donderdag 3 juli 2008


SPINNETJE Deel 2


Nogmaals hetzelfde Spinnetje omdat ik niet helemaal tevreden was over de vorige foto omdat daarop de tekening op de rug niet goed te zien was.

Dus vanavond nog eens wezen kijken en hoewel het nog amper schemerde vond de camera het toch te donker voor een foto en wilde gaan flitsen en ziehier het resulaat en nu lijkt het wel alsof het pikkedonker was en dat was helemaal niet zo.

Wonderwel raakte het Spinnetje van dat flisten, dat ook flink geluid geeft, niet in paniek, dus ik denk dat ie sliep :)

Maar goed, het leverde wel deze aardige foto op waarop de tekening op zijn lijf vrij goed te zien is. Het beestje is maar klein, het lijf (dus zonder de kop) is iets van 5 a 6 millimeter groot.

Gezien de tekening op de rug lijkt het me een jonge Kruisspin te zijn en ook de kleur van zijn poten wijst in die richting (en dat is op de vorige foto haast beter te zien), namelijk dat de "segmeten" van de poten steeds andere kleuren hebben, van beige tot lichtbruin tot donkerbruin. Dat hebben meer soorten Spinnen maar bij Kruisspinnen is dat wel heel expliciet.

Kruisspin = Araneus Diadematus.

SPINNETJE Deel 1


Vanmiddag trof ik in mijn tuin een klein spinnetje aan in een web dat ie gesponnen had tussen de stengels van een paar hoge planten.

Toen ik dichtbij kwam met een camera krijg ie het flink op zijn / haar heupen en begon paniekerig door het web te rennen. Je kent het misschien wel; het web begint dan helemaal mee te trillen.

Doordat het in de schaduw was moest ik fotograferen met een korte sluitertijd en dat in combinatie met het trillende net was de kans op een scherpe foto dus gering en ik heb wel 10 foto's geschoten en daar zat deze ene redelijke scherpe bij maar daarop zie je toch weer niet goed het lichaam (en de tekening ervan).

Wat ik me afvraag is of Spinnen goed kunnen zien of alleen lichtgradaties kunnen onderscheiden.