vrijdag 22 februari 2008


AANKONDIGING BOMENKAP

Zoeven vond ik toch een link naar een website met nieuws over de stad 's-Hertogenbosch waarop de gemeente hun plan om heel veel bomen te gaan kappen en het waarom aangekondigd staat.

De web publicatie stamt van 16 december 2007, dus is van iets meer dan 2 maanden geleden. Zie http://www.bastion-oranje.nl/13.htm (klik aldaar op het bovenste bericht).

MELDING MASSALE BOMENKAP

Reeds binnen een uur na plaatsing van mijn bericht met als header "IEMAND IETS GEZIEN ?" waren daarop reeds 2 reacties. Geen reacties op de eigenlijke oproep want ik refereerde aan de recente maansverduistering. Maar toch wel grappig want iemand had inderdaad iets gezien wat ikzelf niet wist of gezien heb. De inzender twijfelde blijkbaar zelf ook WAAR ie dit zou plaatsen en vond mijn website (een blog is geen website) wel een geschikte plek om de afkeur over een massale bomenkap van zich af te schrijven. Deze blog is zeker geen meldpunt maar toch voel ik me (als blogger) wel vereerd door dit verhaal. Leest het allen zou ik zeggen. Ik zal er zeker nog iets mee gaan doen in de komende maand als de bomenkap ook de binnenstad van 's-Hertogenbosch binnentrekt.

Aan de ene kant is verontwaardiging over het kappen van forse bomen iets heel begrijpelijks maar er zit vaak een heel verhaal achter (dat ik niet ken en mocht de genoemde inzender het wel kennen dat hoor ik het graag op deze blog !); Het zou niet de eerste keer zijn dat groen eerst moet wijken (vernietigd worden) voor een nieuw "groen plan". Daar worden vaak stadecologen en andere externe adviesbedrijven voor ingehuurd.

De Stadsdommel (zoals de Dommel wordt genoemd daar waar ie binnen de stadsgrenzen vloeit) is inderdaad een mooie "groene ader"door de binnenstad en er groeien inderdaad veel ouwe en grote bomen langs. Vagelijk heb ik vorig jaar wel iets gelezen over de Stadsdommel en dat het qua "natuur" "heringericht" zou gaan worden, zodat het nog groener zou worden, maar het is natuurlijk moeilijk begrijpbaar als je dan eerst een hele hoop natuurlijk schoon om zeep geholpen ziet worden.

Sinds ongeveer een half jaar weet ik dat zelfs de gemeente een vergunning bij zichzelf moet aanvragen als er bomen die niet ziek zijn of een gevaar opleveren en ouder zijn dan .. ?.. jaar gekapt gaan worden. Dergelijke vergunnings aanvragen worden gepubliceerd in een huis-aan-huis krantje (zodat iedere burger bezwaar kan aantekenen) en ik geef toe dat ik daar in afgelopen maanden amper op gelet heb omdat de blog zoek goed als dood was of op zijn minst stil lag.

Volgens de inzender gaan ze dus vanaf 11 maart ook aan de zuidelijke helft van de Stadsdommel bomen omzagen. De inzender noemde de St. Janssingel maar het verlengde daarvan heet de Westwal (en toevallig weet ik dat daar vorige najaar al wat bomen zijn weggehaald maar die werden nog vervangen door jongere bomen. Een aan de overkant van de zuidelijke Stadsdommel heet de straat de Van der Does de Willeboissingel en ook langs die oever staan grote bomen, dus in hoeverre daar ook de bijl in gaat ? Ik ben benieuwd.

Gezien de plek waar ik woon en het stadscentrum inga kom ik niet zoveel in die contreien maar wel komt ik dagelijks over de stalen draaibrug over het Noordelijk deel van de Stadsdommel vanaf het Brugplein en vlak daarbij staan ook grote en fraaie bomen. Zelfs pal naast het fraaie en prestigieuze en futuristische semi / quasi hoogbouw pand in aanbouw van architectenbureau Tarra staat een grote Treurwilg die tot nu toe gespaard is gebleven en die als eerste bomen in mijn eigen omgeving al blad heeft (1 dezer dagen een foto daarvan !).

IEMAND IETS GEZIEN ?

De aangekondigde maansverduistering was voor mijzelf nogal teleurstellend. Om 01:30 uur (in de nacht) ging ik buiten kijken en zag ik helemaal niks, zelfs geen sterren, een flinke afknapper dus en het was dus in de loop van de avond bewolkt geworden maar misschien was dat niet in heel Nederland of Belgie zo ? Als iemand er goede foto's van online heeft staan of ergens een website weet dan link ik er graag naar.

Wel kreeg ik van iemand een reeks foto's van de verduistering in Toronto, Canada waarvoor bij deze nog dank. En dit herinnerde me er ook aan dat ik vergeten was te melden dat het ook te zien was in delen van Noord Amerika.

WAT AANVULLINGEN

Bij het bericht over Saturnus was ik vergeten een link te plaatsen, dat heb ik alsnog gedaan.

Verder wil ik nog toelichten dat ik nu ook wel over astronomie ga schrijven maar dan alleen als het echt bijzonder is en het voor "gewone mensen" leuk is en enigszins "sensationeel", zoals ook het weerbericht op TV (ook die kondigden deze week de maansverduistering aan). Als je op een astronomische kalender kijkt (zie de nieuwe link) dan is er bijna iedere dag wel iets te melden, maar daar wil ik toch niet aan beginnen. Met name omdat voor veel van die dingen toch echt wel een telescoop nodig is.