maandag 19 mei 2008


REUZENBERENKLAUW


An kwam gisteren ook nog langs een klein bosje ergens in of bij Schagen en ging er toen kijken en zag ze dat het helemaal vol stond met grote exemplaren van de Reuzenberenklauw.

Ik kwam er gisteren in de berm van een oever van de Stadsdommel ook een tegen maar die was nog veel kleiner.

De plant is van origine een exoot, zo rond 1900 is ie vanuit de Kaukasus als sierplant voor tuinen in diverse landen in Europa ingevoerd. Vervolgens is ie verwilderd en wordt intussen tot de inheemse planten gerekend.

Ikzelf ben em voor het eerst tegengekomen op een landgoed in Schuddebeurs op Schouwen Duiveland, en daar groeide ie in een loofbos, dus blijkbaar was ie toen al aan het verwilderen, dat was zo ongeveer in 1973. Ik heb toen een klein exemplaar meegenomen en in onze eigen tuin geplant omdat ik em erg mooi vond. Het bleek vervolgens een enorm grote plant te worden. Wel bijna 3 meter hoog en de holle stengel kan bij de voet wel 10 centimeter dik zijn. Op die stengel zitten wat paarsige vlekken en haartjes. Ook aan de randen van de bladeren zitten stekels. Echt bekend of massaal verwilderd was ie toen nog niet (dat gebeurde pas op grote schaal in de decennia erna). In onze tuin trok ie toen veel bekijks van derden vanwege zijn grootte.

De grote schermbloemen zijn wit en kunnen ook bijna wel een meter breed worden en daar komen nadien 100en zaden in die eivormig zijn met nimieme vleugeltjes eraan en waarmee ie zich blijkbaar verspreid. Zoals ik zojuist al schreef, in de decennia erna is ie steeds meer gaan woekeren, je kwam em ineens overal tegen, parken, langs randen van parkeerterreinen en andere ruwe terreinen. Het werd een plaag en men ontdekte ook dat ie gevaarlijk kon zijn.

An sich is ie niet giftig (Schapen eten em zelfs graag) maar als je er sap van op je huid krijgt en je huid vervolgens in de zon komt kan je er flinke huidirritaties en zelfs blaren van krijgen (iemand vertelde me vanmiddag nog dat een paar dagen geleden overkomen te zijn). De ene persoon is er gevoeliger voor dan anderen maar vooral kinderen moeten er voor oppassen.

Vele gemeentes bestrijden de plant nu en ik ken ook diverse mensen die em vroeger "voor het mooi" in de tuin hadden em vanwege dit gevaar hebben weggedaan.

Over dit fototoxische effect van de plant is heel veel online te vinden:
http://www.noord.amsterdam.nl/Docs/natuur/Reuzenbereklauw.pdf
http://www.noord.amsterdam.nl/smartsite.shtml?id=3373
http://www.medinet.be/shownews.asp?ID=1546
http://www.ijmuidercourant.nl/nieuws/regionaal/ijmond/article3473557.ece/Reuzenbereklauw_veroorzaakt_irritatie
http://www.debron.be/reuzenbereklauw_heracleum_manteg.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenberenklauw#Giftig
(deze laatste ook over de verschillende bestrijdingsmethoden)

De plant heeft ook een verwant die wel autochtoon is en verder ongevaarlijk, de Gewone Berenklauw. Op deze site worden de twee met elkaar vergeleken:
http://home.wanadoo.nl/tyr/plantentuin/bklauw.htm
Die echt inheemse soort ben ik ook vaak tegengekomen in o.a. bermen maar die lijkt vooral door zijn bloemen weer erg op andere aanvwerwante schermbloemige planten zoals o.a. Wilde Peen en nog veel meer.

Reuzenberenklauw = Heracleum Mantegazzianum
Zie: http://wilde-planten.nl/reuzenberenklauw.htm
Gewone Berenklauw = Heracleum Sphondylium
Zie: http://wilde-planten.nl/gewone%20berenklauw.htm

ONBEKENDE LIS / IRIS

(Deel 2)


Een mooie closeup van dezelfde bloemen als op de vorige foto.

ONBEKENDE LIS / IRIS

(Deel 1)


Nog 'een' van An van gisteren, ook weer ergens in de wijk Muggenburg in Schagen.

Ongetwijfeld een Lis (Iris is de Latijns-wetenschappelijke naam voor dat plantengeslacht).

Er bestaat maar 1 soort dat van origine inheems (autochtoon) is in Nederland en dat is de Gele en daarvan had ik onlangs al foto's geplaatst.

Ik vermoed dus dat dit ontsnapte exemplaren zijn van een exotisch of speciaal gekweekte soort zijn die veel verkocht worden als vijverplanten. Het soort dat bekend is als de Siberische Iris is wit-geel dus dat zou em kunnen zijn.

Als iemand er meer van weet laat het dan graag weten via een reactie hieronder.

Hierna ook nog een closeup van de bloemen.


MOS + KORSTMOS OP MUURTJE


Nog een foto van An van afgelopen weekend.

Mos, of misschien wel diverse mossen en Korstmos (zo te zien ook weer een Dooiermos) op een muurtje ergens in Schagen.

MEIDOORNS (?)

Een foto van An, afgelopen weekend gemaakt langs een dijkje en een polder oostelijk van Schagen.

Laatst ging ik ook al de fout in met iets Meidoorn te noemen terwijl dat waarschijnlijk Sleedoorn was. Dat moet ik t.z.t. nog eens controleren als ik weer eens in de buurt van die struik ben.

De linkse struik doet mijn qua kleur roze aan en er bestaat ook wel een Rode Meidoorn, maar dat is een gekweekt soort. En zoals deze 2 struiken op mij overkomen groeien ze daar "in het wild" en wie zou zo maar midden in de polder een Rode cultivar aanplanten.

Het is dus toch een kwestie van determineren aan de hand van de bladvormen of de kleur bessen.

WATERMUNT (Deel 2)


Hier nog een foto van een hele groep Watermunt plantjes. Gefotografeerd naast iemands vijver in een tuin. Of ie daar bewust geplant is of aan komen waaien weet ik niet en is ook niet meer achterhaalbaar.

Het gaat me er bij deze foto om om de donkerpaarse stengels te tonen.

SCHERPE BOTERBLOEM

(Deel 1: de bladeren)


Op zondagmiddag 18 mei was ik ook nog ff rondneuzen langs de Stadsdommel aan de meer noordelijke kant langs het steile talud van de oever langs het voor autoverkeer doodlopende stuk van de Havensingel. Vlakbij het splinternieuwe high tech Tarra pand en de ouwe stalen draaibrug.

Ook daar zag ik weer volop van die Boterbloemen en die waren ook weer van het soort Scherpe Boterbloem en er stonden ook nog exemplaren die nog niet bloeiden en van een dergelijk exempaar heb ik bovenstaande foto van de bladeren gemaakt.

Mocht je dus zelf bloemen tegenkomen die je meteen herkent als Boterbloem dan kan je aan de hand van deze foto meteen checken of het een bijzonder soort Boterbloem is of deze zeer algemene soort.

Scherpe Boterbloem = Ranunculus Acris