dinsdag 29 juli 2008


GROTE KLIT # 5:

JONGE + OUDERE BLOEM


De titel van het bericht zegt voldoende.

GROTE KLIT # 4:

KNOPPEN + BLOEMEN


Bij een eerder bericht over deze plant vroeg ik me af of die stekelige klitten dingen nu eigenlijk zaden waren of juist knoppen of zelfs de eigenlijk bloemen zelf ?

Deze foto levert het antwoord; de drie bloemen rechts aan de top van de stengel zijn bloemen die alweer hun beste (mooiste) tijd hebben gehad en de 3 stuks links moeten nog gaan bloeien, denk ik.

GROTE KLIT # 3:

TOTALE PLANT


Ik was onlangs al van plan ergens in de stad te gaan kijken voor grotere exemplaren van de Grote Klit, maar dat was niet meer nodig.

In de berm van de weg voor het kasteel van Nederhemert Zuid vond ik er ook een aantal die ook al bloeiden.

GEWONE HENNEPNETEL


Afgelopen zondag 27 juli ben ik met nicht An naar Nederhemert Zuid geweest. Een eiland tussen 2 delen van de Maas, of beter gezegd een arm van de vroegere Maas en een waterweg als afkorting en recht trekking voor de Maas die ongeveer 100 jaar geleden is gegraven.

Ik ken die plek van lang geleden toen het er erg idyllisch was en dat is het er nog wel maar met dien verschille dat er nu erg veel toeristen waren, niet zo verbazendwekkend natuurlijk op een warme zonnige zondag midden in het hoogseizoen.

Ik heb er met name een paar grote en bijzondere bomen gefotografeerd (die komen later deze week nog) en ook een aantal Paddenstoelen soorten. Die spaar ik ook even op want van de dag ervoor heb ik ook een aantal foto's van Paddenstoelen en daar maak ik dan een reeks berichten van.

Qua kruidachtige planten vond ik er geen super bijzondere dingen, maar deze sprong me toch wel erg in het oog. Thuis gekomen had ik al flink zitten puzzelen om uit te zoeken welk plantensoort het is en ik twijfelde alweer.

En wat wil nu het toeval ? AnneTanne had meteen de volgende ochtend dezelfde plant op haar blog, en dankzij haar schrijven weet ik nu dat het de vrij algemene Gewone Hennepnetel is, een lid van de familie van Lipbloemigen en die (zoals AnneTanne uitlegt) niks te maken heeft met de plant die Hennep heet, zie
www.annetanne.be/kruidenklets/2008/07/28/hennep-netel-hennepnetel.

Hij groeit op allerlei plekken maar houdt wel van stikstofrijke grond, in dit geval in het loofbos bij een grote Populier dichtbij het gerestaureerde kasteel.

Gewone Hennepnetel = Galeopsis Tetrahit (Heukels' Flora, 23e druk 2005 en ook in alle andere boeken).

Volgens 1 van die boeken kan de kleur van de bloemen nogal varieren, van wit tot lichtpaars.