vrijdag 25 april 2008


REDACTIONEEL

Zoals ik al eerder schreef heb ik vandaag heel veel foto's gemaakt. Vooral van veel kruidachtige planten en wat (korst-) mossen. Die foto's spaar ik op voor de komende dagen.

Aangezien het nu echt mooi, zonnig en warmer voorjaarsweer aan het worden is zal ik in de komende dagen en weken per dag wat meer berichten op de blog plaatsen.

Ook ga ik (Anton) in de komende weekendjes uitstapjes verder buiten de stad maken dus wie weet gaan er ook berichten met foto's verschijnen uit andere delen van Nederland.

Ook An komt door haar vakantie van de komende 2 weken misschien met dingen uit andere contreien dan alleen vanuit en rondom Schagen.

BLOEIENDE SIERAPPEL BOMEN


Nog even een foto als tussendoortje van vandaag, vrijdag 25 april.

Ik denk dat het sier versies zijn van Appelbomen. Deze staan bij het Water en Vuurplein aan de kant van de Pastoor de Kroonstraat in 's-Hertogenbosch, langs het doodlopende watertje dat een zijtak is van de Haven.

Dezelfde boompjes staan ook op het Sint Luciaplein (waar ze reeds uitgebloeid zijn en er al volop bladeren aan zitten sinds enkele dagen). Je kan ze in nog veel meer straten hier in en rondom het stadscentrum aantreffen.

KAASJESKRUID


Hier wat jonge exemplaren van Kaasjeskruid, ook weer bij het Kruithuis.

Ik vermoed Groot Kaasjeskruid, maar qua soort moet dat nog blijken als ie groter is. De bloemen worden t.z.t. roze / lichtpaars.

Kaasjeskruid is een nauwe verwant van de Stokroos, al worden de bladeren en bloemen daarvan groter.

Van de familie der Kaasjeskruidachtigen (Malvaceae), een nogal omstreden en complexe familie waar volgens sommige lezingen ook Heemst en Linde bomen behoren. Ook planten waarvan katoen en chocolade gemaakt worden hebben er iets mee te maken.


KLEEFKRUID


Hier ook het reeds eerder genoemde Kleefkruid bij het Kruithuis. De plant is "kleverig" maar niet vanwege een sapachtige substantie maar omdat er aan de onderkant van de bladeren haartjes zitten. Ook aan de bolvormige zaadbolletjes zitten weerhaakjes waardoor stukken van de plant bij aanraking met je kleding er aan blijven kleven.

Kleefkruid = Galium Aparine

ZEVENBLAD


Hier ook weer bij het Kruithuis een heel veld met Zevenblad. Een schermbloemige die zeer algemeen is en vaak op vochtige schaduwrijke plekken flink kan woekeren. Ook in tuinen en daar is ie haast onuitroeibaar want hij plant zich voornamelijk voort via de wortel. Bloeien doet ie ook wel met witte schermbloemen maar die zijn meestal vrij onopvallend.

De bladeren zijn oneven geveerd en bestaan uit 7 aparte blaadjes en daaraan ontleent ie ook zijn naam.

Zevenblad = Aegopodium Podagraria

GROOT HOEFBLAD BLADEREN


Vanmiddag mooi zonnig weer en lekker warm, zo'n 15 graden Celcius.

Ik ben eens wezen kijken bij het ouwe Kruithuis aan de Citadellaan in 's-Hertogenbosch. Aan de voor- en zijkant staan heel veel autochtone wilde planten, het is er echt een klein wild paradijsje voor plantenliefhebbers en ik heb er dus vrij veel foto's geschoten die ik in de komende dagen zal plaatsen.

In de greppel (de drooggevallen slotgracht) aan de voorkant had ik al eerder de bloemen van Groot Hoefblad gefotografeerd. Toen waren de bladeren die zich pas na de bloemen ontwikkelen nog klein. Bloemen zie ik niet meer en ook geen uitgebloeide zaadbollen. (Die zien er net zo uit als de pluisbollen van Paardenbloemen.) De bladeren zijn nu wel aanzienlijk groter. Misschien worden die wel nog groter, want ze kunnen flink groot worden, wel zo'n 90 centimeter breed.

Tussen dit Hoefblad door staat ook: Fluitenkruid, Zevenblad en Kleefkruid. Althans op deze foto want er staat nog veel meer.