donderdag 19 juli 2007


PERENBOOM (deel 4)

Ouderdom en gebarsten schors van de stam


Hoe oud de boom is weet ik niet, want toen ik hier kwam wonen stond ie er al en was toen al behoorlijk groot (lees hoog). Nadien is ie nog wel hoger geworden maar is in het bovenste deel ook beschadigd geraakt door een storm en bacterievuur. Ik schat dat ie anno nu zowat 7 - 10 meter hoog is, wat zelfs voor een ouwerwetse "hoogstam" fruitboom behoorlijk hoog is bij mijn weten.
Vandaar dat ik de gebarsten schors van de stam dan ook maar wijt aan een natuurlijk verschijnsel veroorzaakt door ouderdom.

PERENBOOM (deel 3)

Ziektes en andere aantastingen


Ook vermeldt vakliteratuur veelal dat het ras erg gevoelig is voor allerlei ziektes, ongedierte en ook beurtjaren (dat er het ene jaar veel meer peren aankomen dan in een eerder jaar en andersom, met name als je ze niet snoeit). Die beurtjaren kan ik beamen en een van de ziektes ook, n.l. bacterie- of perenvuur (waardoor takken en zijtakken afsterven). Ongedierte op of in de boom of de peren zelf is me nooit opgevallen.

Wel werd de stam in juni gestaag omstrengeld door de agressieve Valse Wingerd die ik er toen vanaf gehaald heb.


PERENBOOM (deel 2)

Ras en oogst


Het ras is met vrij grote zekerheid de "Gieser Wildeman". Kleine bruingele peren, zie de closeup foto van vandaag van de peren zelf. Volgens Wikipedia wordt dit ras peren geoogst vanaf de 2e helft van september tot begin oktober maar volgens mij kan het zowat een maand eerder al. Het oogsten is wel lastig omdat de peren vrij hoog hangen, vanaf de grond kan je er een paar plukken, voor de wat hogere is minstens een keukentrapje nodig en voor de allerhoogste peren zou een laddder nodig zijn (die ik niet heb) want ze hangen tot in de allerhoogste top.

WELK VETPLANTJE IS DIT ?


In de eerdere inventaris van de flora was ik vergeten het vetplantje te noemen dat je ook op de foto in de kop van de Blog ziet. De soortnaam van het plantje (een favoriet van me) en of ie inheems is, of een verwilderde cultuurplant, of zelfs een kruising weet ik allemaal nog niet. Het is een kruiper die van rotsachtig terrein houd. Het plantje staat al in de tuin sinds ik hier woon, tussen en rond de tegels rondom de Perenboom.

Het plantje lijkt nog het meest op het in 1938 in Nederland uitgestorven Omgebogen Vetkruid.
Zie http://wilde-planten.nl/omgebogen%20vetkruid.htm

Al zijn de blaadjes wat minder langwerpig.

VRAAG / VERZOEK:
Als iemand weet welk soort dit is (graag de Latijnse naam) dan houd ik me aanbevolen.

GRAAG VIA "reacties" ONDERAAN HET BERICHT