zaterdag 12 juli 2008


LANDSCHAP EN ECOSYSTEEM

GRASLANDEN



Ik plaats maar zelden landschaps foto's maar hier is er weer eentje. Gemaakt vanaf ongeveer de plek waar ik ook dat beest aantrof op die Wolfspoot plant.

Ditmaal toch een landschaps foto om een beetje een indruk te geven van het gebied dat ik in de eerdere berichten noemde.
Het zijn min of meer ((of echt ?) beschermde graslanden waar ook geen koeien ofzo grazen. Het gaat er om de speciale flora en fauna.

Qua ecosysteem durf ik het niet echt met deskundigheid te omschrijven. 1 ding is zeker, het is laaggelegen en drassig, maar of het nu allemaal schrale grond is, zandgrond, kalk of stikstofhoudend of aan het verzuren is, daar weten anderen veel meer over dan ik.

Mooi is het in ieder geval wel en gelukkig worden auto's er in de toekomst uitgebannen, goed voor het ecosysteem maar ook voor fietsers die er op de smalle landweggetjes af en toe het leven niet zeker is :)

De foto is gemaakt ongeveer een half uur voordat de zons onderging. En aan de horizon zijn de bossen van Vught te zien.

Morgen nog een serie berichten met foto's van plantensoorten die ik ook gisteravond tijdens het fietstochtje heb gemaakt.

IS DIT SOMS EEN TEEK (?) # 2


Volgens hetzelfde procedee; een uitsnede uit de vorige foto.

De vriend met wie ik onderweg was geweest opperde nadien bij het zien van de foto dat het misschien een Teek is.

Het beestje was iets van 2 millimeter groot.

In mijn Insektengids kan ik Teken helemaal niet vinden als zijnde een Insektenfamilie of -orde.

En als het een Teek is verbaast het me ook dat ie het blad van die Wolfspoot plant zou hebben aangevreten want ik dacht dat Teken zich voedden door bij dieren iets in de bloedbaan te brengen of aftappen ofzo.

Voor mij is dat hele Insektenrijk nog steeds 1 groot mysterie :(

IS DIT SOMS EEN TEEK (?) # 1



Een uurtje later en een paar zijweggetjes verderop kwamen we bij weer een ander graslandje waar we langs en slootkant liepen te neuzen en daar stonden nogal wat exemplaren van de Wolfspoot plant.

Eentje ervan was flink aangevreten en daar zat ook al een Insekt op al weet ik in gotsnaam niet wat dit nu weer is.

Zie het volgende bericht volgens hetzelfde recept.

PARENDE BOKTORREN (?) # 2


De beloofde uitsnede van de vorige foto en met name de 2 paartjes geheel links en rechts zijn vrij scherp te zien.

Er bestaan heel veel Kevers en die zijn weer onderverdeeld in allerlei families.

Gezien de lange en gebogen voelsprieten op hun kop heb ik een vaag vermoeden dat het misschien een soort is van de familie der Boktorren, maar veel verder kom ik niet.

Iemand die er meer over weet ?

PARENDE BOKTORREN (?) # 1


Nog een foto van gisterenavond. Toen we even langs de berm van de Deutersestraat stilstonden zag die vriend plots enkele schermbloemige planten staan met heel veel Insekten erop.

Bij nadere beschouwing zijn het Kevers (Torren) die aan het paren zijn, althans ik denk dat dat zo is.

Net als bij de vorige 2 berichten hierna weer een uitsnede van de foto waarop je ze van dichterbij ziet, en wederom wat vage speculaties over het soort Kevers.

ONBEKENDE SPRINKHAAN # 2


Een uitsnede uit de vorige foto zodat je het beest beter kunt zien.

Aan de hand van het zwarte achterlijf (rug) met gele strepen, heb ik zitten zoeken in mijn Insektengids maar ik voel me nog steeds een leek dus verder dan speculeren kom ik niet.

Ik vind em wel lijken op een soort dat in het Nederlands het Tandradje heet.

Voorlopig laat ik een Latijns-wetenschappelijke naam nog maar achterwege want misschien kan iemand die meer weet van Insekten er eens licht over laten schijnen.

ONBEKENDE SPRINKHAAN # 1


Sinds het bericht van dinsdag was ik door mijn foto's heen en daarna volgden enkele dagen met veel regen dus het kwam er niet van om nieuwe foto's te maken.

Gisteravond vroeg (vrijdag 11 juli) nog enkele flinke stortbuien en toen klaarde het heel aardig op. Ik heb toen tesamen met een vriend een fietstocht gemaakt langs de weg tussen de Moerputten en de Gement (de Deutersestraat en verder). Noordelijk van dat landweggetje liggen diverse graslanden met een bijzondere flora en fauna.

Met wat zon (dat was er gelukkig) en wat geluk kan je er diverse insekten aantreffen, allerlei Motten maar ook het zeldzame vlindertje het Pimpernelblauwtje (dat ooit bijna uitgestorven was) heb ik er gezien maar helaas niet weten te fotograferen.

Ook zagen we diverse Sprinkhanen waaronder jonge exemplaren van een fel lichtgroene Sabelsprinkhaan soort maar ook daarvan heb ik geen goeie foto. Er was er 1 die vrij lang stil bleef zitten op een grasstengel maar toen ik om de grashalm heenliep om een betere positie voor een foto te krijgen draaide ie om de stengel heen mee.

Wel lukte het me om een ander soort Sprinkhaan te fotografen. Dat is bovenstaande foto en in een volgend bericht een uitsnede van deze foto zodat je em beter kunt zien. (Met Insekten doe ik dat vaker; eerst de originele foto tonen en daarna een uitsnede ervan omdat ik niet de indruk wil wekken dat ik er erg dichtbij kwam of een macro- of telelens gebruikte).