dinsdag 18 maart 2008


NIEUWE PLANNEN WESTWAL

Restauratie vestingsmuur

De door mij gestelde vraag in het vorige bericht "wat de plannen zijn met de Westwal" (waarom dus de bomen weggehaald zijn) kan ik hierbij zelf al beantwooorden via een link naar diverse webpagina's van de gemeente
's-Hertogenbosch. Er is een compleet rapport leesbaar dat uit meerdere pagina's en aspecten bestaat. Op onderstaande link kan je al die onderdelen lezen.

www.denbosch.nl/content.cfm?contentid=D075131F-8021-0F65-0F98D4636BE3160E

Die vestingmuren schijnen in deze stad de laatste jaren zowat zaligmakend en bijna heilig te zijn. Enkel jaren geleden is 's-Hertogenbosch uitgeroepen tot vestingstad van Europa en daar zullen ze wel vette subsidies mee binnengehaald hebben en het geld moet natuurlijk op.

Langzamerhand wordt de tijd in de stad zowat teruggedraaid naar de tijd van het beleg tijdens de 80jarige oorlog, en volgens mij is de achterliggende gedachte om de stad nog aantrekkelijker te maken voor toeristen dan ie al is. Al jaren staat de stad in de top 10 van trekker van de meeste toeristen in Nederland. En vraag het je maar eens af (ik waag zelf een speculatie) 'waarom willen "we" nog meer toeristen ?' Volgens mij om de zakken van de middenstand te spekken.

Dat er z.g.n. met een poeha verhaal over verantwoordde ecologische planologie groen vernietigd wordt (waarvan we toch al zo weinig hebben in de echte binnenstad) beschouw ik als een zoeken naar een excuses, en dan haalt men er ook nog eens een uit zijn verband gerukt citaat van Midas Dekkers. Weet die man zelf wel dat ie geciteerd wordt vraag ik me af ?

BOMENKAP OP DE WESTWAL


Een poosje geleden al had JL in een reactie melding gedaan van massale bomenkap op West in 's-Hertogenbosch en daarna had ik er zelf ook nog over geschreven, o.a. dat er ook aan de Westwal langs de Stadsdommel bomen gekapt zouden gaan worden. Dat zou gaan plaatsvinden vanaf 11 maart maar eerlijkgezegd was ik het weer vergeten.

Toevallig was ik er vandaag in de buurt en inderdaad zijn er heel wat bomen weggehaald maar zeker ook weer niet over de gehele lengte van de Westwal, slechts op een stuk van pakweg 100 meter lang, grofweg tussen de zijstraten Berewoutstraat en Achter de Engel. De oever / berm is compleet omgewoeld door graafmachines en het ligt nu braak. Ik ben erg benieuwd wat de nieuwe plannen met die oever zijn. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met de vestingwerken.

De meeste bomen en restanten ervan zijn al weggehaald maar in de parkeervakken langs de straat die grotendeels met hekken zijn afgezet was nog 1 stukje zonder hekken en daar zag ik deze grote stapel hout en wortelrestanten. Wellicht stonden daar geen hekken omdat dat spul ook ieder moment weggehaald gaat worden.

Op de achtergrond kan je aan de overkant van de Stadsdommel die Van der Does de Willeboissingel zien. Daar zijn alle bomen, zowel langs de straat als langs de oever gespaard.

JAPANSE KERSENBOOM

DEEL 4: Japanse tradities

In een reactie op het eerste bericht over de Japanse Sierkers schreef Aike al wat over Japanse volkstradities / (kinder-)liedjes over de boom.

Hij voegde er ook wat links bij maar helaas waren die niet klikbaar (ook alweer een tekortkoming van Blogger), dus hierbij nogmaals die van de kinderliedjes:

http://youtube.com/watch?v=g5cVGusTz8w&feature=related
(Komt op mij qua setting nogal Christelijk over.)
http://www.youtube.com/watch?v=REV8TDPLVao&feature=related
(Deze setting lijkt mij heel wat authentieker Japans.)

Zelfs vond ik over de Japanse tradities rondom de boom ook nog deze webpagina:
http://www.waterwereld.nu/serrulata.html

JAPANSE KERSENBOOM


Deel 3: De enting


Ik heb nog eens wat research gedaan naar de eerder genoemde Japanse Kersenboom (Sierkers) en dan met name de voortplanting c.q. vermeerdering.

Ze schijnen zelden vrucht te dragen. Ze worden ge-ent op stammen van de Boskers die vaak wel gekweekt wordt uit zaden. Uiterlijk zijn ge-ente bomen vaak te herkennen aan een stam die te dik aandoet in vergelijking met de dikte van de takken wat ook op bovenstaande foto goed te zien is.

De foto is ongeveer 3 a 4 weken eerder gemaakt dan de foto's van de bloeiende boom.