zondag 25 mei 2008


LINDE BOMEN Deel 3:

(closeup bloesems)


Met de hulp van die vriend bij wie ik op bezoek was kon een takje uit de boom getrokken worden waaraan bloesems zitten.

Op de tuintafel van die vriend kon ik er daarna deze closeup van maken. De eigenlijke bloesems zijn die lichter gekleurde langwerpige blaadjes waar een klein takje uitkomt met aan het uiteinde een aantal bolletjes die het begin van het zaad zijn.

Van de gedroogde bloesems kan thee gemaakt worden die rustgevend zo niet slaapwerkend is. Die thee is ook te koop en wordt vooral in Frankrijk gedronken en daar wordt ie Tilleul genoemd. Het eerste deel van die naam is vast afgeleid van Tilia.

Ze ruiken ook heel erg naar de vele nectar die er in zit, bijen zijn er dol op en de Honing die zij er van maken staat bekend als 1 van de beste Honing soorten die er bestaan.

LINDE BOMEN Deel 2:

(in kroon hangende bloesems)


In een andere Linde boom op hetzelfde grasveldje zag ik al deze bloesems in de kroon hangen.

Dat zijn die lichtere kleur, langwerpige naar beneden hangende blaadjes.

LINDE BOMEN Deel 1:

(bladeren aan voet van stam)


Op het grasveld aan de Weidonklaan staan diverse Linde bomen.

Vorige weekend had ik het al over het feit dat diverse soorten bomen bladeren aan hun stam hebben en ik noemde toen Lindes die ze letterlijk aan de voet van de stam hebben, waarvan hierbij acte.

Welk soort Linde dit is weet ik niet met zekerheid maar de geslachtsnaam van Linde is Tilia.

Er bestaan 2 autochtone soorten die ook al bij de Germaanse volkeren een belangrijke rol speelden:

- De Winterlinde (of Kleinbladige) die dus kleine bladeren heeft (maar HOE klein weet ik niet), en die relatief weinig voorkomt.
- De Zomerlinde (of Grootbladige) die, (je begrijpt het al) grotere bladeren heeft.

Dan is er ook nog een kruising tussen die 2 (een cultivar dus) die de Hollandse Linde maar ook wel Europese of Koningslinde wordt genoemd en verder nog de Zilverlinde maar die komt van origine uit zuidelijker regionen van Europa.

Met name die Hollandse Lindes worden in steden veel aangeplant en die zijn ook het bekendst vanwege de vele bladeren aan de voet van hun stam, dus dat is waarschijnlijk deze op de foto.

ALWEER EEN ZWEEFVLIEG (?)

(Deel 2)



Hierbij nogmaals hetzelfde beest maar dan van dichterbij.

Zoals reeds aangekondigd en de kwaliteit van de originele foto (de foto in het vorige bericht was daar een verkleining van) liet deze mate van inzoomen toe.

Ik daag hierbij Insekten fanaten uit om via een reactie hieronder te melden welk soort insekt dit is.

ALWEER EEN ZWEEFVLIEG (?)

(Deel 1)


Altijd als ik in de wijk Deuteren ben wil ik altijd ff kijken langs het watertje tussen de Weidonklaan en de Vlijmense Weg. Ook afgelopen woensdagmiddag 21 mei weer.

Op het grasveld langs de Weidonklaan staan een aantal mooie Lindebomen en daar kom ik later vandaag op terug in aparte berichten. Ik koekeloer altijd graag langs slootkanten, vooral als de sloten een natuurlijke indruk maken.

Ditmaal kwam ik niet eens toe aan "plantjes kijken" want mijn oog en cameralens werden meteen getrokken naar een aantal insekten op de plantjes en een vriend wees me op een jonge Sabelsprinkhaan (ik geloof dat ie er nog bij zei dat het een vrouwtje was) en nog voordat ik mijn camera in de aanslag kon brengen was ie alweer weg helaas. Die vriend wees em me nog aan en toen zag ik ineens een ander Insekt dat wat minder hectisch was qua gedrag en daar wist ik dus bovenstaande foto van te maken.


Die zat op het blad van een of andere soort Zuring plant. Straks nog een uitsnede van de foto die het beest in meer detail toont.