zaterdag 5 juli 2008


VERVOLG VORIG BERICHT

(+ commentaar bericht 6 april)

De foto die ik plaatste bij een bericht van 6 april is denk ik ook een Harig Wilgenroosje maar toen nog zeer jong (nog niet in knop, laat staan in bloei).


Link naar dat bericht:
http://wildetuinen.blogspot.com/2008/04/hier-nog-een-onbekend-ook-dit-plantje.html

Ik meen em herkend te hebben aan de hand van de bovenste foto op de webpagina:
http://wilde-planten.nl/harig%20wilgenroosje.htm

1 OF ANDER BASTARDWEDERIK


Deze plant heb ik ook al heel veel jaren op heel veel plekken gezien, typisch zo'n vago "onkruid" plant waartoe ik me nooit eerder geroepen voelde om uit te zoeken welke soort het was. Het is een heel ijle plant en zeer gemakkelijk uit een tuin te verwijderen en woekeren doet ie ook niet echt.

Het exemplaar in mijn tuin (gefotografeerd op 1 juli) heb ik (zoals vrijwel alle planten) lekker laten doorgroeien en ik heb em vandaag opgemeten qua hoogte, hij is bijna 130 centimeter hoog en heeft een zeer slappe stengel. De lichtroze bloemetjes zijn zeer klein en hebben 4 bloemblaadjes (dat heet officieel kroonblaadjes las ik recent). De plant hoort bij de familie van de Teunisbloemen en, net als het Wilgenroosje overigens.

Misschien is de plant op de foto wel het Harig Wilgenroosje of 1 van de verschillende soorten Bastardwederiken. Gezien de grootte (hoogte) en de algemeenheid van de diverse soorten denk ik dat de plant op de foto 1 van deze 2 soorten is:

Harig Wilgenroosje = Epilobium Hirsutum.
of:
Beklierde Basterdwederik (of Beklierd Wilgenroosje) = Epilobium Ciliatum (of Epilobium Adenocaulon).