dinsdag 20 mei 2008


ESDOORN (Deel 2)

(SOORT GEDETERMINEERD)

Meteen maar het woord bij de daad gevoegd qua onderzoek naar het soort Esdoorn uit het vorige bericht. Ik ben eerder vanavond teruggeweest naar de locatie van de boom en er lagen 100en zoniet duizenden gevleugelde vruchtjes onder de boom. Ik heb er een heel aantal van mee naar huis genomen en hoop ze morgen of overmorgen te fotograferen.

Het valt toch vies tegen om aan de hand van die zaden het soort te determineren, omdat ik er noch online, noch in de boeken die ik heb accurate info per soort over kan vinden. Online best wel veel foto's van die dingen, maar niet gekoppeld aan bepaalde soorten of duidelijke omschrijvingen.

Wel heb ik een van die blaadjes die te zien waren op de vorige foto mee naar huis genomen om ook op basis van de vorm van de bladeren het soort te bepalen en daarbij mom ik uit op de Zilveresdoorn of de Witte Esdoorn. Dat is een boom die van origine uit Oostelijk Amerika komt.

Die naam ontleent ie aan het feit dat de wat oudere bladeren aan de onderkant een witte zoniet zilverachtige kleur / kleurzweem hebben. Daar zal ik ook eens op letten als ik een volgroeid blad te pakken krijg.


Doorslaggevend vond ik de omschrijving van de bladeren die 5 lobben hebben en waarbij aan iedere lob weer zaagtanden zitten. Ook een foto van de stam / bast / schors wijst in dezelfde richting.

Voor de bladeren vergelijk met:
http://www.bomengids.nl/soorten/Witte_esdoorn__Acer_sacharinum__Silver_maple.html en
http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Acer-saccharinum-leaves.JPG
Voor de boombast vergelijk met:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Acer_saccharinum_textura_del_tronco.jpg

Zilveresdoorn = Acer Saccharinum (of Acer Dasycarpum)

ESDOORN (Deel 1)

(Blaadjes aan de stam)



Hier een boomstam waarop blaadjes groeien. Er staat een hele rij van dergelijke vrij grote bomen langs de Havensingel.

Het gaat me om de op de stam groeiende blaadjes want bij diverse boomsoorten groeien de bladeren niet alleen aan de takken maar ook rechtstreeks uit de stam. Dat is iets waar ik het al langer over wilde hebben.

Ook bij Linde bomen zie je het veel, daar groeien de blaadjes dan helemaal onderaan de voet. Van een aantal soorten bomen zal ik daar in de nabije toekomst ook eens foto's van maken.

Gesproken over Lindes, ik zag vanmiddag dat die ook al bloesems hebben waar je overigens ook thee van kan maken, (zelf plukken maar het is ook te koop en in Frankrijk nogal geliefd). Die thee is zelfs behoorlijk slaapverwekkend.

Maar terugkomend op DEZE boom, dat is een Esdoorn soort, wat ik zie aan de blaadjes zelf maar ook kon afleiden uit de verdorde vleugelzaadjes die onder de boom lagen.

Ik ben vergeten naar die zaadjes te kijken en daarom kan ik em niet specificeren qua soort maar ik weet wel welke soorten het niet zijn. Dus gewoon nog eens gaan kijken naar die zaadjes :)

GEDRAAIDE BOOMSTAM


Nog foto van afgelopen zondag van langs de Stadsdommel.

Welk soort boom het is heb ik eigenlijk niet zo op gelet, ik denk een of ander Wilg maar zeker geen Treurwilg, zoals er daar zoveel staan.

Waar het me deze foto om gaat is de rare draaiing onderaan aan de stam. Zoiets had ik nog nooit gezien, ik vind het er zeer raar uitzien maar de oorzaak ervan zal wel een raadsel blijven, al vermoed ik dat het wel op natuurlijke wijze is ontstaan en dat het niet door mensenhanden komt.

N.B. De donkerte van de foto komt door de grote kroon van de boom zelf.

HONDSDRAF


Een van mijn absoluut favoriete plantjes, de kruiper Hondsdraf die lange uitlopers maakt en om de zoveel afstand een worteltje aan zijn kruipende stengel vormt. Hij is zeer laag en alleen als ie gaat bloeien maakt ie voor de bloemen omhoog komende stengeltjes. Qua familie behoort ie bij de Lipbloemigen.

Die bloemetjes worden blauwpaars en ook de bladeren hebben de neiging soms wat paarsachtig te worden maar in welke omstandigheden weet ik niet. Misschien bij bepaald licht hoewel ie zowel schaduw als licht verdraagt.

