vrijdag 20 juni 2008


DOMINANTE KAUW


Een foto weer van An die ze maakte in een speeltuin in Alkmaar waar een hele groep actief was.

Dit schijnt de "leider" te zijn, de dominante van de groep, een mannetje maar waar je dat aan kunt zien, zonder em te vangen en te "sexen", weet ik niet.

"Sexen" is meen ik de vakterm voor het vaststellen van het geslacht van een dier.

MOEDERZWAAN MET JONG


Ook weer een foto die ik van An kreeg en waarover ik een aantal vragen stelde en daarop de volgende antwoorden kreeg:

"Het jong is inderdaad die kleur omdat het dons is wat nog witte veren moeten worden. Ik weet het niet zeker, niet nagezocht, maar wel eens gezien ook, dat zwanen ook drie of vier eieren hebben vaak. Er heeft hier in de wijk ook wel eens een nest gezeten, waarin er 4 lagen toen. Maar meer kan ook dacht ik. Meestal groeien er toch wel een paar op, dat dit er maar één was, was echt een treffer denk ik. Het viel in elk geval erg op dat dit er maar één was, meestal zijn het er meer."

"Vader is volgens mij altijd de ‘waker’ van het stel. En die zwom een aantal meters verderop en zodra ik iets te dichtbij kwam naar zijn zin gingen die imposante vleugels omhoog. Maar, ze zaten in een slootje waar denk ik heeeel veel lekkers zat, want al heel snel ging die kop ook weer onder water en de vleugels dus weer naar beneden. Op één of andere manier hadden ze blijkbaar toch ook in de gaten dat ik geen bedreiging was."

"Dat verhaal over het trouw zijn aan elkaar is geen broodje aap hoor, dat is inderdaad zo. Ze zijn zelfs partners voor het leven volgens mij. Langs de weg Wieringerwerf – Schagen, zat jaren en jarenlang een vast koppel te broeden ieder jaar, in een slootje langs de weg. Op een dag werd één van de twee doorgereden en ik weet het nog als de dag van gisteren, we reden er langs toen het beest nog aan de kant van de weg lag. De andere zwaan stond erbij, echt een haast hartverscheurend gezicht vond ik. Dus ja, over rouwen gesproken, het zag er zeker zo uit en heeft veel indruk gemaakt."


SCHOLEKSTERS


Scholeksters gefotografeerd door An in of vlakbij Schagen.

Ook een typische kust- / wadvogel al zijn deze wel enkele kilometers landinwaarts maar hier ('s-Hertogenbosch) zie je ze niet en het is daarom voor mij ook al vele jaren geleden dat ik ze in het echt gezien heb.

In Zeeland zag ik ze vroeger met honderden tegelijk, maar ze schijnen de laatste jaren sterk in aantal achteruit gegaan te zijn, naar het schijnt door concurrentie van schelpdier visserij.

Het jaar 2008 is daarom door de Vogelbescherming en de SOVON vogelbeschermings- en onderzoeksorganisatie uit geroepen tot het jaar van de Scholekster.

Over de concurrentie van de schelpdiervisserij: www.wildekokkels.nl/artikelen/scholeksters.htm
Over het jaar van de Scholekster:

Scholekster = Haematopus Ostralegus.

Een volksnaam is ook de Bonte Piet.

AALSCHOLVERS


Mijn nicht An had me al eerder verteld over Aalscholvers die zij regelmatig ziet in Noord Holland.

Grote zwarte Zeevogels die Vis enzo eten. Ik heb ze zelf nog niet echt in het wild gezien, An dus wel en ze heeft ze zelfs weten te fotograferen een paar dagen geleden.

Ikzelf vind ze wat gelijken op een andere grote Zeevogel die ik ooit wel in het echt zag en in het wild (tijdens een vakantie in Engeland) maar die gelijkenis schijnt niet helemaal te kloppen want die zijn wit en behoorlijk anders van lichaamsbouw: Jan van Genten.

Ook Aalscholvers geraken steeds meer aan de urbane Nederland gewend, getuige ook wat An erbij schreef toen ze me deze foto stuurde:

"Ja hoor, ze zaten er weer, twee zelfs ! De Aalscholvers, langs de S3 (Schagen - Alkmaar) op de lantaarnpaal. Steevast, zoals ik al eerder zei. Heb de auto in de berm gezet, zo dichtbij mogelijk (hartstikke verboden, maar, je moet er wat voor over hebben nietwaar :)) Eerst een foto uit de auto gemaakt, maar dat was niks. Toen heel voorzichtig uit gestapt en op gevoel wat dichterbij gegaan. Dit is het meest haalbare. Even later vloog er één van de twee al weg. Ik vind het wel mooi geworden, ze staan er erg alert op. Wat je aalscholvers ook vaak ziet doen is dat ze staan te drogen met hun vleugels wijd, een heel mooi gezicht (Reigers doen dat ook soms). Kunnen ze echt heel lang volhouden, beide vleugels wijd heerlijk in het zonnetje staan te drogen."

Gewone Aalscholver = Phalacrocorax Carbo.

Meer info:
http://home.hccnet.nl/pm.jansen/animals/aalscholver.htm