woensdag 5 maart 2008


GEVONDEN OP HET STRAND

Wat is dit ?


Zoals ik onlangs al aankondigde zouden we ook dingen van buiten de stedelijke omgeving op de blog gaan opnemen. Hier een eerste exponent daarvan.

Een dood "iets" dat door An gevonden en gefotografeerd is op het Noordzeestrand van Callantsoog (vrij Noordelijk in de provincie Noord Holland).
Een paar dagen geleden aangetroffen toen het flink waaide ("stormde") of dat gedaan had. Het strand lag barstenvol met deze dingen en we kunnen er kop noch staart aan ontdekken. Het ding is week maar zeker geen onderdeel van een inktvis ofzo. Een kwal of andersoortige poliepachtige kunnen we er ook niet in ontdekken.

De wind was Westelijk (aanlandig) wat inhoud dat de dingen die dan op het strand aanspoelen uit de bovenste waterlaag komen c.q. het gaat over organismes die in die bovenste waterlaag leven.

Bij Oostelijke aflandige wind spoelt het water uit de bovenste laag eerst de hele Noordzee over en botst tegen de Engelse kust en wordt daar een onderstroom waardoor er organismes van de zeebodem op het Nederlandse strand aanspoelen.

Kan iemand ons vertellen welk organisme dit is ?


REDACTIONEEL

Aankondiging media rubriek

Het valt me al een jaar op, maar in de afgelopen weken steeds vaker: n.l. dat er op het NOS TV Journaal maar ook in andere journaals en actualiteitenrubrieken steeds vaker nieuws zit dat met flora, fauna en ecologie enzo te maken heeft.
Het bericht van gisteren over de zadenbank maar ook het bericht over de veiling van boomstammen op de Hoge Veluwe waren daar een resultaat van.
Het zou een beetje simplistisch zijn om al dat soort dingen nog dezelfde dag over te nemen op de blog, dat zou rieken naar "copycat"gedrag.

Vandaar dat we 1 x per maand (te beginnen na afloop van de maand maart) een rubriekje invoeren ("Uit de media") waarin we de onderwerpen die onszelf aanspraken samenvatten en er met links naar doorverwijzen. Ikzelf ga de dingen doen over botanie en An die over zoologie. Althans in grote lijnen en wie weet zijn er nog wel meer onderwerpen die ermee samenhangen en ons aanspreken.

REACTIES OUWE BERICHTEN

Er kwamen vanavond 2 reacties binnen op 2 oudere berichten (beter gezegd een uur geleden). Dermate oude berichten dat de gemiddelde, regelmatige blogbezoeker ze dus niet zo snel zal tegenkomen, dus vandaar dat ik er even op attendeer en binnen de blog naar link:

17 oktober 2007

Een bericht over een fraaie vrij kleine Rode Beuk.
Hierbij de reactie:
http://wildetuinen.blogspot.com/2007/10/rode-beuk-op-een-gazon-tegenover-het.html

18 oktober 2007

Toen had ik een zeer ouwe en rare vertakte boom in een park gezien waarvan ik vermoedde dat het wel eens een ouwe Appelboom kon zijn. Zie hier de reactie:
http://wildetuinen.blogspot.com/2007/10/vergroeiingen-aan-boomstam-in-een-hoek.html