zondag 20 juli 2008


MOTTENKRUID # 7


Hier nog een closeup van een ander van de 3 exemplaren, ook zo rond 20 uur in de avond gefotografeerd.

Met name aan het onderste deel van de stengel zijn die klierharen weer aardig goed te zien.

Er is nog een verlepte bloem te zien die kroonbladen heeft. Dat zijn er 5 en ik zag ergens dat die soms ook geel kunnen zijn.

Onder die verlepte bloem ook nog twee restanten waarvan de kroonblaadjes dus al afgevallen zijn maar waar je de kelkbladen nooit ziet met een uitstekende "sliert" (met name links aan de stengel, iets lager dan de bloem). Dat zijn, denk ik, de bevrucht stampers of vruchthoofdjes die later de zaadjes gaan vormen.

Ook had ik nog beloofd iets te vertellen over de plantenfamilie waar ze bijhoren maar eerst het plantengeslacht. Verbascum dus, naaste familie leden zijn ook de diverse soorten Toortsen of Kaarsen, al zou je dat niet zo snel verwachten (althans ik niet).

Dan ook nog over de Nederlandse naam van het Mottenkruid: de soort aanduiding van het Mottenkruid Verbascum Blattaria, dat Blattaria is afgeleid van het woord (Latijn of Grieks ?) "Blatta" en dat betekent "Mot" of "Kakkerlak" (nogal een verschil vind ik). Het verhaal luidt dat je Kakkerlaken uit je huis kunt krijgen met de bloemen omdat de Kakkerlakken in de bloemen kruipen en door de klierharen komen vast te zitten en je dan alleen de bloemen hoeft te plukken en weg te gooien.

Het plantengeslacht behoort tot de familie der Helmkruiden en vaak zijn plantenfamilies ofwel kruidachtige planten ofwel bomen of struiken. Deze familie heeft diverse geslachten waarvan Leeuwebekken, Ereprijsen, Ogentroosten er een aantal zijn. En ook de Grote Ratelaar en het bekende Vingerhoedskruid horen bij die familie.

Maar zoals wel vaker kent deze familie ook 1 taxonomische uitzondering met een geslacht van bomen waarvan 17 soorten bestaan, allemaal exotische bomen uit Zuidoost Azie. Dat geslacht heet Paulownia.

De meest gekweekt soort is Paulownia Tomentosa. In het Nederlands heet die Anna Paulowniaboom of Keizersboom. Daarvan staan 2 exemplaren op het Emmaplein waaraan ik begin mei nog 6 berichten wijdde.

Mocht je daarvoor belangstelling hebben dan even terugscrollen tot 12 mei, want anders zou ik hier 6 interne links moeten maken, en zoveel eer verdient die exoot nu ook weer niet :) [en het is immers ook slechts een verre verwant.]

MOTTENKRUID # 6


Hierbij nogmaals 2 van de 3 exemplaren vlak naast elkaar stonden.

Deze foto is vroeg in de avond gemaakt op de terugtocht van mijn fietstochtje van 14 juli. En omdat het een vrij warme en zonnige dag was geweest en het was op het moment van de foto zo rond 20 uur in de avond em de bloemen waren toen al verlept.

Of ze daarna zijn gaan uitvallen en of het 1dagsbloemen zijn weet ik niet. Misschien gaan ze gewoon tegen zonsondergang gewoon dicht voor de nacht en de volgende ochtend weer open maar daarover heb ik intuitief zo mijn twijfels.

MOTTENKRUID # 5


Zoals ik in een eerder bericht schreef vond ik enkele dagen later (n.l. op maandagmiddag 14 juli) amper 10 meter verderop dan het exemplaar uit alle vorige berichten nog 3 exemplaren van Mottenkruid.

Die bloeiden nog wel, en hierbij een foto van 1 van die 3 exemplaren.


Gewoon in een berm in het Westerpark vlak langs een voetpad.

Wat mooi te zien is op de foto is dat veel planten die bloemen hebben langs een stengel de bloemen in het midden nog bloeien en de uitgeboeide bloemen onderaan aan in het zaad zijn. En bovenaan de stengel nog knoppen die nog moeten gaan bloeien. De individuele bloemen bloeien maar zeer kortstondig, maar er waren er dus bovenaan aan de stengel dus nog een aantal "in de maak".

Die dag was ik in gezelschap en was op die plek op zoeken naar bog bloeiende exemplaren van Blaassilene die er er nog onlangs had gezien. Ik wilde die plant tonen aan mijn gezelschap maar ze waren dus al uitgebloeid.