Deze vond ik op een schaduw plek. Onder een grote Treurwilg op de eerder omschreven plek langs de Stadsdommel waar de straat Havensingel heet (het doodlopende stuk ervan). Onder die Treurwilg is het haast een soort kapelletje / koepeltje omdat de takken tot op de grond hangen. Nadat ik de takken opzij had geduwd kom je dan ineens van fel daglicht in een donkere ruimte. An sich al een leuk effect. Veel groeit daaronder niet maar dus wel dit plantje, precies op de grens van fel licht en schaduw.

Het is echt een klein plantje, als je op de aangeklikte vergroting kijkt zie je em dus groter dan ie in werkelijkheid is. De blaadjes zijn maar 1 - 2 centimeter groot.

Jaren geleden had ik em ook in mijn tuin, em er zelf geplant, omdat ik em zo mooi vond. Slaat ie echt aan dan kan ie zelfs hele tapijten vormen. Maar hier sloeg ie dus niet echt aan, want na enkele jaren is ie verdwenen, om mij onbekende reden.

Qua wetenswaardigheden las ik dat ie ook een anti Brandnetel effect heeft maar dat wordt over zoveel planten gezegd (ook van Weegbree en Zuring) dat ik daar flink sceptisch over ben geworden.

En verder zou ie vroeger vanwege zijn bittere smaak gebruikt zijn bij het bierbrouwen. Tegenwoordig wordt daar Hop voor gebruikt, niet alleen vanwege de bittere smaak maar ook als natuurlijk conserverende stof.

Nog een plant die vroeger, voor de Hop, gebruikt werd bij bierbrouwen was de Gagel die her en der nog wel voorkomt in met name Brabant, maar ik heb die zelf nooit gezien. Hij staat wel op de Rode Lijst maar super zeldzaam is ie ook weer niet, dus ik hoop em nog eens tegen te komen.

Aan deze ooit belangrijke plant, hij werd ook gebuikt bij de leerlooierij, is ook de naam Gageldonk ontleend. Dat is een Brabantse familienaam maar er zijn her en der in Brabant ook wijken en straten die zo heten. Een donk is dan weer een hogere plaats in een moeras, vaak zandplaten in vroegere rivieren, of nu anders stromende rivieren, maar nu dwaal ik echt af :)

WINDE (MAAR WELK SOORT ?)


Ook gevonden op dezelfde plek en dag als de plant in het vorige bericht.

Of het Haagwinde of Akkerwinde is durf ik nu niet te zeggen, daarvoor zou ik terug moeten en em beter bekijken. De verschillen zijn vrij miniem, er is vooral een klein verschil in de vorm van de bladeren. De kleur van de bloemen (die nog moeten komen) geven ook niet echt uitsluitsel.

Beide soorten zijn hardnekkige woekeraar die zich verspreiden via hun wortelstelsel. Ook zijn het allebei kruipers EN klimmers.

Vroeger in de tuin in Zeeland zaten ze jaar in jaar uit in een Ligusterheg en was daar zo'n woekeraar dat pa em er ieder jaar enkele keren uittrok en dan kwamen er vaak erg lang stengels uit die vaak ook afbraken en ie gewoon weer doorgroeiden. Ik vond het verwijderen maar niks want ik vond het een erg leuke plant. Ook de bloemen vond ik best mooi en daarvan kunnen er heel veel inkomen en die bloeien maar 1 dag en ga bij het invallen van de duisternis of bij regen dicht.

Ze hechten zich aan alles wat ze maar tegenkomen door zich er omheen te winden, vandaar ook de naam Winde en ook de Latijns-wetenschappelijk familienaam voor de Windeachtigen (Convolvulaceae) is afgeleid van het Latijnse woord convolvere, wat rondwinden of verstrikken betekent.

In Zeeuws dialect heet ie Bewinde maar ook in diverse andere dialecten heeft ie allerlei andere namen.

Daar langs de Stadsdommel waren het nog vrij jonge exemplaren en ik zag er diverse die zich helemaal rondom de stengels van grotere grassoorten hadden gewikkeld, maar dat kreeg ik niet goed gefotografeerd, dus vandaar dit min of meer nog liggende exemplaar.

Haagwinde = Convolvulus Sepium (of Calystegia Sepium)
Akkerwinde = Convolvulus Arvensis

BLOEIENDE SMEERWORTEL


Een poosje terug toonde ik em ook al, de Smeerwortel, maar nu bloeit ie, met witte bloemen. Blijkbaar zijn ze hier allemaal wit, terwijl ze ook paars / roze kunnen zijn.

De vorige keer heb ik er al vanaf alles over verteld dus dat hoeft nu niet meer.

Rest me te melden dat ik em tesamen met heel veel anderen exemplaren afgelopen zondagmiddag 18 mei vond langs de oever van de Stadsdommel in de buurt van de draaibrug en het nieuwe Tarra pand.

Ook de foto's in de hiernavolgende berichten zijn toen op die locatie gemaakt.