zaterdag 14 juni 2008


JONGE KOOLZAAD PLANT


Doordat ik het zojuist naar aanleiding van een mij onbekende plant aan de Buitendijk (via REACTIES) had over de verwantschap van die plant met diverse voedselgewas planten en ook Koolzaad noemde als verwante plant, schoot me ineens te binnen dat ik ook nog een foto van een plant van bijna een maand geleden op voorraad had van Koolzaad maar dan in een hoedanigheid zoals weinig mensen em zullen kennen. Jong en met grote bladeren onderaan.

Iedereen kent em wel als een vrij ijle hoge plant en zo ziet ie er inderdaad uit als ie volwassen is, zie de bovenste foto op http://wilde-planten.nl/koolzaad.htm.

Het heet zo'n beetje een verwilderd cultuurgewas te zijn en eigenlijk een kruisung / bastaard van diverse Koolsoorten en Raap, zo wordt door diverse infobronnen beweerd, terwijl ik altijd dacht dat (Knol-)Raap an sich al een Koolsoort was.

In het recentelijker verleden werd ie als cultuurgewas voornamelijk op grotere schaal gekweekt vanwege het zaad waar olie uit geperst werd (Raapolie).

Imkers plaatsten ook graag hun bijenvolken in of nabij Koolzaad velden (misschien nog steeds wel ?). De honing ervan vond ik nooit de beste honing want die honing versuikert vrij snel.

"In het wild" zie je deze plant in verwilderde vorm op heel veel plaatsen, ook in grote getalen langs bermen van autosnelwegen en spoorwegen.

Als cultuurgewas wordt ie nog steeds op akkers verbouwd, ook nu weer vanwege de olie die er uit geperst kan worden maar nu met een ander doel; bio brandstof (voor o.a. auto's). Er zijn zelfs al politieke discussies gaan over de vraag of op de plant transgene technieken mogen worden toegepast om de plant minder gevoelig te maken voor ziektes en om een grotere opbrengst te bewerkstelligen.

Of over transgene technieken (in het algemeen) op Europees niveau al afspraken zijn weet ik niet maar de verantwoordelijke Belgische (of Vlaamse ?) minister heeft zich een tijdje geleden al TEGEN uitgesproken.

Deze materie is niet zozeer gerelateerd aan Koolzaad, het geldt evenzeer voor meer planten, waaronder ook Mais maar door het item op de Belgische TV kwam deze associatie bij me bovendrijven :)

BRUTALE WINGERD


Afgelopen herfst heb ik al vrij uitgebreid geschreven over de Wingerd in mijn tuin. Dat ging vooral over de diverse soorten of cultivars. En veel mensen kennen en waarderen die zogenaamde klimplant vanwege de herfstkleuren.

Ik had het er zelf meer over dat ie in mijn tuin enorm woekert en zich behalve als klimplant ook zeer sterk als kruipplant gedroeg.

Ik schreef toen half om half spreekwoordelijk dat ie bijna naar binnen groeide en vanmiddag heb ik er deze foto van gemaakt.

De plant groeit enorm snel en terwijl ie een paar dagen geleden nog maar net de gevel een paar meter naar links aan het attakeren was had ie vandaag al de stoep van de achterdeur bereikt. Als ik een dag lang de achterdeur zou laten openstaan zou ie zou mijn keuken binnenkomen en ik voelde bij diverse mensen een soort ongeloof of dat ik de indruk maakte dat ik aan het overdrijven was.

Welnu, hier het fotografische "bewijs" :)

(REUKELOZE ?) CAMILLE

Deel 2: closeup van de bloemen


Op deze foto zijn de bloemhartjes vrij aardig te zien.

Het aantal witte bloemblaadjes schijnt mede bepalend te zijn voor het specifieke soort. Dat las ik pas toen ik thuiskwam en op de foto laten die bloemblaadjes zich maar moeilijk tellen :(

Vooral omdat het per bloem geen "vast" aantal bloemblaadjes is maar varieert van ... tot ... (zoals wel bij meer plantensoorten).

(REUKELOZE ?) CAMILLE

Deel 1: een "veldje" vol :)


Deze plant kent iedereen wel, de Camille. Die groeit vrijwel overal dus vind ik het verder niet relevant te vermelden waar ik em vond.

Van de Camille bestaan veel meer soorten dan je zou verwachten.

Ik denk dat dit de Reukeloze Camille is.

Camille is ook bekend van de gelijknamige kruidenthee maar ik denk dat die gemaakt wordt van de Echte Camille.


PERZIKKRUID / VEENWORTEL ?


Dit is ook weer zo'n plant die je op veel plekken tegenkomt en die ik qua uiterlijk al heel lang ken, maar waarvan ik nog steeds niet weet welk soort het is.

Ik kwam em tegen op het trottoir tegen de zijgevel van de grote De Heus-Brokking fabriek aan de Tramkade.

Ik twijfel al decennia lang welke soort het is, ik twijfelde vroeger al tussen een aantal soorten maar eentje weet ik nu vrij zeker dat ie het NIET is, namelijk Varkensgras (wat ook geen grassoort is).

Intussen heb ik meer plantenboeken dan in de tijd van mijn twijfel en in de laatste jaren bestaan er diverse websites waar een en ander te vinden is, maar toch twijfel ik nog steeds tussen Perzikkruid en Veenwortel.

Zowel Perzikkruid als de Veenwortel behoren bij de Duizendknoopfamilie.

Perzikkruid = Persicaria Maculosa,
(of Polygonum Persicaria).

Veenwortel = Persicaria Amphibia,
(of Persicaria Amphibium),
(of Polygonum Amphibium).

ONBEKENDE COMPOSIET

Deel 1: de gehele plant


























In hetzelfde gebiedje van een oud industrieterrein langs de Dieze waar ook de Havendijk en de Buitendijk liggen heb ik nog wat meer rondgestruind in zijstraatjes waar verder geen hond komt en daar vond ik nog wat plantensoorten.

In de Havendwarsstraat vond ik deze Composietachtige waarvan de bloemen lijken op die van Paardenbloem maar deze plant had ik ook nog nooit gezien want wat ik hier zag was een behoorlijke hoge plant; manshoog ! En vandaar ook dat ik een horizotale foto plaats want anders zou je niet goed zien hoe hoog ie is. En zo zie je de bladeren tenminste ook.

Er staan er best veel, in de straat die de Havendwarsstraat heet en waar in oude industrie panden diverse Taxi bedrijven hun uitvalsbasis hebben en waar in pandjes ernaast ook een ateliercomplex van kunstenaars is gevestigd.

Geen kunstenaar of taxi chauffeur die oog heeft voor deze planten, maar anderzijds worden ze weer wel gedoogd en ook de plantsoenendienst vindt dit blijkbaar dermate nobodies wasteland dat de planten ook niet bestreden worden.


Weet iemand welk plantensoort dit is ?