dinsdag 5 augustus 2008


REDACTIONEEL

Na een stortvloed van reacties op een ander REDACTIONEEL bericht over de nieuwe header waarin ik vroeg hoe het bij jullie displayde kwam het ook op het onderwerp van links die je in REACTIES zelf klikbaar kan maken maar dan gevangen blijft zitten in dat Pop Up scherm dat niet vergrootbaar is. Dat ging over het openen van een externe website in een nieuw venster. Dat lukt dus niet omdat Blogger bepaalde HTML codes niet toestaat.

Ik heb daarna nog eens beter zitten studeren op de configuratie van Blogger en heb nu dat Pop Up scherm afgeschaft. Je komt nu gewoon in een full screen modus terecht.

Je kunt er dus links in plaatsen die je dan zelf via HTML codes kilkbaar kunt maken en die websites verschijnen dan dus ook weer full screen.

Desondanks blijf ik modereren want er komt ook veel spam binnen (ik heb al 10 x een loterij in Maleisie gewonnen enzo). Soms kan het wat uurtjes duren voordat een REACTIE online staat, en zolang het integer is zal ik het zeker plaatsen, ook als het een mening is waar ik het niet mee eens ben.

Maar maak het niet te persoonlijk, ook in je eigen belang, noem geen letterlijke prive adressen van mensen enzo. In principe kan iedere bewoner van deze aardkloot die online is meelezen.

De enige andere regel die ik hanteer is dat het wel over iets op deze blog moet gaan.

MUURLEEUWENBEK # 3

"ONKRUID" OP STOEP # 2



Ik schreef al eerder over dit plantje en in botanische zin heb ik daar zo goed als niks aan toe te voegen.

MUURLEEUWENBEK # 1
en
MUURLEEUWENBEK # 2

In # 1 meldde ik dat ie ook bij mij op de stoep groeit, tegen de voorgevel van mijn (huur-)huis.

In # 1 dat ie in een door de gemeente flink gesubsidieerd boek wordt genoemd als een speciaal plantje dat op de ouwe stadsvestingsmuren groeit.

Ik zie het plantje echter overal opduiken op muurtjes of op plekken waar restanten van steen in de grond zitten.

Vorige zomer groeide ie massaal in de betonnen kubus plantenbak met boompie en onogelijke heestertjes erin die hier op de stoep staat. De gemeente beheert die en van de ene dag op de andere was ie daar verdwenen en alle grond systematisch omgewoeld. Dat was echt niet gedaan door hangjongeren hoor :) Je mag 3 x raden door wie wel :)

Het plantje heeft dus eieren voor zijn geld gekozen en groeit dus nu zowat de kruipruimte onder het huis binnen. Toen ie in die plantenbak groeide vorig jaar groeide ie nog niet op straat dus is er zeker sprake van een overlevingstactiek. Niet zozeer survival of the fittest maar survival of the smartest, ofwel vertaald, wie niet sterk is moet slim zijn :)

In # 1 noemde ik 2 Latijns-wetenschappelijke namen maar de echt officieele naam volgens Heukels' Flora 23e druk van 2005 is Cymbalaria Muralis.

"ONKRUID" OP STOEP # 1


LINKS:
CANADESE FIJNSTRAAL =
Conyza canadensis

+
RECHTS:
KAAL KNOPKRUID = Galinsoga parviflora


Het lijkt wel of de Gemeentelijke Plantsoenendienst de laatste weken ook vakantie heeft want het onkruid hier op straat in de wijk tiert welig :)

Van mij mag het en het gaat op deze blog ook niet altijd en alleen maar over zeer bijzondere en zeldzame plantjes.

Het gaat me bij deze foto (gisteren gemaakt) over die ijle hoge plant bij het paaltje. Relatief hoog, deze is iets van 30 centimeter maar tegen de muur van mijn huis staan ook veel kleinere en een straat verderop staan exemplaren van wel meer dan een meter hoog, maar allemaal zijn ze even ijl. Ik zie dit plantensoort in de afgelopen weken werkelijk overal opduiken, maar ik kom er maar niet uit welk plantensoort het kan zijn.

Ook niet van die lagere plantjes rechts ervan. Al zegt mijn gevoel dat ik die al eens eerder op mijn blog had maar ik kan em niet terugvinden, ook niet in boeken (geen van beide soorten dus).

WEGDISTEL # 6: ZAADBOL # 2


Omdat ik maar geen genoeg kan krijgen van Distels en met name het Wegdistel soort hier nog een foto van zo'n zaadbol.

Een foto waarbij je de stengel van de plant horizontaal ziet, dat komt omdat het een foto is van een exemplaar dat was NEERGEMAAID :(

De foto geeft geen inhoudelijke botanische meerwaarde voor deze blog, maar ik vond de foto toch wel goed genoeg om er voor nu even over te dromen in schoonheid :)