zaterdag 12 juli 2008


PARENDE BOKTORREN (?) # 2


De beloofde uitsnede van de vorige foto en met name de 2 paartjes geheel links en rechts zijn vrij scherp te zien.

Er bestaan heel veel Kevers en die zijn weer onderverdeeld in allerlei families.

Gezien de lange en gebogen voelsprieten op hun kop heb ik een vaag vermoeden dat het misschien een soort is van de familie der Boktorren, maar veel verder kom ik niet.

Iemand die er meer over weet ?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi, ik denk dat het soldaatjes zijn en dan met name Kleine rode weekschilden.

groet JL

Anoniem zei

Zou goed kunnen, nu je het zegt staan in mijn boekje ook een heel aantal "Soldaatjes" die tot de Weekschildkevers gerekend worden (en dus niet tot de Boktorren). Maar op de plaatjes in mijn boekje zijn de diverse soorten toch donkerder dan deze roodbruine kleur op de foto. Maar qua vorm van het lijf lijkt het er inderdaad erg op.

AntonV zei

Op www.ahw.dds.nl/indexkevers.html kwam ik de Kleine Rode Weekschildkever (= Rhagonycha fulva) tegen en ik vermoed nu dat het die soort is. Ik heb em nu ook gevonden in mijn Insektengids al wil ik daarbij toch kwijt dat ik de afbeeelding ervan niet al te best vind. Ik lees daar dat ie zeer algemeen is en dat je ze vaak coupulerend kan aantreffen vanaf de maand juli. Ook dat de paring uren kan duren en dat de mannetjes kleiner zijn dan de vrouwtjes en dat de mannetjes tijdens de paring gewoon "meerijden" op de vrouwtjes terwijl die gewoon doorgaan met fourageren. "What a wonderful world" nietwaar ?

Anoniem zei

Inderdaad het zijn soldaatjes!
groeten van Mark