maandag 3 maart 2008


REDACTIONEEL (van vandaag 2)

Van het eerdere vage plan om via een link de mogelijkheid om zelf foto's te gaan uploaden naar een gedeelde map zie ik af, ik heb slechts 2 reacties gekregen na ruim een week.

Wie zelf zoiets wilt doen en maken moedig ik van harte aan om zoiets te maken (een kind kan de was doen, en het kost niks, geen geld, alleen tijd) als als ik het leuk vind en mooie foto's die aansluiten bij het onderwerp van deze blog zal ik er met alle liefde en plezier een link naar doorverwijzen.

REDACTIONEEL (van vandaag 1)

Voor de zoveelste keer herdefinieer ik de inhoud van de blog.

* Ooit begonnen als zijnde over mijn wilde tuin.
* Toen over natuur in de stedelijke omgeving van & in 's-Hertogenbosch.
* Daarna via een samenwerking met mijn nicht An uit Schagen ook over Schagen.
* Recentelijk nog tot alles wat natuur te noemen is dus niet alleen biologie onderwerpen.

Dat alles heeft al aardige dingen opgelevert maar toch willen we het WEER verbreden want waarom zouden we ons beperkingen opleggen als we buiten dat zelfs opgelegde keurslijf ook andere leuke dingen zien die ons interesseren of foto's van maken.

Wel blijven we ons beperken tot Nederland en aangezien we allebei in de stad wonen zal het veelal over natuur, of aangelegde natuur in de stad blijven gaan. Verder zijn we geen van beiden types die er speciaal op uitrekken om iets speciaals te gaan bekijken of te fotograferen, noch lopen we de godganse dag met een camera rond, dus de blog is eigenlijk het best te definieeren als een soort "ad hoc" iets; dat we over dingen schrijven en foto's tonen van het geen wat ons "toevallig" opviel / of tegenkwamen en wel interessant lijkt.

An komt ook wel eens op Noordhollandse stranden of in andere provincies (ikzelf ben ik zo'n reizer) en daar vind je soms ook mooie en evenzeer voor ons raadselachtige dingen, dus op die voet willen we verder.

Ter indicatie hiervan heb ik ook de tekst in de header (die qua afbeelding ook wel eens vernieuwd mocht worden) ook hierop aangepast.

Hopelijk wordt het nu nog interessanter ?

TOVERHAZELAAR

Nog een paar correcties

Dit bericht is meerdere keren geupdate

Vanmiddag stuitte ik per toeval (in een reclame folder) op een andere Latijns-wetenschappelijke naam voor Toverhazelaar die ik eerder noemde als Nederlands synoniem van de Krulhazelaar. Het synoniem Kronkelhazelaar zal wel kloppen want die heb ik ook horen noemen door een bloemist.

Dat er krullen in de takken van een Toverhazelaar zouden zitten kan ik nergens vinden en het voorvoegsel "tover" schijnt betrekking te hebben op de zeer opvallende bloemen.

De naam voor de familie der Toverhazelaars luidt Hamamelis. Er bestaan 6 soorten van, afkomstig uit Oostelijk Noord Amerika en Oost Azie en pas in 1862 in Nederland ingevoerd. Dus toch een andere struik qua soort dan de Krulhazelaar. Opvallend is ook dat de aziatische soorten in Azie pas bloeien nadat ze al blad hebben gekregen maar in Nederland Naaktbloeiers zijn en ook zeer winterhard. N.B. de bloemen bevriezen niet.

De familie / geslachtsnaam van Toverhazelaars is Hamamelis.
Voor meer info, zie
http://www.tuinadvies.be/hamamelis_toverhazelaar.htm
en
http://www.neerlandstuin.nl/struiken/hamamelis.html
en
http://en.wikipedia.org/wiki/Hamamelis (in het Engels)

CORRECTIE OVER SPEENKRUID

Iemand attendeerde me er op (helaas per emai) dat mijn eerdere bewering dat Speenkruid al bloeit voordat het bladeren krijgt niet correct is. In mijn tuin staat het ook en heeft al blaadjes. Die persoon zag ze elders ook al met blaadjes en zelfs knopjes staan en enkele exemplaren zelfs al met een bloemetje.

Wat overigens ook gemeld kan worden over Speenkruid is dat ze vlak onder de grond kleine knolletjes hebben (witte bolletjes) waarmee ze zich voortplanten, veel meer dan met hun zaad. Een dergelijke vorm van voortplanten heet "vegetatieve voortplanting" die veel meer planten hebben maar dan meestal via uitlopers: scheuten. Voorbeelden zijn Hondsdraf, Vijfvingerkruid en nog veel meer. Bekend voorbeeld uit de moestuin zijn ook Aarbeien.