donderdag 22 mei 2008


ZWAMMEN OP STAM KRULWILG


Wat me het meest fascineerde waren de in mootjes gezaagde stukken van de stam van die Krulwilg waarover ik zojuist schreef dat er op de stronk van de stam alweer uitlopers groeien.

Wilgen (in alle soorten) zijn taai en stug (al is het hout erg zacht en slap, daarom waaien ze zo vaak om) en weten zich altijd wel weer te herstelllen of te zorgen voor een biotoop voor andere organismes.

Dit was een stapel van meer dan een meter hoog van mootjes van die vroegere stam. Best indrukwekkend om te zien liggen.

Sommigen hoor ik al denken dat daar een mooi fikkie van gestookt kan worden of er anders mooie gebriksvoorwerpen of zelf meubels van gemaakt kunnen worden. Allemaal waar maar ik zou toch willen pleiten om het zo te laten als het IS. Niet alleen maar vanwege de schoonheid maar ook als bijdrage aan de wereldvrede.

De Zwammen die op het zaagvlak van deze stam groeien zijn intussen zelf ook alweer afgestorven exemplaren van de Paarse Korstzwam die als ie nog leeft de meest fantastischte purper sckakeringen kan hebben waarvan An vorige najaar al prachtige foto's voor de blog maakte.

De gebarsten boomschors rondom de dooie boomstam doet me haast fantaseren dat dit de uitvinder van rupsvoertuigen heeft geinspireerd.

Paarse Korstzwam = Trifolium Repens

TAKJES OP KRULWILG STRONK


Ik schreef zoeven over het ruderaal terrein aan de Havensingel en dat een goede bekende die daar recht van overpad heeft me daar toeliet en die persoon houdt daar een soort kantoor in een pandje dat ze zelf opknappen en met welke organisatie ik sympathieen heb.
Alles is daar oud en verweerd en vervallen en veel mensen doen hun best het weer op te kalefateren tot iets wat .....

Er is dus ook een "achter", een tuin kan ik het amper noemen, het is ook een decennia's oude verwaarloosde plek op een zeer oud industriegebieje dat aan van alles en nog wat grenst. Ik mocht er rondkijken en foto's maken (wat ik al een hele eer vond) en vaak stuit je juist daar op de meest interessante dingen waar geen beschermd natuurgebied tegenop kan.

Wat me er meteen heel erg opviel was een omgezaagde boom waarvan alleen nog een paar centimeter boven de grond uitstekende boomstronk stond die nog niet dood was en waaraan weer takken uitliepen die ik meteen herkende als de takken van een Krulwilg.

Ook deze was jaren geleden omgewaaid en afgezaagd en daarvoor heb ik wel een zeker soort fascinatie omdat precies hetzelfde in mijn tuin is gebeurd ruim 15 jaar geleden, maar die stron heeft nooit meer uitlopende takjes op de stronk gekregen.

Dezelfde boomsoort had ook An in de tuin maar die is dermate gesnoeid dat ie dood is en nu begroeit met Zwammen, en ook zag ik enkele weken geleden op een paar 100 meter afstand van waar mijn zus woont een fraaie wat oudere Krulwilg staan maar had toen geen camera bij me, maar een foto daarvan krijg je de komende tijd vast ook nog wel te zien.

WITTE KLAVER


Dit veldje van Witte Klavers vond ik ook weer afgelopen maandag op datzelfde ruderaal terreintje hoewel dit niet echt een plant is die typisch in dat soort biotoop is.

Wel een plantje dat zeer zeker mijn sympathie heeft en zeer nauw verwant is aan de Rode Klaver. Behalve wat btreft de kleur van de bloemen is ie qua eigenschappen vrijwel identiek aan de Rode Klaver waar ik al eerder over schreef.

Alleen heb ik qua persoonlijke observatie de indruk dat je de Rode wat vaker ziet dan de Witte maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen. In ieder geval deed het me wel goed om na jaren de Witte Klaver weer eens zo uitbundig te zien bloeien.

Er bestaan heel veel soorten Klavers maar deze 2 soorten zijn het bekendst en hebben de grootste bladeren en bloemen waar ook veel nectar in zit en dus door allerlei insekten druk bezocht worden.

ONBEKENDE PLANT 2 (deel 2)


Zoals ik in het vorige bericht al aankondigde hier een meer closeup opname van de bloemen van de onbekende plant van de vorige foto.

ONBEKENDE PLANT 2

(Op hetzelfde ruderaal terrein)


Hoezo onbekende plant hoor ik sommigen al denken ?

Is dit dan niet een nog laat bloeiende Paardenbloem ?

Nee !

Het is zeer zeker een aanverwante plant van de Composieten familie, dat wel.

