woensdag 30 juli 2008


BRUINE (RODE) BEUK


Tot slot deze indrukwekkende Bruine Beuk die net buiten de slotgracht van het kasteel staat. Die schat ik toch ook wel ergens tussen de 10 en 15 meter in hoogte.

Dat het een Bruine Beuk is, (d.w.z. dat ie donkerbruine bladeren heeft) is op deze foto niet zo goed te zien. Er hing een raar difuus licht, wellicht veroorzaakt door de hitte.

De Bruine Beuk is een cultivar met als Latijns-wetenschappelijke naam Fagus Sylvatica ‘Atropunicia’. Ook wel Fagus Sylvatica ‘Purpurea’ genoemd. Purpurea is een verzamelnaam voor Bruine Beuken. De soortaanduiding Sylvatica is afgeleid van het woord 'silva' (Latijns of Grieks ?) dat bos betekent.

Eigenlijk is de Bruine Beuk pas sinds eind 17e eeuw tot cultivar gemaakt want van origine schijnt ie ontstaan te zijn door een spontane natuurlijke mutatie in het blad (de kleur ervan) rond het jaar 1200. Over de vraag waar de oorspronkelijke boom stond bestaan diverse lezingen: ergens in Thueringen of ergens bij Zuerich.

MAMMOETBOOM # 4


Niet ver van de Mammoetboom uit het vorige bericht staat ook dit minder opvallende exemplaar, die staat wat verder van het kasteel vandaan, dichter bij de weg maar weer wel ietwat verscholen tussen andere veel kleinere bomen en andere begroeiing. Dit exemplaar schijnt veel jonger en kleiner te zijn maar zelfs de intussen bekende website heeft er geen echt accurate gegevens over, zie: http://users.telenet.be/sequoiadendron/nl/loc/bomen/0187.html

Omdat het kasteel dat ook op een eiland ligt (op een plek die zelf al een eiland is) dat qua ingang is afgesloten hek en een gracht rondom kon ik niet dichter bij de boom komen want anders had ik ook graag foto's gemaakt van de stam, voet en bast.

Ik heb al eerder geschreven over deze boomsoort, op 11 april 2008, maar dat was n.a.v. een juist heel jong en klein exemplaar:
JONGE MAMMOETBOOM

Er staan zelfs Mammoetbomen in de stad 's-Hertogenbosch zelf en ook in Vught en op landgoed de Wamberg bij Berlicum en Haanwijk te Halder (gemeente St. Michielsgestel).

Voor een overzicht van vrijwel exemplaren in Nederland zie:
http://users.telenet.be/sequoiadendron/nl/loc/maps/nederland.html
en voor meer algemene info over deze boomsoort en een overzicht van exemplaren in de gehele Benelux ff zelf wat rommelen met de url :)

MAMMOETBOOM # 3


Zoals beloofd hier de eerste van 2 andere Mammoetbomen op het eiland Nederhemert Zuid. Deze staat pal naast het pas gerestaureerde kasteel en het torentje dat je ziet ziet er nogal kitcherig uit nu het weer gerestaureerd is, des Eftelings zou ik haast zeggen, en toch is juist die toren het langst geleden gebouwd, zo rond het jaar 1300.

Volgens de gegevens van dezelfde website die ik al in het vorige bericht noemde heeft dit exemplaar een omtrek van 6,1 meter gemeten op 1,3 meter hoogte en wordt de hoogte geschat op 18 meter. Lees meer op:
http://users.telenet.be/sequoiadendron/nl/loc/bomen/0186.html

MAMMOETBOOM # 2


Een stukje verder noordelijk langs dezelfde Kasteellaan maar dan aan de overkant van de straat staat in een particuliere tuin deze Mammoetboom, die ik alleen vanaf de weg kon fotograferen.

Zoals ik in volgende berichten zal tonen staan er op hetzelfde eiland nog 2 exemplaren maar dit is de grootste en oudste.

De omtrek van de boom is 5,6 meter gemeten op 1,3 meter hoogte en naar schatting 30 meter hoog volgens de gegevens van de Bomenstichting uit het jaar 2000. De ouderdom van de boom is giswerk maar ouder dan 150 jaar zal ie zeker niet zijn. Lees meer op:
http://users.telenet.be/sequoiadendron/nl/loc/139_kasteellaan.html

PLATAAN


Voordat ik van wal steek (vanaf morgen) met een hele serie over Paddenstoelen die ik dit weekend vond eerst nog een aantal berichten over grote bomen op het eiland Nederhemert Zuid.

Ik begin met een boom die het meest zuidelijk op het eiland staat maar toch ongeveer in het midden van het eiland. Een grote ouwe Plataan die in een klein bosje langs de Kasteellaan staat.

Onder de grote kroon met dikke takken en dus in de schaduw domineren twee plantensoorten: Zevenblad en Springbalsemien. Die laatste waarschijnlijk een cultivar van deze cultuurplant want de bloemen waren donkerroze en meestal zijn de bloemen lichtroze.