zondag 13 april 2008


LOOK ZONDER LOOK


Ook deze plant staat in een van de plantenbakken in een straat verderop, of het letterlijk in dezelfde plantenbak is als de vorige weet ik niet meer, om de 20 meter staan er van die bakken.

Dit is wel een inheemse en echt autochtone plant waar ik het al eerder over wilde hebben omdat het een plant is die er in de diverse seizoenen totaal anders uitziet, en je em bijna niet zou herkennen als je em niet in alle stadia kent.

In het vroege voorjaar als ie klein is zijn de blaadjes zo goed als rond, zei het met wat rondingen langs de rand van de bladeren (wat in vaktermen een schildvormig gekarteld blad wordt genoemd). Ik was er eigenlijk dus te laat bij want dat stadium is de plant op de foto al ontgroeid nu ie is doorgeschoten.

Zodra ze doorgeschoten zijn gaan ze flink de hoogte in en krijgen ineens bladeren met uitsteeksels en zelfs een scherpe punt, zoals dit exemplaar op de foto.

Nog weer later in het seizoen schieten ze nog verder omhoog en dat deel is dan nog ijler / slanker en boven in komen dan heel summiere kleine witte bloemetjes.

De plant ontleent zijn naam aan het feit dat de bladeren en stengels als je ze plukt en kneust sterk naar look ruiken maar de plant geen Look IS en zelfs in de verte geen verwant is van planten zoals Knoflook, Bieslook etc. (Trouwens ook Ui behoort tot dezelfde familie als de Loken).