Ik vermoed dat het 1 van de soorten is die Streepzaad worden genoemd maar om het zeker te weten zou ik em aan de hand van de bladeren moeten determineren en zodra ik weer toegang tot dat terreintje heb zal ik zeker eens een poging wagen.

Bij het volgende bericht een meer closeup foto van de bloemen.

TYPISCH RUDERAAL TERREIN

(Onbekende plant 1)


Afgelopen maandagmiddag 19 mei was ik op een ruderaal terreintje aan de Havensingel hier vlakbij. Een ruderaal terrein is een vakterm van o.a. biologen dat een biotoop aangeeft waar bepaalde plantensoorten graag groeien.

Het zijn vaak terreinen die vroeger voor menselijke activiteiten zijn gebruikt en in onbruik en verval zijn geraakt en waar de natuur het weer overneemt.

Vaak zijn ruderaal terreinen ook plekken waar veel puin of beton resten liggen, of met oude verweerde muren met barsten en kieren erin. Daar groeien nogal eens zeer specifieke planten maar ook hele gewone, maar dat soort biotoop vind ik toch een erg interessant fenomeen, waar ik zeer zeker later nog eens op terugkom.

Nu even over dat terreintje hier, er staan stalen hekken omheen en het zat altijd op slot en ik fiets er al jaren langs en vond het er altijd al lekker verwilderd uitzien. Jarenlang hebben er oude autowrakken gestaan om afgevoerd te worden naar een autosloperij.

Sinds enige tijd ken ik iemand die er nu recht van overpad heeft dus kon ik er eens wat rondneuzen en inderdaad ligt het min of meer vol met puin waar weer aarde en humus overheen is gekomen in de loop der jaren en de planten doen het er erg goed.

De plant op de foto zou je haast kunnen bestempelen als 1 van de lelijkste soorten in onze contreien, maar zoals met zoveel grenst het foeilelijke ook weer aan het beeldschone, ook over die opvatting de komende dagen meer.

De plant doet me in de verte denken aan de soorten die Raketten worden genoemd en het zal er zeer zeker familie van zijn en aan de bloemen te zien is het zeer zeker een lid van de familie der Kruisbloemigen.

VOS GEZIEN

(Maar helaas niet op foto)

Gisteren had ik maar tijd voor 1 bericht want ik ben een groot deel van de dag op pad naar natuur langs en in de westzijde van 's-Hertogenbosch.

In de avond, voor de schemering, zo rond 21 uur, heb ik voor het eerst in mijn leven in het wild een Vos gezien. Het was in het Gement gebied tussen het zuidoosten van de stad en de gemeente Vught, het is daar veel grasland en daar ook zagen we de Vos in een pas gemaaid weiland. We stonden al een tijdje te kijken en ineens stak ie razendsnel en ook springend het veld over. Langer dan 2 seconden ofzo zag ik em niet want hij dook meteen weer een bebosd struweeltje in. Het ging zo snel dat je je amper realiseert wat je ziet en het was door de lange heen en weer vliegende staart dat ik in de gaten had dat ik een Vos zag.

Degene die me mee had genomen naar de plek had de Vos gisteren al gefotografeerd toen de Vos em amper in de gaten had, 3 foto's daarvan staan in een dia show op de header van http://www.deuteren.nl/

Mijn gids vertelde me dat Vossen een territorium van een kilometer hebben en er schijnen er zelfs zoveel in de Gement te zitten dat er op gejaagd mag gaan worden en dat vinden we belachelijk want het ouwe verhaal dat ze Kippen stelen op boerderijen stamt uit het jaar 0 want de tegenwoordige kippen zitten met 100.000en in kippenfarms. Andere bebouwing is er ook amper in dat gebied.

In de Gement zijn ook nog 2 Eendenkooien, misschien dat ik daar in de toekomst ook nog eens mag kijken van de Kooiker.

Vlak er tegenaan ligt ook het Rijskampen gebied dat eigendom is van Natuurmonumenten en dat een stiltegebied voor dieren en het is verboden terrein.

En vlak daarbij heb je dan ook nog de Moerputten en dat is weer van Staatsbosbeheer, zie waar het nogal Ooijbos en moerasachtig is.

De Rijskampen en De Gement zijn in feite graslanden. En daar kan je ook wel eens Reeen zien.

Door De Gement is wel na jaren van protest een snelweg gepland om het doorgaande grote verkeer in de binnenstad (dat dagelijks files oplevert) te ontlasten.

Over het gebied en die randweg is meer te vinden op:
Over het bebied zelf:
http://www.s-hertogenbosch.nl/content.cfm?contentid=101DEE9F-8021-0F65-0B6496C1D2E5CD60
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gement_(Vught)
Over die randweg:
http://home.wanadoo.nl/~fietsersbond.ht/geen%20cement.htm
http://www.bastion-oranje.nl/Randweg.htm

LAAT OP DE AVOND NOG WAT BERICHTEN