maandag 11 augustus 2008


"ONKRUID" OP STOEP # 3:

(in memoriam)


Vanmiddag heb ik zien gebeuren wat ik al bevroedde. Dat in opdracht van de gemeente door een ingehuurd bedrijf met een hoop high-tech en nog meer lawaai (letterlijk !) het "onkruid" van de stoepen hier verwijderd werd.

Ik heb zelfs foto's gemaakt van hoe dat er aan toegaat, en ik werd zeer vies aangekeken. Laat ik er maar niet meer over schrijven :( Want dat er nog vrijheid van meningsuiting bestaat geloof ik al geen 5 jaar (of meer) meer.

Bovendien schrijf ik liever over positieve mooi dingen dan me negatief uit te laten over dingen die ik negatief vind.

LATE GULDENROEDE # 2


Hier nog een aantal exemplaren van dezelfde soort.

Ook vanmiddag gefotografeerd. Ik zie ze al weken bloeien en het kwam er pas vandaag van om ze op de gevoelige plaat vast te leggen.

Ze groeien vanuit de voegen van de muur langs de Boombrug tussen de Haven en de ZuidWillemsVaart.

De meeste exemplaren zijn al uitgebloeid en er bloeien er maar een paar meer.

LATE GULDENROEDE # 1



Van de Guldenroedes die ik zaterdag tegenkwam kon ik het soort niet vaststellen omdat ik niet wist waar ik op moest letten om de 2 uit Amerika afkomstige soorten uit elkaar te houden.

Deze heb ik vanmiddag gefotografeerd in een klein voortuintje van een nieuwbouwcomplex amper 100 meter vandaan bij waar ik woon.

Ditmaal wist ik wel waar ik op moest letten, omdat de onderkant van de bladeren niet behaard is moet dit de Late Guldenroede zijn.

Late Guldenroede = Solidago Gigantea.

(?) GULDENROEDE # 2


Hier een closeup van de bloemen. Die bloeien altijd vrij laat in de zomer. Pas in eind juli maar meer nog in augustus en soms wel tot in de maand september.

(?) GULDENROEDE # 1



Ik had ze hier in de stad ook al zien staan bloeien, de Guldenroede.

Deze en de volgende foto heb ik echter gemaakt op zaterdag 9 augustus in Zierikzee waar ik er een heel veldje van in een plantsoen zag staan. Misschien niet eens daar geplant of gezaaid maar verwilderd vanuit tuinen waar je em vaak als sierplant ziet.

Er bestaan 2 vrij algemene soorten van, allebei van origine afkomstig uit Noord Amerika en intussen hier ook inheems.

De 2 soorten zijn de Late Guldenroede en de Canadese Guldenroede. Beiden kunnen wel een meter groot worden maar hoe je die 2 van elkaar kunt onderscheiden weet ik niet. Het heeft iets te maken met de hoeveelheid beharing. Ik weet dan ook niet van welke soort deze zijn.

Er bestaat ook nog een autochtone soort van, de Echte Guldenroede. Die is er wat beter van te onderscheiden en is in Nederland vrij zeldzaam en staat zelfs op de Rode Lijst. Dat is de Solidago Virgaurea.

Late Guldenroede = Solidago Gigantea.
Canadese Guldenroede = Solidago Canadensis.

Van die 2 soorten bestaan zowel spontane natuurlijke kruisingen alsook als sierplant gekweekte cultivars. Zie:
www.neerlandstuin.nl/planten/solidago.html

Uit de familie der Composieten.