Zo zie je maar dat je het een zoekt en het andere vindt :)

MOTTENKRUID # 4


Hier nog een closeup van hetzelfde exemplaar. Net als de vorige foto gemaakt op de avond van 11 juli.

Dankzij het fraaie tegenlicht zijn de witte puntjes weer goed te zien.

JL heeft intussen uitgedokterd dat dat kleine klierhaartjes zijn waarmee het plantje zich waarschijnlijk beschermd tegen vraat door insekten.

Ik baalde nogal dat ik er te laat bij was om zelfs de bloemen te fotograferen en het bloeien was ook van zeer korte duur.

Maar enkele dagen later vond ik amper 10 meter verder nog 3 exemplaren die nog wel bloeiden.

MYSTERIEUS PLANTJE

= MOTTENKRUID (# 3)



Ter aanduiding over het mysterieuze plantje dat ik bedoel eerst 2 interne links naar de eerdere 2 berichten:

MYSTERIEUS PLANTJE DEEL 1
MYSTERIEUS PLANTJE DEEL 2

De ontdekking van het plantje was op 15 juni 2008. toen ik tesamen met JL in het Westerpark was. Ik geloof dat JL em als eerste zag. De foto's bij de 2 eerdere berichten zijn dus ook van die datum.

Voor ons beiden was het een totaal onbekend plantje dat ons vanaf het begin intrigeerde, niet in het minst omdat er op alle delen van het plantje witte puntjes zitten. Er werd gespeculeerd wat dat zou kunnen zijn, Poliepen misschien ? Maar zonder dat je de naam van een plant weet is het lastig meer te weten te komen. JL stuurde er foto's van aan diverse bevriende biologen / ecologen en het spoor leidde naar een plant uit de familie der Helmkruiden. Het finale "verlossende woord" kwam van Rob de Vrind (aan JL) en sindsdien weten we dat het Mottenkruid is. Met dank dus aan Rob de Vrind. Vanaf toen konden we meer te weten proberen te komen, en dat zal ik in de volgende berichten schrijven.

Mottenkruid = Verbascum Blattaria.

Het is echt een zeldzame plant en tot mijn verbazing staat ie desondanks niet op de Rode Lijst en is ie evenmin wettelijk beschermd.

In 1 van de volgende berichten die in de loop van de avond komen ook meer info over de familie waar ie bijhoort.

Dit is een foto gemaakt op 11 juli en van hetzelfde exemplaar uit de eerdere berichten en groeiend op een muurtje. Via JL, en foto's van hem wist ik dat ie een tijdje daarvoor had gebloeid maar daarvoor kwam is dus te laat, want op deze foto staat ie dus al in het zaad.


WILGENROOSJE # 2: (HARIG)

CLOSEUP BLOEMEN


Deze foto en dit bericht plaats ik als extra vervolg op het bericht over het Wilgenroosje van gisteren en met name vanwege de reactie van AnneTanne die me corrigeerde qua soort van dat Wilgenroosje.

Deze foto maakte ik ook van de Wilgenroosjes in het Westerpak op maandagavond 14 juli maar toch wel flink voor zonsondergang. Ik maakte de foto met name vanwege "het kruisje" in de bloem. Bij thuiskomst toen ik de foto bekeek was ik verbaasd over de naar blauw neigende kleur van de bloem, temeer daar ik het ter plekke veel minder ervaarde als zijnde meer naar blauw neigend.

Ik begon zelfs aan mezelf of aan de instellingen van mijn camera te twijfelen of aan de lichtval omdat het al midden op de avond was (20:28 uur Nederlandse Zomertijd).

Verder weet ik ook wel dat bloemen van 1 en dezelfde plantensoort qua kleur (juist die kleuren) kunnen varieren al naar gelang de zuurgraad van waar planten groeien (zuur of basisch) maar dat lijkt me hier niet het geval, want de zuurgraad in het Westerpark zal toch niet veel varieren lijkt me.

Een zeer bekende cultuurplant wiens kleuren varieert op basis van de zuurgraad van de grond waarin ie groeit is de Hortensia.


Ik ben eens wezen kijken op:
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/?lang=nl&detail=133&titel=wilgenroosje,%20harig%20%20-%20Epilobium%20hirsutum

Daar op de tweede rij van boven in het midden zie ik ook een closeup foto van een bloem die naar blauw neigt:
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/foto.php?link=photos/E/epilobium%20hirsutum-harig%20wilgeroosje04.jpg&titel=harig%20wilgenroosje%20-%20Epilobium%20hirsutum

Harig Wilgenroosje = Epilobium Hirsutum.

Er bestaan nogal wat soorten Wilgenroosje en het zijn overigens ook leden van de Teunisbloemen familie.