vrijdag 22 februari 2008


IEMAND IETS GEZIEN ?

De aangekondigde maansverduistering was voor mijzelf nogal teleurstellend. Om 01:30 uur (in de nacht) ging ik buiten kijken en zag ik helemaal niks, zelfs geen sterren, een flinke afknapper dus en het was dus in de loop van de avond bewolkt geworden maar misschien was dat niet in heel Nederland of Belgie zo ? Als iemand er goede foto's van online heeft staan of ergens een website weet dan link ik er graag naar.

Wel kreeg ik van iemand een reeks foto's van de verduistering in Toronto, Canada waarvoor bij deze nog dank. En dit herinnerde me er ook aan dat ik vergeten was te melden dat het ook te zien was in delen van Noord Amerika.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Weet niet waar ik het kwijt moet maar het past hier misschien wel op deze site. Langs het Drongelens Kanaal worden deze dagen aan beide zijden van het water vele tientallen, zo niet honderden bomen omgezaagd. Aan de westzijde, dijkje-hoek-Vlijmense weg is complete kaalslag aan de gang. Ook de enorme ongeknotte wilgen van waarschijnlijk 1890 zijn weerloos neergehaald. De stammen liggen er hoog opgetast. De bergen afgezaagde takken met bloeiende katjes proberen nog in een laatste levenskramp grote hoeveelheden zaad/pollen te verspreiden. Wat nu rest is een veld met boomstompen. De zaagsnedes zijn druipend nat omdat de wortels nog levensvocht oppompen. Massale amputatie van vitale bomen die wachten op stronkverwijdering. De buizerds missen hun stekkies. Aan de oostzijde is er sprake van afzagen van vele honderden grote en kleine bomen.... Alles wat de afgelopen 100 jaar spontaan groeide en bloeide en een tehuis en biotoop vormde voor eindeloze hoeveelheden levensvormen wordt nu volgens een bepaald slachthuisprocedee "ausradiert".. Buurtbewoners hebben zich wezenloos geprocedeerd om de kap te voorkomen maar helaas tevergeefs! Aan de Vlijmenseweg worden 30 a 40 linden met een omvang van meer dan 2,50 m verwijderd of verplaatst. Dat laatste heeft iets nobels en troostens. Aan de Bosscheweg en de Heunweg is het ook een compleet slagveld gaande. A la Twinpeaks zie je daar vele stapels boomstammen, 3 m. hoog, keurig op eenzelfde lengte afgezaagt en gestript. Op 11 maart wordt begonnen met het omzagen van alle bomen langs de stadsdommel ter hoogte van de St Janssingel. Ook hier is sprake van vele 10-tallen oudere en een meervoud daarvan aan jongere bomen. Er bestaat geen partij voor deze weerloze groep. Gelukkig is er compensatie, substitutie, eilandvorming en inrichting voor paaigronden en ijsvogelbroedplaatsen. Toch bij deze een In Memoriam voor al die boomreuzen / groene vrienden die mij jarenlang een fijn gevoel gaven en nu tot biobrandstof vermalen worden.

Anoniem zei

Ook de voormalige Halve Zolenlijn ontkomt niet aan de rigoreuze kaalslag. Massaal wordt er gezaagd en afgevoerd.

Anoniem zei

De spoordijk zal ook volkomen gestript worden. Dat betekent dat er vele honderden bomen omgezaagd gaan worden. Het was een prachtig domein voor konijnen, reeen, vossen, spechten, valken, uilen en buizerds. Een groot verlies! Gelukkig komt er wel compensatie; 1200 nieuwe bomen in een ven-achtige omgeving. Ook komen er bio-brug-verbindingen (ecoducten) met de Bossche broek.

Toch.. elk groen dat plaats moet maken voor asfalt doet pijn... Aan de passanten te merken op de dijk langs het Drongelens kanaal doet het erg veel pijn... diepe pijn!

Een aantal foto's: www.deuteren.nl