dinsdag 25 maart 2008


RODE LIJSTEN GEVONDEN

Stom van me, via de eerdere link op de Nederlandse Wikipedia zijn de diverse Rode Lijsten WEL DEGELIJK te vinden, zowel die van Nederland als die van Belgie, gewoon naar beneden scrollen en daar een van de lijsten kiezen. Hierbij nogmaals de pagina waar alle lijsten op door gelinkt staan:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Rode_lijst

REDACTIONEEL:

LEGENDA LINKS

Ik voeg regelmatig links toe en heb een nieuwe manier bedacht om aan te gaan hoeveel en wanneer ik dat gedaan heb, n.l. door achter het woord LINKS een datum + aantal te vermelden. Zelfs op een en dezelfde datum kan dat verschillen in aantal en wordt na het toevoegen op zo'n datum qua aantal bijgewerkt.

De laatst toegevoegde links staan altijd bovenaan onder het kopje RECENT TOEGEVOEGD, niet altijd in chronologische volgorde want de verwantschap qua links geniet de voorkeur.

Op dagen dat er geen links worden toegevoegd blijft gewoon de laatste datum staan dat er voor het laatst links zijn toegevoegd.

BESCHERMD & BEDREIGD

Herschreven om middernacht

Toen ik vanmiddag dat Gevlekte Longkruid vond had ik even het gevoel dat de plant wel eens op de Rode Lijst zou kunnen staan (de lijst van bedreigde dier- en plantensoorten), dus ikke online op zoek en kon er wel veel OVER vinden maar niet de lijst zelf, en eigenlijk nog steeds niet.

Ik vond er o.a. dit over:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Rode_lijst

Toen heb ik maar het gratis tel.nr. van Postbus 51 gebeld en die wezen me de weg naar een PDF op hun eigen website, waarvan ik de link helaas niet kan terugvinden. Die PDF is een tabel van soorten die onder de Nederlandse Flora- en Faunawet van 1 april 2002 van het het Ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vallen en dat zijn de soorten die wettelijk beschermd zijn.

De bedreigde soorten zijn daar slechts een klein onderdeel van als ik het goed begrijp, kortom er wordt meer beschermd dan alleen bedreigde soorten.

De lijst waar ik het over heb laat zich ook nogal moeilijk intepreteren omdat ie zo onderverdeeld is en met veel kleine lettertjes en symbolen erbij. Je moet haast expert zijn om alles te begrijpen. Als ik het goed begrijp zijn in Nederland alle vogel soorten beschermd behalve de exoten.

Dat laatste geeft te denken want de Gieren die vorige zomer heel Nederland op stelten zetten zouden dus afgeschoten mogen worden, terwijl Kokmeeuwen en Kauwen die hier plaatselijk zowat een plaag zijn WEL beschermd zijn.

De lijst van planten is het meest uitgebreid. Dat mag ook wel want sinds 1950 zijn er van de meer dan 1500 autochtone soorten zo'n 500 sterk in aantal achteruit gegaan en meer dan 40 soorten zelfs uitgestorven.

De EIGENLIJKE Rode Lijst heb ik dus online nog steeds niet gevonden. Wel heb ik bij LINKS twee andere sites toegevoegd: Het Nederlands Soortenregister en een database van het Ministerie van LNV waarmee je de beschermingsstatus per soort kunt opzoeken.

En om het verhaal te beeindigen waarmee ik begon: Gevlekt Longkruid staat niet op de Rode Lijst.

GEVLEKT LONGKRUID


Vanmiddag maakte ik een ommetje rondom het huizenblok waar ik woon, op zoek naar inheemse wilde plantjes.

Het Winterpostelein een paar huizen verderop heeft intussen kleine witte bloemtjes.

Verder zie ik overal tussen de stoeptegels ook Klein Kruiskruid staan, weliwaar kleiner dan die van de foto die An me laatste stuurde. Ook zag ik her en der Look zonder look staan.

Maar de meest opvallende plant is deze op de foto die in een lage betonnen plantenbak op de stoep van de Boschveldweg staat. Op de vergrote foto (door er op te klikken) zie je de planten zo'n beetje op ware grootte.

Het plantje bovenaan op de foto met het gestreepte blad groeit ook in mijn tuin, dat is de Gestreepte Dovenetel.

De plant die ik bedoel is die onderaan op de foto, die met die witte vlekken en ik heb flink moeten zoeken om uit te vinden wat het is, al kwam ie me al bekend voor. Het is Gevlekt Longkruid. Latijns-wetenschappelijke naam is Pulmonaire Officinale.

De naam ontleent ie aan de witte vlekken op het blad dat vanwege de gelijkenis met longen vroeger als medicinale plant tegen longkwalen werd gebruikt.

De plant is van origine afkomstig uit Midden Europa en komt vrij zeldzaam in Nederland voor als stinzenplant, d.w.z. als tuinplant ingevoerd en daarna
verwilderd.

Lees hier meer over wat stinzenplanten zijn (ik had er zelf ook nog nooit van gehoord) en welke soorten het zijn:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stinzenplant
http://www.klaasnoordhuis.nl/oosterhouw/westerhouw/stinzen/stinzenplanten.htm

Tot mijn eigen grote verbazing zijn zeer bekende en zeer veel voorkomende planten als Fluitekruid en Zevenblad ook stinzenplanten, ingevoerd en dus in feite exoten, al is dat al heel lang geleden gebeurd.

Onduidelijk is dus of het Gevlekt Longkruid in deze plantenbak door de plantsoenendienst is aangeplant of dat het een verwilderd exemplaar is (dus in hun ogen "onkruid"). Daar kom ik snel genoeg achter als de plantsoenendienst hun eerste ronde onkruid wieden van dit voorjaar gedaan heeft.