donderdag 15 mei 2008


LINKS WEER BIJGEWERKT

Ik had de laatste dagen een heel aantal LINKS aan de lijst toegevoegd. Die van de afgelopen dagen heb ik (iets eerder dan normaal) doorgeschoven naar de lijst daaronder die ik een poosje geleden ook al in categorieen had ingedeeld. Vandaag heb ik twee categorien toegevoegd.: VOGELS en INSEKTEN.

Bij TOEGEVOEGD dus voor nu alleen links die ik vandaag 15 mei heb toegevoegd.

NIEUWTJES & TWIJFEL

Hier wat nieuwtjes over eerder aangekaarte items en dingen die ik ter aanvulling al surfend tegenkwam.

Een vriend meldde (helaas per email) dat de Zweefvlieg die ik gefotografeerd heb in de Heinis waarschijnlijk de Gewone Pendelvlieg of Pendelzeefvlieg (2 verschillende namen voor 1 en hetzelfde beestje) is, zie o.a.: www.waterwereld.nu/pendelzweefvlieg.html
(Er is nog veel meer over & van te vinden, vooral foto's.)

Pendelzweefvlieg = Helophilus Pendulus

Daar las ik ook dat ze in het voorjaar vaak op bloeiende Sleedoorn afkomen vanwege de honing. Dit doet me twijfelen aan mijn bewering dat de wit bloeiende struik die ik in De Heinis fotografeerde wel een Meidoorn is, wie weet is het dus wel een Sleedoorn, die er erg op lijkt. Zie:
www.waterwereld.nu/sleedoorn.html

Zweefvliegen verzamelen ook honing maar in tegenstelling tot Wespen, Bijen en Hommels kruipen ze niet IN de bloemen maar hangen er zwevend voor. Ze zijn zeer wendbaar en dat komt omdat ze maar 2 vleugels hebben i.p.v. 4 zoals Wespen, Bijen en Hommels hebben. Zweefvliegen kunnen hierdoor dan ook stil hangen in de lucht, vandaar ook hun naam. Ik vond ook een uitgebreide webpagina over Zweefvliegen die ik heb toegevoegd aan LINKS.

Verder:

Sinds ik de webcams over diverse vogelsoorten ontdekt heb zit ik nogal eens te kijken naar die van het IJsvogel paartje en van het een kwam het ander, er bestaat zelfs een gehele website gewijd aan die vogels, die ik ook aan LINKS toegevoegd heb.

Daar vond ik ook een link naar een pagina van een artikel uit het Brabants Dagblad (d.d. 19 februari 2008) over de herinrichting van de Stadsdommel in 's-Hertogenbosch waar ik een tijd terug al over schreef: dat er toen bomen waren gekapt aan de Westwal. Ik wist ergens wel dat er een ecologisch tintje aan zat maar wist niet hoe de vork in de steel zat. Dat wordt dus in dat artikel uitgelegd, het is o.a. om het aantrekkelijk te maken voor IJsvogels die ook al sinds minstens vorig jaar in het Westerpark zitten. Zie dus:
www.brabantsdagblad.nl/regios/denbosch/2669087/Eldorado-voor-vis-en-vogel-in-Stadsdommel.ece

JONG EIKENBOOMPJE


In het vorige bericht noemde ik het al, een zeer jong Eikenboompje dat ik aantrof in het lagere gedeelte van de Ooijbosjes in de Heinis, midden tussen het riet.

Niks bijzonders hoor want er staan er veel meer.

Zomereik = Quercus Robur.

DE HEINIS ALS ECOSYSTEEM

Ik heb er de laatste tijd een beetje een gewoonte van gemaakt (eigenlijk meer instinctief dan bewust) om gebiedjes waar ik veel foto's maak ook tekstueel te omschrijven, als totaal ecosysteem en biotopen van bepaalde planten- en diersoorten.

Ik heb intssen al wat foto's geplaatst uit Natuurgebied de Heinis en geschreven dat het niet echt een moeras is maar dat er wel diverse wielen zijn, watertjes die overblijfselen zijn van vroegere dijkdoorbraken van de Maas.


Het gebied ligt langs twee zijden van een ouwe dijk en dat tesamen met het noemen van die wielen is dan nog verre van compleet want er zijn ook diverse weilanden met grote bomen erin maar die liggen meer oostelijk en in dat gedeelte ben ik op 1e pinksterdag niet geweest.

Met name dat meer westelijk deel bestaat uit wat je Ooijbos schijnt te noemen. Ik kende dat woord wel maar niet de daadwerklijke betekenis.
Zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ooibos

Alles wat daar als ecosysteem beschreven wordt klopt als een bus, De Heinis is weliswaar niet letterlijk een uiterwaard. Dieren zoals Bevers en Ooievaars zijn er niet bij mijn weten, maar alles wat er op die webpagina staat over de vegetatie klopt wel helemaal.

Wilgen en Populieren (zacht hout) maar ook hardhoutige bomen zoals Eik zie je er veelvuldig. De Wilgen en Populieren op de meer lagere delen (dichter bij het grondwater) en de al wat oudere Zomereiken meer in het talud van de Hervense DIjk. Toch zag ik, tot mijn verbazing, ook een heel jong Eikenboompje midden tussen het Riet (zie volgende bericht).

Andere planten die ik er heb gezien em niet gefotgrafeerd (die ik WEL gefotografeerd heb zie je vanzelf voorbij komen) zijn: (let wel ik beweer niet dat die alleen daar groeien):

Houtachtigen:

- Braam
- Els

Kruidachtigen:
- Fluitenkruid
- Scherpe Boterbloem
- Balsemien (verwilderd ?)
- Grote Brandnetel (maar waar groeit die niet) :)
- diverse soorten Zuring
- Grassen en riet in alle soorten en maten
- Lisdodde (de Kleine of de Grote ?)
+ de reeds eerder getoonde Gele Lis
en ik vergeet vast nog een hoop.

Qua vogels heb ik er niks bijzonders gezien, niet eens Waterhoentjes of Meerkoeten of Zilverreigers maar dat wordt eens dezer dagen gecompenseerd door observaties en foto's van An die dezer dagen met een bootje op excursie was in Schagen.

Van de vrienden waar ik was voordat ik verderging naar De Heinis weet ik dat er wel Sperwers moeten zitten. De vader heeft er ooit een weten te fotograferen.En ook werd me verteld dat er decennia geleden ook nor Orchissen groeide maar of het toen al een beschermd natuurgebied van het Brabants Landschap was weet ik niet.

P.S. In eerdere berichten noemde ik de omschrijving van een gebied een biotoop maar dat was het verkeerde woord, dat is een term die een gebied omschrijft van 1 specifiek soort plant of dier. Omschrijf je een gebied als geheel waar een bepaalde groepen soorten die in zo´n gebied leven dan wordt dat een eco-systeem en in feite wist ik dat allang dus laten we het maar houden op een fout vanuit onnadenkendheid.