dinsdag 19 augustus 2008


REDACTIONEEL

(VERVOLG VAN GISTEREN)

Gisteren schreef ik in een redactioneel bericht dat ik bij de berichten over planten enzo waarvan ik ten tijde van het schrijven niet wist welke soort het was en waarvan dat intussen bekend was dankzij reacties in grote vette letters in rood de namen erbij zou gaan schrijven.

Door allerlei gesodemieter met de Blogger software qua layout, kleuren, fonts enzo ondervond ik allerlei moeilijkheden want de bewering dat Blogger WYSIWYG is is zeer zeker in praktijk niet waar !

Daarom heb ik moeten besluiten de namen er in het gewenste lettertype, grootte en kleur ONDER de foto te vermelden.

EEN GANZENVOETSOORT ?

(PLANTEN IN 100MORGEN # 3)


Dit vond ik een zeer opmerkelijk verschijnsel, een plant die helemaal rood van kleur is, stengels, bladeren en zelfs de bloemen. Dit was zeker niet de enige plant die deze kleur had.

Ik vermoed dat het door een bepaald iets in de grond komt, en natuurlijk vraag ik me dan weer af "wat en waarom ?" :)

Wie het weet verzoek ik het via een reactie te melden.

Even voor de duidelijkheid, ook deze foto is gemaakt vlak voor zonsondergang maar dat is zeer zeker NIET de reden dat de plant er zo rood uitziet op de foto ! De plant was ECHT rood !

Er komt zeker een vervolg over planten in dit gebied. Ik doe echter geen beloftes over het wanneer.

JONGE DISTELS

(PLANTEN IN 100MORGEN # 2)


Gezien de stekels aan de randen van de bladeren moet dit wel een Distelsoort zijn. Toch kan ik de soort niet meteen thuisbrengen. De blaadjes hebben een lengte tussen de 5 en 10 centimeter.

Omdat het gebied zo recent is afgegraven en daarna braakliggende grond was zijn de planten die er nu het pioniers-werk doen allemaal vrij jonge planten die een uiterlijk hebben zoals soortgenoten elders maanden geleden al hadden.

Als je ze dan toch in midden augustus aantreft kan het enigszins verwarrend zijn om meteen te herkennen wat het is.

Het kleine plantje onder het meest rechtse exemplaar van de Distel is denk ik een zeer jonge Gewone Melkdistel.

Op de foto is ook de donkere kleur van het zand (dat ik al in het eerdere bericht noemde) vrij goed te zien. En nogmaals, de lichtval van de foto komt omdat de foto na 20 uur 's-avonds gemaakt op vrijdag 15 augustus, dus kort voor zonsondergang.

CANADESE FIJNSTRAAL

(PLANTEN IN 100MORGEN # 1)


Zoals ik al in de inleiding over het compensatiegebied de Honderdmorgen schreef is het een mooie plek voor pioniers planten. De toplaag van de grond van het gebied is zo'n 30 a 40 centimeter afgegraven om diepere grondlagen aan de oppervlak te brengen. Een doel ervan is om zodoende zaden die na vele decennia zoniet eeuwen diep in de grond zaten en nog kiemkracht hebben weer een nieuwe kans te geven.

De huidige toplaag is ook weer zand maar dan van een nogal donkere kleur en het is er op veel plekken ook behoorlijk vochtig.


Een zeer algemene plant aldaar (die je momenteel op heel veel plekken tegenkomt) is de Canadese Fijnstraal (= Conyza Canadensis). Die stond tot voor kort hier in de straat waar ik woon op de stoep.

Dit soort is op bovenstaande foto te zien. Op de achtergrond ook de paarse aren van de Kattenstaart
.

REDACTIONEEL

Ik plaats nogal eens berichten met foto's van planten (e.a. natuurverschijnselen) waarvan ik niet weet wat het is / hoe het heet en plaats dan een oproep aan blog lezers om te melden wat het is of hoe het zit. In veel gevallen komt er dan wel een antwoord maar die kan men dan alleen lezen bij REACTIES en die zijn toch wel minder goed in beeld en ik denk dat blog lezers ook niet altijd die reacties lezen.

Daarom introduceer ik nu een nieuw systeem en een soort legenda.

De titels van mijn berichten zijn altijd in grote vette letters in de kleur groen. Via reacties van derden kom ik er nogal eens achter wat iets "is" of zeer waarschijnlijk is. Ik heb me voorgenomen om de dingen waarnaar ik vroeg en waarop antwoorden zijn gekomen die de oplossing aanbieden met een meer dan aanneembare antwoord er in het vervolg en er in rode vette letters onder te schrijven. Hopelijk helpt dat voor de 'vindbaarheid' van informatie die mensen zoeken, via zoekmachines enzo.

Ik wil dat met terugwerkende kracht gaan doen maar niet in 1 keer. Het zal een werk van wat langere adem worden dat ik in chronolgische volgorde ga doen, oftewel in volgorde van de meest recente berichten. Ik ben er zojuist mee begonnen. Ik hoop van harte dat het bijdraagt aan het toegankerlijker maken van informatie die men zoekt. Ik hoop ook dat het iets bijdraagt aan de leesbaarheid en toegankelijkheid van deze blog.

Tot slot wil ik zowieso iedereen bedanken die tot nu toe gereageerd heeft op "mijn verhaaltjes" (die ik schreef als leek), danwel me op sleeptouw genomen heeft om mooie dingen te laten zien.