zaterdag 28 juli 2007


VERBREDING VAN DEZE BLOG

Er was op het bericht "Mineerders" ook een reactie die ging over de Mineerdersmot op de Paardekastanje die zowat door heel Europa een plaag begint te worden. Vind ik erg fascinerend en officieel zou ik er niet over kunnen schrijven omdat ik geen Paardekastanje in mijn achtertuin heb. Een jammere beperking en daar is maar 1 ding tegen te doen :) : De Blog qua bereik van het onderwerp verbreden. Dat was ik eigenlijk al eerder aan het overwegen want qua flora vinden er ook hier in de omliggende straten interessante dingen plaats.

Ik kom er dus op terug en dank voor de inspiratie. Nu eerst maar eens de "header" aanpassen !

MINEEDERS (vervolg)

Met de oproep met afbeelding van een aangetast blad van de Wilde Akelei erbij is dit eigenlijk al het derde bericht over Mineerders. Er zijn al een aantal reacties binnengekomen (zie "Reactie(s)" onderaan de apart berichten). Zo ben ik al heel wat te weten gekomen, het fenomeen ansich alleen al is erg fascinerend maar ook dermate complex dat er amper grip op te krijgen is en het duizelt me zowat voor ogen.

Als ik het goed begrijp uit de reacties zijn er 2 websites over Mineerders waarvan 1.) niet die van alle insceten behandeld en die andere: 2.) dat wel doet.
Toch vind ik 1.) voor een leek als mijzelve beter omdat die veel gebruikvriendelijker is wat betreft het relatie leggen tussen plant en de Mineerders en larven. Een tekortkoming vind ik weer dat er amper of geen afbeeldingen zijn van de diverse insecten die de eitjes leggen. 2.) Doet dat wel maar toont die foto's van de insekten in pop-up vensters waardoor er amper fatsoenlijk naar te linken valt.
Twee planten in mijn tuin hebben Mineerders: de Wilde Akelei en de Grote Brandnetel. Website 2.) geeft geen duidelijkheid over het soort Brandnetel.
Eerlijkgezegd reikt mijn interesse zich ook weer niet zover dat ik het allemaal precies hoef te weten. Ik ben al blij te weten hoe het in grote lijnen in elkaar steekt en een microscoop om de eitjes in de bladeren te gaan bekijken en determineren en dan ook nog het insect gaan vangen volgend voorjaar gaat me iets te ver. Geen prikkebeen gedoe in mijn tuin :) Niet dat ik er iets op tegen heb, maar mijn persoonlijke passie is het niet. En een Blog is immers iets persoonlijks. Ook blijven reacties over deze materie van harte welkom, zolang er maar enigzinds een relatie is met wat er in mijn tuin groeit.

Hierbij nogmaals de home pagina's van de 2 websites waar alles te vinden is voor wie meer details wilt weten:

1.)
www.bladmineerders.nl
(algemeen maar niet compleet qua insectensoorten)
2.)
http://www.mashut.nl/mshphp/mshframe.php?fnn=soorten
(als onderdeel over een natuurgebied in de Achterhoek)