vrijdag 11 april 2008


JONGE MAMMOETBOOM


























Gisteren geen tijd gehad voor de blog.

En vandaag een foto van een jonge Mammoetboom die de gemeente recentelijk geplant heeft in het Prins Hendrikpark (niet ver van de kinderboerderij). Je kunt het plantgat nog goed zien op de foto.

Iemand maakte me er een week of twee op attent en ben vorige week wezen kijken. Dit is de boom in zijn totaliteit en samen met een vriend heb ik em globaal gemeten qua hoogte (via de houthakkers truuk). Hij is zowat 4 meter hoog, dus een Klein Duimpje vergeleken met wat ie kan worden.

Dit weekend (hopelijk mooi weer) ga ik nog een keer terug om de stam te fotograferen.

De Mammoetboom kan, zoals de naam al zegt, een reusachtige boom worden en hij behoort tot de familie der Cipresbomen en het beroemde geslacht der Sequoia's. De grootste en oudste bomen ter wereld uit het Westen van de USA. Zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sequoia_(geslacht)
(De link werkt niet goed, aldaar even doorklikken, want de pagina BESTAAT WEL degelijk).

Mammoetboom = Sequoiadendron Giganteum. Zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mammoetboom

Om zo groot en oud te worden als die in de USA hebben ze duizenden jaren nodig en in Europa zijn ze pas in de tweede helft van de 19e eeuw ingevoerd.

Het dikste exemplaar in Nederland staat in Brummen, Gelderland, die heeft bijna een stamomtrek van 7,9 meter (op 1,3 meter hoogte).

Voor wie in de contreien van 's-Hertogenbosch woont en er een fietstochtje voor over heeft kan ook in het weiland van het landgoed de Wamberg in de gemeente Sint Michielsgestel een enorm exemplaar bewonderen. Het landgoed ligt langs de weg van Rosmalen naar Berlicum.