donderdag 31 juli 2008


ONBEKENDE ZWAM # 3


Hier nog een Zwam die ik nooit eerder zag en niet ken. Groeiend in een holte onderaan een boomstam.

Het ding is zowat abstrac qua vorm en ongeveer 10 centimeter breed.

Iemand die weet wat dit nu weer is ?

PARELAMANIET ?


Dit zal vast de Parelamaniet zijn. Een van de weinige Amanieten die eetbaar is (maar weet wat je weet of em in de koekenpan of wok gooit). Een van zijn bekendere "broertjes" is de Vliegenzwam, mooi maar behoorlijk giftig.

De 'wratten" op de hoed zijn helaas niet helemaal scherp op de foto omdat de foto via de autofocus heeft scherpgesteld op het grassprietje dat er overheen hangt.

De bolle hoed is iets van 4 a 6 centimeter qua doorsnede en ik vermoed dat het een nog jong exemplaar is.

Parelamaniet = Amanita Rubescens.

EEN OF ANDERE RUSSULA ?


Van deze kan ik ook alweer geen naam noemen. Misschien is het er 1 uit de zeer grote greop die Russula's genoemd worden ?

ONBEKENDE PADDENSTOEL # 2


Ook van deze Paddenstoel weet ik niet welk soort het is. Deze is qua hoed iets van 2 centimeter in doorsnee.

ONBEKENDE PADDENSTOEL # 1


Loodgrijze Bovist = Bovista plumbea

Deze noemde An een "poffer" maar ik denk dat dat een volks- of dialect- of misschien zelfs wel zelfverzonnen naam is.

Ik denk dat die naam betrekking heeft op het feit dat als je er tegen stoot of op slaat of tegen trapt er een hele wolk met stof uitkomt. Dat stof zijn de sporen. Wij hebbeb dat niet gedaan, maar als kind heb ik het wel eens gedaan en vooral als ze nog helemaal intact zijn (het exemplaar op de foto is, denk ik, van zichzelf al opengebarsten) ze een ploppend zacht geluid geven.

Wat voor soort dit is zou ik echt niet weten al doet het me denken aan Aardsterren, maar die hebben aan hun voet en liggend op de grond een soort stervormige uitsteeksels en die zie ik niet op deze foto.

De grootte van dit exemplaar kan je wel inschatten aan de hand van de blaadjes van het plantje ernaast, de Hondsdraf.

GROTE PARASOLZWAM # 7


Op deze foto is de panterachtige tekening van de steel te zien en ook de z.g.n. Manchet (zo wordt dat "vel" rondom de steel in vaktaal genoemd).

GROTE PARASOLZWAM # 6


Dit exemplaar vonden we in westelijker richting op het spoordijkje. Dit exemplaar is wel volwassen en heeft dus ook de eerder vermelde plattere hoed en is ook behoorlijk groter dan het vorige exemplaar, minstens 30 a 35 centimeter of meer.

Die vorm van de hoed doet me altijd denken aan de vorm van vliegende schotels uit 50er jaren science-fiction B-movies :)

GROTE PARASOLZWAM # 5


Ik had al aangekondigd dat ik een reeks berichten zou gaan plaatsen over Paddenstoelen.Afgelopen zaterdagmiddag wandelde ik met nicht An over het Halvezolenlijntje in de Moerputten tot aan de gerestaureerde spoorbrug en de zondagmiddag erna op het eiland Nederhemert Zuid.

Op allebei die locaties vonden we heel veel Paddenstoelen en nogal verschillende soorten ook.

Vandaag plaats ik berichten over de soorten die we vonden op het ouwe spoordijkje, en dan morgen die van Nederhemert Zuid.

Ik begin er nu met eentje die we al van verre zagen staan toen we vanaf het voetpad van de parkeerplaats van Staatsbosbeheer het dijkje opliepen. Een enorme joekel vonder we allebei en An had er nog nooit zoeen gezien zei ze. Ikke wel, dit was onmiskenbaar een Parasolzwam want die had ik vorige najaar ook al gevonden in een berm van de Dooibroek. Dat is een weggetje zuidelijk van de A2 snelweg ten zuiden van 's-Hertogenbosch dat in de richting van Sint Michielsgestel loopt. Hier interne links naar de berichten van toen:

PARASOLZWAM # 1

Omdat ik toen nog geen Paddenstoelengids had kwam ik toen niet verder dan dat dat ook Parasolzwammen waren maar niet de specifieke soort.

Nu meen ik de soort wel te weten, n.l. de Grote Parasolzwam. Ik twijfelde nog even of het misschien niet ook de Panterparasolzwam kon zijn. Maar dat "panter" heeft bij die laatste soort betrekking op de tekening van de hoed. En juist bij de Grote Parasolzwam heeft de steel een panterachtig patroon. Zie de foto in een volgende bericht.

Ik baseer het tevens op de verschillende biotopen van die 2 soorten. De Grote Parasolzwam groeit v.n.l. in loofbossen, bosranden en zanderige grond en kan je 's-zomers al vinden. De Panterparasolzwam zie je eerder in Sparren- en Dennen-bossen en groeit ook meestal in grote groepen bij elkaar en kan zelfs z.g.n. heksencirkels vormen.

Op het spoordijkje stonden juist solitaire exemplaren en Sparren en Dennen zijn er ook vert te zoeken. De begroeiing bestaat daar meer uit Eiken, Elzen en Wilgen. Het kan dus haast niet missen, de exemplaren op de foto in dit en de volgende berichten moet wel de Grote Parasolzwamm zijn.

Die doet zijn naam ook zeker eer aan want de hoed ervan kan wel tot bijna 40 centimeter worden. Deze op de foto schat ik zo'n 25 a 30 centimeter groot maar echt volwassen is deze ook nog niet. Als ze echt volwassen zijn is de hoed veel platter en die op deze foto is nog vrij bol. Wat dat betreft zijn de verschillende stadia van hun ontwikkeling goed te zien in de eerder genoemde berichten.

Grote Parasolzwam = Macrolepiota Procera.