zondag 2 maart 2008


IN / UIT EIGEN TUIN DEEL 4


Een bloeiende struik tegen de betonnen schutting achter in mijn tuin. Net als Hazelaars is dit een struik uit de categorie Naaktbloeiers, betekenende dat ze bloeien voordat ze bladeren krijgen.

Deze is niet zozeer nu al in bloei vanwege de zachte winter en het vroege voorjaar, het is volkomen normaal dat ie al in februari bloeit.

Hij wordt veelal Forsythia genoemd en die naam is afgeleid van de naam van een directeur van een Engelse botanische tuin waar ie in met name de 19e werd geimporteerd vanuit China en Korea.

Er bestaan diverse soorten en kruisingen van. Je ziet em veel in tuinen en waarschijnlijk komt dat omdat ie zo gemakkelijk te stekken is, steek een tak in de grond en binnen de kortste keren heb je een struikje. Ik vind het zelf nogal een ijl lelijk ding ("foei" zullen velen nu roepen).

Grappig vind ik weer wel dat ie diverse volks- en dialectnamen heeft. Wie zich geroepen voelt mag ze melden. In het dialect waar ikzelf vandaan kom is er geen dialectnaam voor bij mijn weten.

En voor wie dialectnamen van planten leuk en interessant vindt, zie de zojuist toegevoegde link (door een tip) van een zoek database erover van het Meerten Instituut uit Amsterdam.