maandag 21 juli 2008


PERZIKKRUID # 2


Ook deze plant en de foto ervan zijn van dezelfde locatie en dag als die in het vorige bericht.

Hoewel het een oude bekende is weet ik pas sinds kort dat ie Perzikkruid heet. AnneTanne legde toen nog uit dat je em met name herkent aan de donkere vlekken in de bladeren die de vorm van een halve maan hebben. Naar reactie AnneTanne.

Omdat ik die dag ergens op moest wachten op die plek en er heel veel stonden en ik dus alle tijd van de wereld had heb ik ze uitgebreid zitten bekijken en daarbij viel me op dat de vlekken van sommigen ook wel wat lijken op de letters W of M, afhankelijk van welke kant je kijkt.

Verder vermoed ik dat veel mensen em ook lelijk vinden en dan vast ook weer omdat ie op allerlei plekken opduikt. Eigenlijk vind ik em zelf best mooi (niet om tegendraads te willen zijn) en in ieder geval mooier dan de steentjes van de muur en de PVC regenpijp.

Perzikkruid = Polygonium Persicaria (Heukels 23e druk).
Behorend tot de Duizendknoop familie.

In andere vrij recente boeken kom in em tegen als Persicaria Maculosa (Gray) of (Linnaeus).

In 1 boek wordt ie helemaal niet vermeld (belachelijk) en in een plantengids ouder dan de rest (1975) heet ie reeds Polygonium Persicaria.

Ik zal toch eens een bericht schrijven over al die boeken of op zijn minst titels en andere gegevens opsommen..

GEWONE MELKDISTEL # 5


Vorige week donderdagochtend 17 juli had ik door omstandigheden toegang tot een normaal van de openbare weg afgesloten particulier parkeerterrein van een nieuwbouwflat aan de ZuidWillemsvaart waarvan 1 zijde van het plein grenst aan de achterzijde van de Van Berckelstraat.

Ik liep een rondje op het plein en zag dat er maar 2 plantensoorten groeiden, Perzikkruid en deze Gewone Melkdistel. Daar heb ik het al eerder over gehad en vroeger vond ik em foeilelijk maar gedurende het laatste jaar ben ik em wel gaan waarderen en mooier vinden.

Een poosje geleden liep ik met de gedachte rond om een oproep te plaatsen aan lezers van de blog met de vraag wat men de lelijkste inheemse plant vind. Ik vermoed dat deze plant vrij hoog zou scoren bij veel mensen :)

Op deze foto vind ik em zelfs mooi, al was het pas na een flinke regenbui waarna het later op de ochtend opknapte. Als je goed kijkt zijn er zelfs nog waterdruppels op de bladeren te zien.

De voornaamste reden dat veel mensen een hekel aan deze plant hebben is denk ik omdat ie op zoveel plaatsen en ook de gekste plaatsen opduikt, hoewel ie vrij gemakkelijk is weg te halen.

Een echte underdog onder de planten waardoor ik haast geneigd ben het voor em op te nemen :)

Gewone Melkdistel = Sonchus Arvensis (volgens de Heukels 23e druk en het APG II systeem (?)).

In alle andere boeken heet ie Sonchus Oleraccus.

Ik heb er ditmaal AL mijn plantengidsen en Flora's op nageslagen en deze laatste geslachts- en soortnaam heeft ie in al die andere boeken, al vermelden die niet allemaal de plantenfamilie. De Heukels rekent em onder de Asters, maar dat is hetzelfde als Composieten oftewel Samengesteldbloemigen. Wat dat betreft heeft er dus alleen een verandering in soortnaam plaatsgevonden en niet qua qua geslacht of familie.

De discussie over plantenfamilies ontstond gisteren naar aanleiding van het Mottenkruid. En sindsdien heb ik me voorgenomen en beloofd beter te letten op de taxomische systemen.

Tot slot wil ik op die systemen toch nog even commentaar geven: Die APG systemen baseren zich op DNA en de oudere op morfologie van uiterlijkheden van planten. Dat hele DNA gedoe is best interessant om verwantschappen te zoeken en vinden. Maar genetisch gezien is de Homo Sapiens ook verwant met Mensapen zoals Gorilla's enzo maar als ik 1 van beide tegenkom kijk ik toch liever naar het uiterlijk dan dat ik een weken durend en kostbaar DNA onderzoek ga laten doen. ( = een grapje, geen kritiek, zeker niet op lezers van de blog !)