroeg uitloopt is Klein Hoefblad waarvan de bladeren inderdaad wel wat lijken op die van de Grote maar wat totaal geen familie is. Net als bij Speenkruid lopen de bloemen eerder uit dan de bladeren en zijn net als bij Speenkruid geel van kleur. De bloemen van Klein Hoefblad lijken wat op die van de Paardenbloem, maar zijn platter.

Als iemand in 's-Hertogenbosch bloeiend Klein Hoefblad weet te staan meldt het me dan s.v.p. Graag via een reactie onderaan het bericht.

Ook meldingen van andere inheemse kruidactige planten die nu al uit zijn gelopen zijn van harte welkom.

Even ter hulp, zo ziet Klein Hoefblad er uit:
http://wilde-planten.nl/klein%20hoefblad.htm

TREURWILG IN BLAD


Van alle bomen (heesters niet meegerekend) zijn de Wilgen 1 van de eersten die in het vroege voorjaar reeds bladeren krijgen. Bloemenstalletjes verkopen al volop takken met Wilgenkatjes. Wie weet wel als "afvalproduct" van het knotten van Knotwilgen ?

Op de hoek van het Brugplein staat een grote Treurwilg die al meer dan een week in blad staat. De boom groeit aan de over van de Stadsdommel, pal naast de stalen draaibrug en het in aanbouw zijnde hightech Tarra pand.

De foto heb ik ook gistermiddag 24 februari gemaakt.

Latijns-wetenschappelijke naam van de Treurwilg: Salix Babylonica.

Maar welke variant het is weet ik niet, eentje ervan heet de Gele Treurwilg, en je zou n.a.v. de foto haast denken dat dit er eentje is, maar:
1.) De kleuren die mijn camera er van bakt zijn niet super realistisch.
2.) Voor veel planten geldt dat voorjaars bladeren er altijd fris en wat lichter van kleur uitzien dan later in het jaar, wat gelig groen dus.