dinsdag 12 augustus 2008


EEN GANZENVOET OF MELDE ?


MELGANZENVOET = Chenopodium album

Deze vond ik ook maandag-middag 11 augustus op dezelfde locatie als de Nachtschade.


Ook weer zo'n zeer algemene plant die ik al decennia lang tegenkom maar waarin ik me nooit verdiept heb, d.w.z. niet uitgezocht welk plantensoort het is.

Al bladerend in plantenboeken en louter afgaand op de afbeeldingen dacht ik even aan de Brave Hendrik, maar die zal het wel niet zijn, want:

1.) Die is groter (dit plantje is hooghuit 10 centimeter hoog en toch al volwassen want hij bloeit).
2.) Die is vrij zeldzaam en deze locatie lijkt me ook niet de plek voor zeldzame planten. (Dat is meer in het Westerpark en op het ouwe spoordijkje van het vroegere Halvezolenlijntje).

Ik ben er wel van overtuigd dat het familie is van de Brave Hendrik. Nederlandse namen van verwante planten dragen de woorden '-Ganzenvoet' en '-Melde' in hun naam.

Vroeger werden die allemaal gerekend tot de familie der Ganzenvoeten maar volgens de Heukels' Flora van 2005 tot de Amarant-achtigen. Dergelijke taxonomische naamsveranderingen hebben dan betrekking op de Latijns-wetenschappelijke namen terwijl de oude Nederlandse namen (meestal ? / altijd ?) gehandhaafd blijven.

ZWARTE NACHTSCHADE # 3:

IN ZAAD (MET BESJES)


In het vorige bericht noemde ik reeds de besjes. Die zijn op deze foto vrij goed te zien, zowel de nog onrijpe groene besjes, alsook reeds gerijpte die qua kleur haast zwart zijn.

ZWARTE NACHTSCHADE # 2:

IN BLOEI



Ik schreef al eerder over dit plantensoort maar toen was het een solitiar groeiend nog jong en veel kleiner (lees: lager) exemplaar, en nog niet in bloei, Zie:
ZWARTE NACHTSCHADE # 1

Gisteren (maandag 11 augustus 2008) vond ik een heel aantal exemplaren die veel groter (tot wel een halve meter hoog) waren en ook al in verdere stadia van hun groei: in bloei maar ook met zaad (besjes) en planten in beide stadia.

Locatie: het Oliemolen Bastion (vlakbij de Boombrug) aan de zijde van de ZuidWillemsvaart waar ook de aanlegplaats is van de grotere rondvaartboten. Er staat daar een hegje van Beukenstruiken en daar tussenin woekeren allerlei wilde inheemse planten en dus ook dit soort Nachtschade.

Zwarte Nachtschade = Solanum Nigrum.

Hij is eenjarig, is zeer algemeen en is een lid uit de familie der Nachtschade-achtigen.

(Eigenlijk was ik op die locatie gaan kijken om te zien of ik de 2 plantensoorten die ik er als nog jonge plantjes had gevonden in eind maart en toen niet wist wat het was, kon terugvinden, maar helaas. Wel groeien er ook flink forse (lees: hoge) exemplaren van Duizendblad.)