zaterdag 17 mei 2008


REDACTIONEEL

(Vogels gezien maar niet op foto gekregen)

An meldde me vanmiddag veel meer vogels te hebben gezien maar ze niet kon fotograferen omdat al ze gevlogen waren voordat de camera in de aanslag kon worden gebracht.

Anderzijds lijkt het er wel op dat ondanks het druilerige weer vogels zich toch wel, of juist dan, laten zien, onder andere 2 Bergeenden, een Grutto, een Aalscholver en zelfs een Ooievaar.

Ook heeft An het gebied gevonden van Staatsbosbeheer waar Lepelaars zitten maar die waren vandaag "niet thuis":)

Ikzelf was ook pas vrij laat in de stad en het was er al aardig uitgestorven. In winkelcentrum de Arena waar nog een winkel open was was bijna geen mens meer te bekennen en des te drukker was het met Huismussen, scharrelend onder en rondom prullenbakken en tussen de tafeltjes van het intussen gesloten terras.

Op de thuisweg kwam ik op het trottoir van de altijd drukke Orthenstraat (nu NIET druk) een waggelende vrouwtjes Wilde Eend tegen, die bruine met wat vlekjes in hun veren. Erg leuk gezicht en het leek haast alsof ie het reuze naar de zin had in de motregen. Helaas had ik geen camera bij me, want het beestje zag eruit alsof ie graag had geposeerd.

FUUT


We toonden al eerder het nest van Futen maar hier is de vogel zelf. Een kersverse foto, een paar uur geleden gemaakt door An, ietsjes oostelijk van Schagen, in iets wat Barsingerhorn heet.

Op GoogleMaps kan ik dat wel vinden maar of het nu een echt dorp of gehucht is, wordt daaruit niet helemaal duidelijk.

Natuurlijk niet zo'n closeup foto als je in natuurboekjes ziet staan maar laat ik je vertellen dat vogels fotograferen ook erg moeilijk is, vooral van dichtbij.

Al die foto's in van die boeken zijn allemaal gemaakt met joekels van tele-lensen, dus zonder dat te hebben is dit toch een goeie foto waarop duidelijk te zien is dat het een Fuut is.

KRULZIEKTE PERZIKBOOMPJE


De laatste foto's van vorige zondag die ik maakte in De Heinis spaar ik op tot morgen, dan zijn ze precies een week oud.

Ook was ik die dag bij vrienden daar in de buurt op de koffie en zat bij het mooie weer in de tuin, toen mijn oog op dit tafereel viel. De foto ervan is deze mysterieuze bijna surrealistische prent geworden.

Je raad nooit wat dit is . Misschien had ik er een prijsvraag van moeten maken :)

Maar intussen heb je aan de titel van het bericht natuurlijk al gezien wat het is.
Zelf heeft het mij nogal wat uitzoekwerk gekost.

De bladeren zitten bovenop een klein geknot boompje. Dat bleek bij navraag bij de eigenaren van de tuin een gestekte Perzikboom te zijn waarvan de moederboom uit Hongarije kwam. Volgens de mensen van de tuin komen er al jarenlang heerlijke en heel veel Perzikken aan, en dat terwijl het boompje niet eens 2 meter hoog is. Ik heb nooit geweten dat je in een klimaat als dat van Nederland Perzikken kon kweken.

Er bestaan vele rassen van Perzikken en tegenwoordig komen veel Perzikken die je op de markt, bij een groenteboer of supermarkt koopt uit Iran, voorheen Perzie, wat je haast zou doen denken dat dat de (etymologische) oorsprong van het het woord Perzik (v.g.l. Perzie) is. Deels is dat ook wel waar want het is via Perzie dat de vrucht in Europa terechtkwam maar van origine komt ie uit China.

De gekrulde bladeren op deze foto zijn het gevolg van een schimmelziekte die Perzikkrulziekte (Taphrina Deformans) genoemd wordt. Sommige rassen zijn er gevoeliger voor dan andere.

De ziekte kan worden bestreden door chemische troep maar dat moet eigenlijk preventief want als de bomen de ziekte al hebben heeft het weinig zin meer.

Een meer natuurvriendelijke remedie schijnt te zijn (dat hoorde ik van de tuineigenaren) om consequent de misvormde bladeren weg te plukken / snoeien.

Hier is meer te lezen over deze ziekte:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Perzik#Ziekten
Maar er wordt geen echte oorzaak genoemd.