CITROENMELISSE Deel 2

Een closup waarop de bloemetjes in de kransen beter te zien zijn.
Verder wil ik nog vertellen dat ie in Duitstalige landen ook in een alcoholische drank werd verwerkt die ook een specifieke naam heeft (die ik echter niet kan terugvinden) en dat die drank zelfs voor monniken en nonnen veroorloofd was te drinken. Ook wordt de olie ervan wel verwerkt in zalfjes enzo tegen een verstopte neus enzo, net als Munt en Eucalyptus.
En ook dat de plant geliefd is bij Arabische volken net als Kruizemunt en dat daar thee van gemaakt werd / wordt.
De plant hoort bij de familie der Lipbloemigen en er zit veel nectar in waar allerlei Bijen en Hommels op af komen. De bloemetjes zijn vrijwel wit en staan in een soort krans. En in 1 krans kunnen de bloemetjes 1 voor 1 bloeien, oftewel anderen zijn al uitgebloeid en weer anderen gaan nog bloeien. (Dat is met name op de foto in het volgende bericht te zien.)
Wat betreft die eerdergenoemde zeer lichtgroene / gelig-groene bladeren is dat vooral het geval bij jonge bladeren. Als de bladeren wat ouder worden krijgen ze een bolling in de bladeren, tussen de nerven in, en dat heeft wel wat weg van Basiclicum. Ook zijn de bladeren nogal gevoelig voor allerlei aantastingen, 1 daarvan is een soort "roest" aantasting (net als bij Stokrozen lijkt me) en ook van Mineerders.
De blaadjes zijn het lekkerst en fris voordat ze bloeien. Net als bij andere bruikbare Lipbloemige kruiden (en veel andere Kruidensoorten) moet je ze altijd oogsten voordat ze bloeien omdat de etherische olie dan nog in de bladeren zit (die je kan drogen, een gebruiksaanwijzing daarvoor is weer een verhaal apart dat ik op verzoek nog wel eens kan vertellen uit eigen leerschool :)) omdat die olie anders naar de bloemen trekt die niet te drogen en gebruiken zijn. Ook kan je de bladeren het best plukken vlak na zonsopgang want zodra de zon gaat schijnen verdampen er weer vluchtige stoffen. EN dus bij voorkeur met de hand plukken en niet met een mes of schaar afknippen ! In de volks-/ kruidengeneeskunst geldt dat kruiden in kracht inboeten als ze met ijzer of staal in aanraking komen, maar wat daarvan ook alweer de meer wetenschappelijke verklaring was weet ik niet meer.
Iemand dat dat weet ?
Ook zie ik al jarenlang dat ie rond deze tijd ook in kleine potjes in bepaalde supermarkten wordt verkocht maar ik raad je dan aan em eerst over te planten naar een grotere pot en em dan pas in je tuin te zetten inclusief pot en em wat uit de buurt te houden van andere planten want als de wortels "ontsnappen" (die wortels zijn zeer wintervast) zijn de rapen gaar :) en neemt ie zoals bij mij de halve tuin over.
Als ik exemplaren (of stekjes ervan) uit eigen tuin zou kunnen verkopen voor dezelfde prijs als er in supermarkten voor wordt gevraagd zou ik haast een budget hebben voor een wereldreis :)